Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

Vad hittar du här?

Här har vi samlat aktiviteter som behöver göras när tjänsten Stöd och behandling införs på en enhet som vill använda plattformen i kontakter med invånare. Den regionala förvaltningen är ett viktigt stöd och bör kunna vägleda enheten/verksamheten genom processen. Här finns förslag på genomförande som ni kompletterar och anpassar utifrån era förutsättningar.

Att underlätta en förändring

Stöd och behandling handlar ofta om förändrade processer, rutiner, arbetssätt och ny teknik. Syfte och mål med användningen på enheten och vilka programmen vänder sig till behöver vara solklart för alla på enheten.

Ledningens stöd är viktig när det kommer till förändringar och implementering av nya verktyg. 

Medarbetarna behöver känna sig trygga, veta vart de vänder sig för hjälp och ha rutiner på arbetsplatsen för att minska risken för patienten. Ofta kan en samordnare och ett nätverk utgöra värdefullt stöd för behandlarna. 

Byggstenar för förändring. Axbom.

Checklista förutsättningar

Se dokumentet med tekniska förutsättningar för att använda tjänsten, momenthantering och förslag på tjänstestyrning.

Checklista förutsättningar för vårdgivare att använda Stöd och behandling

Checklista för enhetens införande

Den här checklistan kan den regionala förvaltningen av Stöd och behandling inspireras av när ni gör en egen som är anpassad efter lokala förutsättningar.

Kontakta också nätverket för mer inspiration och exempel på projektplatsen.


Enhet som ska ansluta till Stöd och behandling - Så här ansluter du enheten till kommunikationsplattformen Stöd och behandling och kopplar in Stöd och behandling till enhetens utbud av e-tjänster på 1177 Vårdguiden.

Beslut och planering på enheten...

Medarbetarens förberedelser...

Enhetens förberedelser (införandeteamet)...

Aktivera Stöd och behandling i mottagningens e-tjänster i 1177 Vårdguiden

Kommunikation

lokala rutiner...

...

Inställningar i systemet Stöd och behandling samt Designerverktyget (träningsmiljö)...

Tilldela behörigheter i Stöd och behandling...

Aktivera Stöd och behandling i mottagningens e-tjänster i 1177 Vårdguiden...

Starta och följ upp...


Info

Gör alltid en riskanalys när en verksamhet ansluts och upprätta rutiner för användning. Upprätta åtgärdsplan vid behov.

Vad behöver enheten göra?

Vilka?

De medarbetare som ska ha någon roll i systemet

Chefen: beslutar om rutiner

  • Chef, verksamhetsutvecklare
  • Lokal administratör för 1177
Vårguidens
  • Vårdguidens tjänster 
...Det underlättar att involvera
  • Medarbetare som har roller i systemet.

Involvera chefen i införandet som kan skapar skapa de förutsättningar som behövs för för ett lyckat införande. Skapa gärna ett team för införandet, där  utöver de obligatoriska rollerna. Det underlättar också att chefen utser utse en kontaktperson gentemot förvaltningen, framförallt under införandet och ett team för införandet utöver de obligatoriska rollerna.men även i förlängningen. 

Sätt mål för användningenanvändningen 

Vad vill enheten uppnå med införandet av tjänsten och användning av programmen? Vilka patienter/invånare vill man nå? Sätt mätbara mål och ansvarig att följa upp hur det går. Har medarbetaren/behandlaren mål och förväntningar på att använda tjänsten?

Utse roller på enheten

Medarbetare på enheten behöver ha en eller flera av dessa obligatoriska roller i systemet: behörighetsadministratör, invånaradministratör, dataadministratör samt behandlare. De behöver lämplig utbildning och rutiner för att klara sina uppgifter på ett tryggt sätt. Se manualer och filmer för mer information om rollerna. 

Göra en riskanalys

Verksamheter i vård och omsorg ska genomföra en riskanalys när något ändras i verksamheten, exempelvis nytt verktyg, nya processer eller nytt innehåll. När en verksamhet inför Stöd och behandling, omfattar förändringen ofta alla tre områdena.

Även om man gjort en riskanalys på själva programmet i utvecklingsfasen, behöver verksamheten som börjar använda det göra en kompletterande riskanalys utifrån sina specifika förutsättningar och utforma lokala rutiner. Fokus för analysen är patientsäkerhet!

Områden inom internetförmedlade stöd- och behandlingsprogram, där ni behöver ta fram åtgärder för att förebygga, minska eller ta bort risker eller negativa upplevelser kan vara metoder, teknik, rutiner och kommunikation.

Det Att analysera möjliga risker är därmed aktuellt att med riskanalys både när man inför Stöd och behandling generellt, men även specifikt för enskilt minst lika aktuellt för enheten som ska börja använda ett specifikt stöd- eller behandlingsprogram.

Första gången enheten inför ett stöd- eller behandlingsprogram kan de behöva stöd att genomföra riskanalysen, så det är bra om förvaltningen kan vara ett stöd i detta. Ta vid behov hjälp av riskanalysledare i din organisation.

