Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

Checklista anslutning till NPÖ som producent

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 6 Nästa »

Innehållsförteckning

 Klicka för att se innehållsförteckningen

Revisionshistorik

 Klicka för att se revisionshistorik

Datum

Kommentar

2016-06-08

Första version.

2016-06-30

Uppdaterat Planera införandeprojekt.

2017-05-03

Uppdaterat länkar.

2017-07-05

Uppdaterat information om test.

2017-11-28

Uppdaterat länkar och mailadresser.

2018-04-13

Uppdaterat länkar. Språkliga uppdateringar.

2021-03-03

Flyttat över dokument från Word-format till Confluence.

Länkar uppdaterade.

Hela dokumentet genomgånget och uppdaterat med anledning av delvis förändrad anslutningsprocess och Kundportalen.

Målgrupp

Målgrupp för detta dokument är de vårdgivare som direktansluter till Nationell Patientöversikt (NPÖ), dvs inte de vårdgivare som ansluter via agent.

Exempel på roller som dokumentet främst vänder sig till är projektledare för införandeprojekt, systemförvaltare och tekniker inom vård och omsorg vilka ansvarar för vårdgivarens anslutning av källsystem till Nationella tjänsteplattformen. Utöver dessa är även leverantörer som integrerar vårdsystem mot tjänsteplattformen intressenter. Dokumentet vänder sig även i vissa delar till beslutsfattare.

Inledning

Detta dokument innehåller aktiviteter som behöver utföras i samband med producentanslutning till Nationella tjänsteplattformen avseende tjänstekontrakt för sammanhållen journalföring och tjänsten Nationell Patientöversikt (NPÖ). Syftet med dokumentet är att anslutande vårdgivare med stöd av checklistan ska få en tydlig helhetsbild av anslutnings- och kvalitetssäkringsprocessen. Dokumentet beskriver även, på en övergripande nivå, delar av de aktiviteter som vårdgivare behöver göra inom den egna verksamheten. Utöver vad som beskrivs i detta dokument kan det finnas andra lokala specifika tekniska aktiviteter som behöver utföras.

Ansvarsfördelning

Vårdgivaren

  • Vårdgivaren har ansvar för att informera patienten om att vårdgivaren deltar i sammanhållen journalföring. Patienten skall ges möjlighet att motsätta sig att uppgifter om honom/henne görs tillgängliga för andra vårdgivare genom sammanhållen journalföring. I detta fall skall patientens uppgifter spärras.

  • Vårdgivaren har ansvar som informationsägare att den information som man tillgängliggör är korrekt avseende riktighet.

  • Vårdgivaren har ansvar som informationsägare att den information som man tillgängliggör är uppmärkt på ett sätt som gör att åtkomstkontroll, spärrar och loggar fungerar i enlighet med den gemensamma tolkningen av Patientdatalagen (PDL).

  • Vårdgivaren har ett ansvar att informera invånaren om omfattningen av den sammanhållna journalföring man ingår i.  

  • Vårdgivaren ansvarar för att den tekniska anslutningen upprätthåller det godkännande Inera utfärdat avseende teknisk stabilitet och säkerhet

  • Vårdgivaren ansvarar för att upprätthålla kontaktvägar med Inera avseende sin anslutning och drift.

  • Vårdgivaren ansvarar för att följa de rutiner Inera har avseende servicefönster och förändringar av sin anslutning.

Inera

  • Inera har i uppdrag att tillhandahålla en infrastruktur som skapar möjlighet att dela patientinformation mellan vårdgivare. Däri ingår applikationen NPÖ samt underliggande funktionalitet för att denna, eller andra konsumerade applikationer.

  • Inera är Personuppgiftsbiträde till de anslutna vårdgivarna

  • Inera har uppdraget från Ineras ägare att vara ”avtalshub” för sammanhållen journalföring via Inera så att ingående vårdgivare slipper teckna avtal inbördes med varandra.

