Checklista anslutning till NPÖ som producent

Innehållsförteckning

Revisionshistorik

Datum

Kommentar

Datum

Kommentar

2016-06-08

Första version.

2016-06-30

Uppdaterat Planera införandeprojekt.

2017-05-03

Uppdaterat länkar.

2017-07-05

Uppdaterat information om test.

2017-11-28

Uppdaterat länkar och mailadresser.

2018-04-13

Uppdaterat länkar. Språkliga uppdateringar.

2021-03-17

Flyttat över dokument från Word-format till Confluence.

Länkar uppdaterade.

Hela dokumentet genomgånget och uppdaterat med anledning av delvis förändrad anslutningsprocess och Kundportalen.

2021-06-16

Länk till mappningsbeskrivning tillagd i avsnitt Checklista:-Beställning-och-förberedelser.

2021-07-06

Uppdaterat länk till teststrategi för sammanhållen journalföring under avsnitt Checklista:-Teknisk-anslutning,-test,-verifiering-och-etablera-samverkan .

2021-11-08

Krav på kundernas tester i SIT tas bort 15 november 2021. För mer information, se https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/OINPN/pages/2305818911 . Sidan uppdaterad med anledning av detta.

Länkar till Beställningsstödet och Grundladdning av Engagemangsindex uppdaterade.

2022-01-21

Tagit bort länk till information om Teknisk anslutningskoordinator då stödtjänsten tagits bort.

2023-03-08

Förtydliganden angående Säkerhetstjänster.

2023-07-13

Begreppet Sammanhållen journalföring ersatt av Sammanhållen vårddokumentation. Mindre uppdateringar i övriga delar av dokumentet.

2023-08-25

Kompletteringar i avsnittet “Checklista: Teknisk anslutning, verifiering och etablera samverkan”.

Målgrupp

Målgrupp för denna information är de vårdgivare som vill ansluta sitt eget källsystem direkt till Nationell Patientöversikt (NPÖ), det vill säga, inte de vårdgivare som ansluter via agent. För information om anslutning som producent via agent, se https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/OINPN/pages/2244313205.

Exempel på roller som informationen främst vänder sig till är projektledare för införandeprojekt, systemförvaltare och tekniker inom vård och omsorg vilka ansvarar för vårdgivarens anslutning av källsystem till Nationella Tjänsteplattformen. Utöver dessa är även leverantörer som integrerar vårdsystem mot tjänsteplattformen intressenter. Dokumentet vänder sig även i vissa delar till beslutsfattare.

Inledning

Sidan innehåller aktiviteter som behöver utföras i samband med producentanslutning till Nationella tjänsteplattformen avseende tjänstekontrakt för sammanhållen vårddokumentation och tjänsten Nationell Patientöversikt (NPÖ). Syftet är att anslutande vårdgivare med stöd av checklistan ska få en tydlig helhetsbild av anslutnings- och kvalitetssäkringsprocessen. Informationen beskriver även, på en övergripande nivå, delar av de aktiviteter som vårdgivare behöver göra inom den egna verksamheten. Utöver vad som beskrivs på denna sida kan det finnas andra lokala specifika tekniska aktiviteter som behöver utföras.

Ansvarsfördelning

Vårdgivaren

  • Vårdgivaren har ansvar för att informera patienten om att vårdgivaren deltar i sammanhållen vårddokumentation. Patienten skall ges möjlighet att motsätta sig att uppgifter om honom/henne görs tillgängliga för andra vårdgivare genom sammanhållen vårddokumentation. I detta fall skall patientens uppgifter spärras.

  • Vårdgivaren har ansvar som informationsägare att den information som man tillgängliggör är korrekt avseende riktighet.

  • Vårdgivaren har ansvar som informationsägare att den information som man tillgängliggör är uppmärkt på ett sätt som gör att åtkomstkontroll, spärrar och loggar fungerar i enlighet med den gemensamma tolkningen av Patientdatalagen (PDL).

  • Vårdgivaren har ett ansvar att informera invånaren om omfattningen av den sammanhållna vårddokumentation man ingår i.  

  • Vårdgivaren ansvarar för att den tekniska anslutningen upprätthåller det godkännande Inera utfärdat avseende teknisk stabilitet och säkerhet

  • Vårdgivaren ansvarar för att upprätthålla kontaktvägar med Inera avseende sin anslutning och drift.