Designguiden - Förebygg och hantera risker

Skapa riktlinjer, rutiner och processer på den egna enheten

Fundera på vilka riktlinjer, rutiner och processer kopplat till användning av det internetbaserade stödet eller behandlingsprogrammet behöver tas fram regionalt och/eller lokalt på enheten. Utifrån riskanalysen kan man hitta åtgärder som minimerar risker ni har identifierat. 

länka till mall, stöd eller undersida

Rutin

Exempel

  • Rutiner för att tilldela roller
  • Verksamheten ansvarar för PDL-logguppföljning enligt regionens rutiner
  • Verksamheten ansvarar för att ta fram rutiner för gallring.
  • Vid .
  • Rutiner med koppling till det specifika stöd-, behandlingsprogrammet, vårdprocessen.
  • Rutiner för journalföring (vid behov av dokumentation ska det ske i ett journalsystem
  • Rutiner för gallring i systemet (eftersom Stöd och behandling inte är en lagringsplats).
  • Rutiner för oförutsedda avbrott som till exempel strömavbrott eller om koppling till servern saknas. (Se bruksanvisning som rekommenderar prenumeration av Ineras servicefönster).
  • PDL-logguppföljning på verksamheten enligt regionens rutiner.
  • Rutiner för uppföljning, måluppfyllelse.


Info
titleTänk på

Verksamheten behöver ta fram rutiner för gallring av patientdata i Stöd och behandling. Vid behov av dokumentation ska det ske i ett journalsystem.

Utbilda medarbetarna

  • grundläggande kunskap om Stöd och behandling
  • rollerna på enheten, rutiner kopplat till dessa samt handhavande i systemet
  • utbilda i det specifika programmet, rutiner kopplat till det
  • manualer, supportvägar
  • fortsatt kompetensutveckling

Att utbilda personal

Kommunicera tjänsten 

I analysen av intressenter ringar ni in vi vilka som behöver känna till tjänsten eller de program ni har valt att erbjuda. Det kan vara både interna, som personalgrupper inom den egna enheten eller på andra enheter. Det kan också vara externa intressenter som ni behöver kommunicera med för att nå de mål ni satt och få den effekt ni har tänkt.

Behöver ni marknadsföra tjänsten? Kommunikationsplan kan vara ett stöd i planeringen och ta vid behov hjälp av en kommunikationsavdelning.

Att ansluta en enhet till Stöd och behandling

Förutsättningen för att ansluta en enhet är att vårdgivaren är ansluten till tjänsten. Kortfattat går det till så här:

  1. Enheten ansluts till 1177 Vårdguidens e-tjänster samt till Stöd och behandling. Kontrollera att enhetens HSA-id matchar. 
  2. Vårdgivaradministratören på förvaltningen tilldelar den första rollen, Behörighetsadministratör, på den aktuella enheten i Stöd och behandling. Medarbetare med roll i Stöd och behandling ska ha medarbetaruppdrag på den aktuella enheten i HSA och kunna logga in med säker autentisering enligt bruksanvisningen.
  3. Behörighetsadministratören på den nu anslutna enheten loggar in och tilldelar andra roller på sin enhet.
  4. Administratören för 1177 Vårdguidens e-tjänster aktiverar e-tjänsten Stöd och behandling på den aktuella enheten och gör den synlig för invånare.
  • Kontrollera att e-tjänsten Stöd och behandling visas i inloggat läge för invånare.
  • Kontrollera att e-tjänsten Stöd och behandling visas på enhetens kontaktkort på 1177 Vårdguidens webbplats.

Process för anslutning till tjänsten - ett stöd för förvaltningsorganisationen (länk till undersida)

Film om roller och process för anslutning.

Starta igång

Stäm Förvaltningen stämmer av med verksamheten att de är startklara. Checka av att allt fungerar även ur ett invånarperspektiv (inloggning till e-tjänsten Stöd och behandling, kolla även att tjänsten visas på enhetens kontaktkort på 1177.se).

Låt medarbetare få tid och stöd de behöver inledningsvis. Sänk trösklarna att komma igång med nytt arbetssätt.

Fortsatt kompetensutveckling

Nätverk med andra, fånga Det har visat sig vara framgångsrikt att användare ingår i nätverk, att man fångar upp förbättringsförslag för utveckling, fortsatt kompetensutveckling och , metodstöd, behov av handledning, informationsvägar... handledning och att man som förvaltning bygger upp bra informationsvägar. Stöd gärna verksamheterna att bygga upp vad som behövs för en hållbar användning. 

Tänk på att förvaltningen av Stöd och behandling inte kan göra allt detta för alla typer av verksamheter och program som införs. Ni kommer troligtvis behöva kontaktpersoner/samordnare i verksamheterna.

Följ upp användning

Initialt är det bra att ha nära och täta uppföljningar med medarbetare för att tidigt fånga upp behov av stöd eller annat som man upptäcker behöver justeras i arbetssätt eller annat. Når ni målet (länk till fördjupning om uppföljning). Får ni ut de effekter som ni har förväntat er eller är det någon som behöver justeras