  • Inera har uppdraget från Ineras ägare att tillhandahålla ett sätt att visa information om omfattningen av den sammanhållna journalföringen. Det vill säga vilka vårdgivare som ingår.

  • Inera har uppdraget att förvalta och tillhandahålla den gemensamma tolkning och tillämpning av PDL som ligger till grund för att dela patientinformation via Nationell Patientöversikt. Applikationen NPÖ samt övriga certifierade applikationer följer detta regelverk.

Förutsättningar

Bli kund till Inera

länk till bli kund etc

Läs mer om innebörden av att ansluta till och visa upp information i tjänsten Nationell Patientöversikt:

Beroenden till andra nationella tjänster och funktioner Ulrika funderar på formulering av rubrik

Anslutning av källsystem till Nationella tjänsteplattformen har beroenden till nedanstående nationella tjänster och funktioner för både test och produktion: När ni ansluter till NPÖ behöver ni vara anslutna till följande tjänster hos Inera…inera.se/npö - kolla där

  • Katalogtjänst HSA
    Det källsystem som ska anslutas ska läggas upp som ett objekt i HSA-katalogen så att det får ett eget unikt HSA-id. Detta HSA-id används av tjänsteplattformen som identifierare för källsystem bland annat engagemangsindex, tjänsteadressering (TAK), logghantering till vårdsystemet.

  • SITHS
    SITHS funktionscertifikat ska tas ut och läggas på de/den server som används för att kommunicera med tjänsteplattformen. Certifikatet används för att säkerställa identiteten mellan de ingående servrarna i kommunikationskedjan.

  • Säkerhetstjänster
    Säkerhetstjänster behövs för hantering av spärrar, samtycken och åtkomstloggar. kolla om vi ska länka till sidan på confluence

Vårdgivare behöver säkra anslutning/åtkomst till dessa tjänster och funktioner.

Stöd från Inera

En leveransansvarig från Inera koordinerar och ger stöd vid införandet. Anslutande part kan även ansöka om ytterligare införandestöd från Inera, t.ex.:

  • Teknisk anslutningskoordinator (beställning via formulärinera.se) (kolla stöd under anslutning på inera.se, annika kollar länk)

  • Testare/testledare (se mer information om stödtjänster vid verifiering, ref [T7])

Förutsättningar inför vårdgivarens testaktiviteter

Det kan krävas förberedelser avseende ytterligare stödtjänster för att kunna genomföra tester vid anslutning mot NPÖ, t.ex. för att genomföra End2End-tester.

  • Testkort för SITHS
    För autentisering till konsumerande system samt som bärare av rättighet för åtkomst till sammanhållen journalinformation krävs användning av SITHS-testkort. Dessa testkort erhålls via den lokala/regionala SITHS-förvaltningen eller kan beställas via Ineras kundservice.

  • HSA-trädet i HSAs testmiljö behöver konfigureras
    Vid genomförande av End2End-testarbete sker åtkomst via en definierad testorganisation i HSA-test2 miljön. Denna definierade testorganisation kan skapas inom vårdgivarens egen gren i HSA-test2 eller via nyttjande av den uppsatta grenen Nationell test. Kolla med Mats. Lokalt ska man göra detta i testmiljöerna. Lägga upp VG och VE. Kolla denna sida. Beställ funktionscertifikat och testkort av Inera

  • Medarbetaruppdrag i testmiljö behöver konfigureras
    Vid genomförande av End2End testarbete sker åtkomst via definierade medarbetaruppdrag i testorganisation i HSA-test2 miljön. Dessa definierade medarbetaruppdrag i testorganisation kan skapas inom vårdgivarens egen gren i HSA-test2 eller via nyttjande av den uppsatta grenen Nationell test.

  • Rättighet att använda det konsumerande systemet
    Beroende på vilket konsumerande system End2End-testarbetet avser kan systemspecifika rättigheter komma att behöva hanteras. Kontakta systemansvarig hos leverantören för att få information kring dessa krav. Kolla med Mats. Ta bort?? Annars måste det bli tydligt vad det innebär.