  • Vårdgivaren ansvarar för att följa de rutiner Inera har avseende servicefönster och förändringar av sin anslutning.

Inera

  • Inera har i uppdrag att tillhandahålla en infrastruktur som skapar möjlighet att dela patientinformation mellan vårdgivare. Däri ingår applikationen NPÖ samt underliggande funktionalitet för att denna, eller andra konsumerade applikationer.

  • Inera är Personuppgiftsbiträde till de anslutna vårdgivarna

  • Inera har uppdraget från Ineras ägare att vara ”avtalshub” för sammanhållen vårddokumentation via Inera så att ingående vårdgivare slipper teckna avtal inbördes med varandra.

  • Inera har uppdraget från Ineras ägare att tillhandahålla ett sätt att visa information om omfattningen av den sammanhållna vårddokumentationen. Det vill säga vilka vårdgivare som ingår.

  • Inera har uppdraget att förvalta och tillhandahålla den gemensamma tolkning och tillämpning av PDL som ligger till grund för att dela patientinformation via Nationell Patientöversikt. Applikationen NPÖ samt övriga certifierade applikationer följer detta regelverk.

Förutsättningar

Vad innebär det att ansluta till Nationell Patientöversikt?

Läs mer om innebörden av att ansluta till och visa upp information i tjänsten Nationell Patientöversikt:

Bli kund till Inera

Innan ni kan beställa, ansluta och använda NPÖ behöver din organisation teckna kundavtal med Inera. Endast vårdgivare som är offentligt finansierade får beställa NPÖ.

Om din organisation vill bli kund till Inera kan du läsa mer om hur ni blir kund och hur ni tecknar avtal här:

Beroenden till andra tjänster

För att kunna dela med sig av eller ta del av informationen i Nationell patientöversikt behöver din organisation vara ansluten till flera av Ineras andra tjänster.

  • Katalogtjänst HSA
    Används för att kontrollera och styra behörighet. Det behövs både för styrning av användares behörigheter och för att visa hos vilken vårdgivare information finns. Det källsystem som ska anslutas ska läggas upp som ett objekt i HSA-katalogen så att det får ett eget unikt HSA-id. Detta HSA-id används av tjänsteplattformen som identifierare för källsystem i bland annat engagemangsindex, tjänsteadressering (TAK) och logghantering.

  • SITHS
    SITHS är en elektronisk identitetshandling som används för säker identifiering av både personer och system. SITHS används till exempel vid inloggning i tjänster, för elektronisk signering och för säker kommunikation mellan system. SITHS e-legitimation används för att identifiera personer och SITHS funktionscertifikat används för att identifiera system. SITHS funktionscertifikat ska tas ut och läggas på de/den server som används för att kommunicera med tjänsteplattformen. Certifikatet används för att säkerställa identiteten mellan de ingående servrarna i kommunikationskedjan.
    Organisationen kan ha eget SITHS-avtal med Inera eller vara tredjeparts-ansluten via ett ombud (kan vara en region, kommun eller privat ombud). Om er organisation är ansluten via ett SITHS-ombud är det ert ombud som utfärdar certifikat åt er personal samt funktionscertifikat.

  • Säkerhetstjänster
    Säkerhetstjänster behövs för hantering av spärrar, samtycken och åtkomstloggar. För närvarande ingår Säkerhetstjänsters admin-verktyg för Spärr, Samtycke och Logg vid beställning av NPÖ, och dessa behöver därmed inte beställas separat.
    Du kan läsa mer om hur spärr, logg och samtycke fungerar ihop med NPÖ här: .

Stöd från Inera

En leveransansvarig från Inera koordinerar och ger stöd vid införandet. Ni kan även ansöka om ytterligare införandestöd från Inera, till exempel:

Anslutning

Vid anslutning som producent till NPÖ behöver ett antal steg utföras. Flera olika aspekter berörs:

  • Förberedelser: Initiering, avtal, beställning av tjänster.

  • Teknisk anslutning, verifiering och etablering av samverkan (E2E)

  • Support, information och utbildning: Lokala rutiner och informationsinsatser.

  • Anslutning till produktionsmiljön

Notera att det är många områden som berörs och att olika delar kan utföras parallellt.

