/
Tillgänglighetsredogörelse 1177:s e-tjänster

Tillgänglighetsredogörelse 1177:s e-tjänster

Då 1177:s e-tjänster (nedan kallad e-tjänster) är komplext att hantera både för avsändare och mottagare följer här en extra genomgång för att förklara tänkt upplägg.


Innehållsförteckning

 


Upplägg

Schema som visar informationsstrukturen över tillgänglighetsredogörelse för 1177 Vårdguidens e-tjänster
Struktur för tillgänglighetsredogörelser 1177:s e-tjänster

Det är enligt reglerna inte tillåtet att lägga tillgänglighetsredogörelsen bakom inloggning. Detta medför att e-tjänsterna måste ha sin på en öppen sida och det blir då för flertalet 1177.se.

På översta nivån (samlingsstartsida) finns information om 1177 ur tillgänglighetshänseende det vill säga att det är olika tekniska lösningar och att det därför behövs olika tillgänglighetsredogörelser. Jämför denna sida med Varumärkesmanual 1177.

Enligt lagen skall en invånare kunna anmäla om hen har problem med åtkomst till tjänsten. Denna åtkomst kan endera göras per tjänst/e-tjänst eller som en generisk funktion för alla funktioner om formuläret kan skapa ärenden på ett för tjänsterna bra sätt. Om det inte fungerar får varje tjänst ha sin egen anmälan på respektive sida.

Varje e-tjänst och 1177.se har sin egen tillgänglighetsredogörelse och denna nivå skall jämföras med denna typ av sida i vårt exempel. För 1177.se innebär att den sida som finns idag: 1177.se tillgänglighetsredogörelse får en ny placering i strukturen. Varje tjänst länkar till redogörelsen från sin sidfot och länken går direkt till tjänstens redogörelse (inte till samlingssidan).

Tillgänglighetsredogörelsen för respektive e-tjänst skall ta den bruttolista med tillgänglighetsproblem som identifierats i tester och prioritera dessa. De som inte har åtgärdats skall redovisas och varje punkt skall ha en kommentar om tänkt åtgärd och ungefärlig tidplan.

E-tjänsternas förvaltningar ansvarar sedan för att skapa uppdaterade texter till respektive redogörelse i samband med att man lyfter nya releaser i produktion så det måste bli en ny punkt i “Checklista för produktionssättning”.

Länkning från e-tjänster

När en användare inte är inloggad i en tjänst är det inte säkert att det går att avgöra vilken tjänst hen vill läsa tillgänglighetsredogörelsen för, då länkas till toppnivån i bilden ovan.

I de fall man kan avgöra vilken tillgänglighetsredogörelse som hen är intresserad av så länkas direkt till respektive redogörelse. Ett exempel på detta är sidfoten på 1177.se där man länkar direkt till 1177.se-redogörelsen.

För e-tjänsterna där det av tekniska skäl är besvärligt att ändra på sidfoten och dess länkar så återanvänder vi här länken för Support och på den sidan adderas länk till Tillgänglighetsredogörelsen och de tär då toppnivån i bilden ovan.

Checklista

Gör en tillgänglighetsgenomlysning, tillgänglighetstest av er tjänst
Skapa en lista över samtliga tillgänglighetsproblem och bedöm dessa, ett tillgänglighetsproblem får alltid medium, allvarlig eller hög allvarlighetsgrad, aldrig låg.
Lägg in uppgifterna i ordinarie backlog och prioritera dem i enlighet med allvarlighetsgrad där de allvarligaste tas om hand först.
De brister som identifierats men inte har omhändertagits skall beskrivas i tillgänglighetsredogörelsen med vidhängande åtgärdsplan (hur och när)
se till att tillgänglighetsredogörelse är tillgänglig via tjänsten samt inte kräver inloggning
Om inte redaktionellt utrymme finns tillgängligt i tjänsten lägg till redogörelsen på öppen tjänst (t ex 1177.se) och se till att länkning finns tydligt från tjänsten till redogörelsen
Tilldela ansvaret att hålla tillgänglighetsredogörelsen uppdaterad till roll i förvaltning
Se till att det finns möjlighet att anmäla ytterligare brister i tillgänglighet på tjänsten
se till att någon i förvaltningen tar emot anmälan och vet vad som skall göras med den
Se till att anmälaren får besked om hur denne kan få tillgång till det material som hen haft svårt att ta till sig (alternativa sätt, t ex genom telefon, utskick av utskrift eller annan lösning som passar individen)
Uppdatera tillgänglighetsredogörelsen i samband med produktionssättningar som innehåller rättningar av tillgänglighetsproblem. (Se hur PWT gör Jira-listning)
Gör om tillgänglighetstester i samband med större uppdateringar och innan dess produktionssättning.