För NPÖ ansvarar Inera. Information finns att tillgå på www.inera.se samt Öppen info: Nationell Patientöversikt.

För mer information se ref [D8].

Planera införandeprojekt

Anslutande part bör kontakta Ineras kundservice senast tre månader innan planerad produktionssättning för uppstart och gemensam planering av leveranser och tilldelning av kontaktperson hos Inera.

I införande- och anslutningsprocessen rekommenderas anslutande part att bemanna sitt införandeprojekt med:

  • projektledare

  • testledare/testare

  • systemtekniker för installation och konfigurering

  • verksamhetskunnig

  • resurs för brandväggsöppningar

  • resurs i samband med produktionsverifiering

  • ev. resurs för beställning/utfärdande/installation av SITHS funktionscertifikat (om detta inte redan är hanterat sedan tidigare)

Anslutande part behöver säkerställa möjlighet till installation, konfigurering, felsökning och rättning under anslutningen, vilket kan föranleda att följande resurser från systemleverantören behöver delta:

  • projektledare

  • utvecklare

  • tekniker

En leveransansvarig från Inera koordinerar och ger stöd vid införandet. Anslutande part kan även ansöka om ytterligare införandestöd från Inera, t.ex.:

  • Teknisk anslutningskoordinator (beställning via formulär på inera.se)

  • Testare/testledare (se mer information om stödtjänster vid verifiering, ref [T7])

Checklista: Planering och förberedelse

I= Inera, AP=Anslutande part (landsting, region, vårdgivare).

Vad

Vem

Information

Klar

Ansöka om anslutning

AP

Anslutande part tar kontakt med Inera. Detta görs genom att skicka en ansökan om anslutning via inera.se.

Uppstart

I/AP

Inera tar kontakt med anslutande part för att inleda planeringen av anslutningen. Under uppstartfasen klargörs förutsättningar för anslutningen, vad som krävs för att en anslutning ska bli godkänd, ledtider, kostnader och avtal.

Tillsätta roller

AP

Säkerställa resurser för införandeprojektet.

Inhämta/ läsa dokumentation

AP

Avtal

Förstudiemall

Självdeklarationer för producentverifiering

Underlag för godkännande av End2End

Mappning mellan NPÖ och innehåll i tjänstekontrakten

Besluta om och vid behov ansöka om anslutningskoordinator

AP

Teckna avtal

I/AP

Se kap 2.2.

Säkra anslutning/ åtkomst till HSA för test respektive produktion

AP

Se ref [T2]

Beställa SITHS funktionscertifikat för test respektive produktion

AP

Se ref [T3]

Säkerställa tillgång till testkort

AP

Se kap 2.3.1.

Införande/teknisk anslutning

En förutsättning för att starta införandet hos anslutande part är att alla steg i förberedelserna i avsnitt 2 är genomförda eller omhändertagna.

Ett genomförande består av nedanstående huvudaktiviteter:

  • Installation av vårdsystem med berörda tjänstekontraktsanpassningar

  • Anslutning till nationella testmiljöer (SIT, QA)

  • Test genomförs enligt Ineras test- och verifieringsstrategi

  • Anslutning till produktionsmiljön; produktionssättning och eventuellt grundladdning

  • Uppföljning av drift under två veckor

  • Avslutning av införandet

De aktiviteter som har beroenden mot eller utförs av Inera detaljplaneras tillsammans med en leveransansvarig från Inera.

Förstudie

Förstudien ger en teknisk beskrivning av anslutningen samt beskriver vad anslutningen syftar till att uppnå. Den skickas till Ineras kundservice och granskas av Inera. I förstudien anges även en önskad tidplan som en första indikation på när anslutande part vill genomföra anslutningen. Tidplanen fastslås efter att anslutande part och Inera har haft uppstartsmöte och gjort en gemensam detaljplan där hänsyn tas till den önskande tidplan och Ineras möjlighet till leverans.