Checklista: Beställning och förberedelser

För att kunna dela med sig av eller ta del av informationen i Nationell patientöversikt behöver din organisation beställa anslutning till NPÖ samt till flera av Ineras andra tjänster. Inledande planering behövs hos vårdgivaren.

Vad?

Vem?

Information

Referenser

Planering av vilka informationsmängder som ska tillgängliggöras

Vårdgivare

Innan beställning av NPÖ måste vårdgivaren ta ställning till vilka informationsmängder som ska tillgängliggöras via NPÖ.

Beställa Nationell Patientöversikt

Vårdgivare

Tjänsten Nationell Patientöversikt beställs inom ramen för Kundavtal 2 via Ineras Kundportal.

(Vårdgivaren får inloggningsuppgifter till Kundportalen i samband med att vårdgivaren blir kund hos Inera.)

Inloggning Kundportalen

Instruktioner:

Ineras prislista

Beställning av tjänsten HSA

Vårdgivare

Vårdgivaren behöver finnas med i katalogtjänst HSA.

HSA kan beställas av Inera inom ramen för Kundavtal 2 (direktanslutning till HSA) eller tredjepartsanslutning via region, kommun eller privat ombud, för detaljer se länk.

Beställ Katalogtjänst HSA

Beställning av tjänsten SITHS

Vårdgivare

För autentisering i samband med administration och validering används SITHS. Tjänsten kan beställas av Inera inom ramen för Kundavtal 2 eller tredjepartsanslutning via region, kommun eller privat ombud. För detaljer se länk.

Beställ SITHS

Planering av hur information ska tillgängliggöras

Vårdgivare

Vårdgivaren måste bland annat ta ställning till följande:

  • Hur ska osignerat/signerat hanteras?

  • Hur ska vidimerat/ej vidimerat hanteras?

  • Hur ska historisk data hanteras?

Vårdgivaren behöver börja att titta på hur informationen i källsystemet ska kunna mappas mot NPÖ.

för NPÖ

Läs mer om tjänstekontrakten här: https://rivta.se/

Mappningsbeskrivning för NPÖ:

Checklista: Teknisk anslutning, verifiering och etablera samverkan

För verifiering behöver källsystemet som ska producera information installeras i en testmiljö som kan anslutas till tjänsteplattformen i Ineras nationella testmiljö (QA). Testaktiviteterna sker i huvudsak i två steg:

  1. Verifiering av Tjänsteproducent – Detta steg genomförs för alla unika verifieringsobjekt. Ett verifieringsobjekt är en kombination av källsystem, tjänsteproducent och tjänstekontrakt. Dessa tester utförs helt eller delvis via Ineras QA-testmiljö.

  2. Etablering av samverkan, E2E (Verifiering för vårdgivare) – Detta steg genomförs för varje unikt verifieringsobjekt enligt föregående punkt. Dessa tester utförs via Ineras QA-testmiljö.

Tester genomförs enligt Ineras fastställda teststrategi.

Notera att anslutningsprocessen tillämpas även när en tidigare ansluten vårdgivare vill utöka med exempelvis nya informationsmängder (tjänstekontrakt) eller byta från en major-version av ett tjänstekontrakt till en annan major-version. Tester och anslutningar genomförs då för de nya verifieringsobjekten.

Checklista: Support, information och utbildning

När en vårdgivare ansluter som producent till sammanhållen vårddokumentation uppstår ett ansvar att tillsätta personal för administration av stödtjänster till Nationell Patientöversikt, etablera rutiner för support och utbildning samt informera om innebörden till patienter.

Nedanstående aktiviteter kan initieras tidigt och pågå parallellt med övriga aktiviteter.

OBS! De vårdgivare som redan ingår i sammanhållen vårddokumentation bör redan ha informerat sina patienter, personal och ledning om vilka krav som ställs för att ingå i sammanhållen journal. NPÖ ställer inga ytterligare krav på information från vårdgivaren. Många vårdgivare tar dock tillfället i akt att se över sin information i samband med anslutningen till NPÖ.

Checklista: Anslutning till produktionsmiljön

Efter godkända tester kan anslutning till produktionsmiljö ske. Innan anslutning till produktionsmiljön kan ske är det viktigt att alla steg i Checklista: Support, information och utbildning är klara så att vårdgivaren är helt förberedd inför produktionssättning och kan hantera det ansvar som åligger dem kring användandet av tjänsten.