Anslutning till Tjänsteplattformen

För att kunna använda implementerade tjänstekontrakt för en tjänst krävs att anslutande part beställer anslutning till Tjänsteplattformen. Beställningar ska skickas in för samtliga miljöer som är aktuella för anslutning, och de är sedan underlag för att konfigurera åtkomst och behörighet i Tjänsteplattformen. I projektet tidsplaneras när beställningarna ska skickas in.

Beställning av anslutning till Tjänsteplattformen görs med hjälp av Beställningsstödet [D9]. I beställningarna ska anslutande part bland annat ange:

  • kontaktuppgifter

  • vilka tjänstekontrakt som ska användas

  • HSA-id för producentsystemet

Test och verifiering

Tester genomförs enligt Ineras fastställda test- och verifieringsstrategi. Se ref [T7] för mer information.

Följande tester genomförs under anslutningsprocessen:

  • Kommunikationstest: testar åtkomst till testmiljöer

  • Producentverifiering med hjälp av TK-testsviter i egen testmiljö samt via e-tjänst i SIT-miljön

  • End2End-verifiering (E2E) i QA-miljön, verifierar hela kedjan från användare till mottagare

Testerna genomförs av anslutande part, eller av resurser från Inera (stödtjänst; se ref [T7]). Resultatet av testerna rapporteras i självdeklarationer/testunderlag som skickas till Ineras kundservice för granskning och godkännande.

Produktionssättning

Efter godkända tester enligt ovan och godkännande i Ineras CAB sker grundladdning (vid behov) samt produktionssättning.

För produktionssättning krävs även att relevanta avtal är tecknade; se kap 2.2.

Avslutning

På ett avslutande möte godkänns leveransen och erfarenheterna gällande Ineras leverans sammanfattas i syfte att förbättra leveransprocessen.

Checklista: Genomförande

I= Inera, AP=Anslutande part (landsting, region, vårdgivare)

Vad

Vem

Information

Klar

Skicka in förstudie till Inera

AP

Mall finns på inera.se, [D6].

Granska och godkänna förstudie

I

Förstudien godkänns för SIT, alternativt för SIT samt QA.

Möte för information och detaljplanering av anslutningen

I/AP

Inera sammankallar till möte för att bl.a. gå igenom anslutningsprocessen, dokumentation och tidplan.

Skicka in beställning för SIT till Inera

AP

Beställningen utgör underlag för att konfigurera åtkomst och behörighet i nationella tjänsteplattformen. [D9]

Förbereda/ konfigurera testmiljö för tester i SIT-miljön

AP

T.ex.: Installera och konfigurera vårdsystem i testmiljö, installera SITHS funktionscertifikat, öppna brandväggar mot SIT-miljön (se ref [A2]).

Anslutning till SIT-miljö

I

Inera konfigurerar åtkomst och behörighet i SIT-miljöns tjänsteadresseringskatalog (TAK) och genomför kommunikationstest för att säkerställa att brandväggar och konfigureringar är korrekta.

Genomförande av producentverifiering

AP

AP genomför tester med hjälp av TK-testsviter och via e-tjänst. Se ref [A3].

AP har möjlighet att avropa stödtjänster från Inera gällande test, testledning och utbildning.

Fylla i och skicka in självdeklarationer

AP

Testresultat från verifiering av tjänsteproducent redovisas. Se ref [D4].

Granska och godkänna självdeklarationer

I

Inera gör en bedömning av tjänsteproducentens grad av uppfyllnad gentemot tjänstekontrakten. Avvikelser gentemot uppfyllnad kommer att bedömas av tjänsteförvaltningen för NPÖ för eventuell acceptans.

Skicka in uppdaterad förstudie till Inera

AP

I det fall tidigare inskickad förstudie inte godkänts för anslutning i QA ska en uppdaterad förstudie skickas in till Inera.

Granska och godkänna förstudie

I

I det fall en uppdaterad förstudie skickats in ska denna granskas.

Skicka in beställning för E2E-test i QA till Inera

AP

Beställningen utgör underlag för att konfigurera åtkomst och behörighet i nationella tjänsteplattformen. [D9]

Omkonfigurering för E2E-test i QA

AP

AP behöver ev. styra om EI från SIT till QA.

Säkerställ brandväggsöppning mot QA.

Anslutning till QA-miljö

I

Inera konfigurerar åtkomst och behörighet i QA-miljöns tjänsteadresseringskatalog (TAK) och genomför kommunikationstest för att säkerställa att brandväggar och konfigureringar är korrekta.

Genomförande av E2E-tester i QA

AP

AP genomför tester i QA-miljön.

Fylla i och skicka in testunderlag

AP

Redovisa resultat av tester i testunderlag; se ref [D5].

Granska och godkänna testunderlag

I

Checklista: Anslutning till produktionsmiljön

I= Inera, AP=Anslutande part (landsting, region, vårdgivare), NTjP=Förvaltningen för nationella tjänsteplattformen.

En förutsättning för att starta fasen Anslutning till produktionsmiljön är att alla steg i avsnitt 3 är genomförda/omhändertagna.

Vad

Vem

Information

Klar

Skicka in uppdaterad förstudie till Inera

AP

Förstudie skickas in vid behov: om det finns utestående ändringskrav från tidigare granskning, eller om AP gjort förändringar jämfört med förstudien för QA.

Granska och godkänna förstudie

I

I det fall en uppdaterad förstudie skickats in ska denna granskas.

Skicka in beställning för Produktionsmiljö till Inera

AP

Beställningen utgör underlag för att konfigurera åtkomst och behörighet i nationella tjänsteplattformen. [D9]

Skicka in information inför eventuell grundladdning

AP

Om grundladdning ska genomföras fyller AP i formulär på Inera.se, senast två veckor före planerad grundladdning.

Installera SITHS funktionscertifikat i produktionsmiljö

AP

Brandväggsöppning mot produktionsmiljö

AP

Grundladdning

AP/I

Vid behov genomför AP en grundladdning med stöd av I.

Anslut AP till Produktionsmiljö

I

Inera konfigurerar åtkomst och behörighet i Produktionsmiljöns tjänsteadresserings-katalog (TAK)

Produktionssättning

AP

Överlämning till lokal förvaltning

AP

När ovanstående punkter är avklarade är anslutningsprocessen till NPÖ genomförd. AP:s process att överlämna till lokal förvaltning tar vid.

Uppföljnings- och avslutningsmöte

I/AP

Inera kallar till uppföljnings och avslutningsmöte.

Avstämning hur driften fungerat

Erfarenheter att dela med sig till kommande införanden

Kommande samarbetsformer

Avslutning av införandet

Verksamhetsaktiviteter vid producentanslutning

Information och utbildning

När man ansluter en vårdgivare som producent till en sammanhållen journal uppstår ett ansvar att informera om detta.

  • Patienter måste informeras för att de ska veta att vårdgivaren använder SJF och att den information som registreras hos vårdgivaren kan läsas av andra vårdgivare. Patienten måste också veta hur man beter sig för att spärra sin information och hur man kan begära ut loggar

  • Personal bör informeras för att kunna svara på frågor från patienter om SJF, samt att bli medvetna om att det de skriver kan läsas av andra vårdgivares personal

  • Verksamhetschefer och ledning ska informeras om vilket ansvar som åligger dem då man deltar i SJF

  • Administrativ personal ska utbildas och få tillgång till manualer och lathundar

  • Support och servicedeskpersonal ska ha information och utbildning

  • Eventuellt finns en lokal och regional NPÖ-förvaltning som också ska informeras om kontaktpersoner, funktionsbrevlådor m.m. så fort avtalet är undertecknat

OBS! De vårdgivare som redan ingår i sammanhållen journal bör redan ha informerat sina patienter, personal och ledning om vilka krav som ställs för att ingå i sammanhållen journal. NPÖ ställer inga ytterligare krav på information från vårdgivaren. Många vårdgivare tar dock tillfället i akt att se över sin information i samband med anslutningen till NPÖ.

Förslag på texter som vårdgivaren kan utgå ifrån i sin information till patienter och vårdpersonal finns på Vårdgivarguiden.se.

Information till Patienter

PDL gör ingen skillnad på om man är ansluten som producent eller konsument. I båda fallen ska det finnas information om att man deltar i Sammanhållen journalföring:

  • På kallelsen

  • På vårdguiden eller liknande offentlig internetkanal

  • I broschyrmaterial som kan delas ut till patienten

  • Muntligen vid behov

  • Det bör också finnas anslaget i väntrum och liknande

Det finns material på Vårdgivarguiden.se som Hälso och sjukvårdsförvaltningen inom SLL har framställt.

Information till Vårdpersonal

Personal som möter patienter bör kunna hänvisa patienten till information om (eller ha egen kunskap om) hur patienten ska bete sig för att:

  • Spärra/Häva spärr

  • Ta reda på vilka som är med i den sammanhållna journalen NPÖ

  • Få loggutdrag från NPÖ över vilka på enheten som tittat på patientens information

Information till administrativ personal

De komponenter som måste underhållas och administreras för NPÖ är HSA-katalog samt vårdsystem.

  • För HSA måste man ha kunskap om hur man skapar och underhåller HSA-katalogens begrepp Vårdenhet och Vårdgivare (OBS! dessa ska används som beslutsunderlag för rättigheter, åtkomstkontroll, spärrhantering och loggning).

  • HSA-förvaltare ska ha kunskap om:

    • Hur man skapar och administrerar vårdgivare ”hsaCareProvider” och vårdenheter ”hsaCarfeUnit”

    • Hur man skapar medarbetaruppdrag och kopplar dessa till användare.

    • Hur man sätter, häver spärrar

    • Hur man tar ut åtkomstloggar

Information för personal som administrerar logguttag

För att kunna ta ut loggar ur NPÖ krävs utbildning i Nationella säkerhetstjänsters loggverktyg. Ineras Säkerhetstjänster håller utbildningar i detta.

Loggadministratörer ska klara av att ta ut loggar från NPÖ för att kunna besvara:

  • Vilka har tittat på unik patients information

  • Vilka patienter har unik vårdpersonal tittat på

  • Slumpmässigt urval för regelbunden kontroll av vad personal tittat på

För vårdgivare som valt att ha lokala/regionala loggverktyg ska utbildningen inhämtas enligt lokala/regionala regler.

Information till chefer och ledning

Information till verksamhetschefer och vårdgivarens ledning är först och främst den om vilka ansvar man har enligt patientdatalagen. Har man sammanhållen journal sedan tidigare så är det ingen skillnad i ansvar, dvs. inget utökat ansvar, när man ansluter sig till NPÖ.

Information om PDL och vårdgivares ansvar finns att läsa på Ineras hemsida.

Då man ansluter som producent är det också intressant att ställa frågan om vilken verksamhetsnytta man vill uppnå samt hur man ska mäta och åstadkomma denna. Den uppenbara nyttan är såklart vid vårdövergångar mellan vårdgivare som inte har tillgång till samma system men det kan finnas andra nyttor också. Det kan också vara så att man, för att uppnå nyttan, är tvungen att förändra befintliga processer.

Verksamhetschefer och ledning bör aktivt delta i införandet av NPÖ-produktion för att identifiera möjliga nyttor och förändringar i processer för att fortsätta utveckla verksamheten med NPÖ som verktyg.

Support och förvaltning

Varje vårdgivare som ansluter som producent måste säkerställa att:

  • det finns en lokal teknisk support som vid behov kan delta i felsökning

  • förändringar/uppdateringar i tjänsten meddelas Inera enligt Ineras gällande rutiner för detta

  • man deltar i regional och nationell samverkan för sammanhållen journalföring

  • Inga etiketter