Ansluta till NPÖ som konsument

Informationen på den här sidan vänder sig till vårdgivare som ansluter till Nationell patientöversikt (NPÖ) som konsument, det vill säga, för att läsa journalinformation från andra vårdgivare. Vid anslutning som konsument väljer vårdgivaren att ta del av andra vårdgivares journalinformation, men visar inte någon egen.

Beställa tjänsten NPÖ

Ni beställer tjänsten NPÖ konsument i Kundportalen. Observera att Kundportalen enbart hanterar avtal och priser. För att er organisation ska kunna använda NPÖ behöver ni i de allra flesta fall även göra en beställning av teknisk anslutning; se information på Checklista: Beställa teknisk anslutning.

Priser för NPÖ finns i Ineras prislista, Priser för Ineras tjänster - Inera.

Avtal

För att kunna beställa NPÖ behöver er organisation vara kund hos Inera och ha tecknat Ineras kundavtal. Alla regioner och kommuner har tecknat kundavtal med Inera. Även många privata vårdgivare har gjort det.

Se mer information om kundavtal på denna sida: Teckna kundavtal.

I samband med beställning av NPÖ i kundportalen godkänner ni NPÖ:s specifika villkor. Dessa villkor kan ni ta del av här: Dokument i kundavtalet.

Checklista

Vår checklista beskriver vad som behöver förberedas och vad som tekniskt behöver göras för anslutningen till NPÖ. Det är viktigt att noga gå igenom vad som behöver förberedas tekniskt med en lokal IT-organisation. I andra dokument (som hänvisas till i checklistan) beskrivs mer djupgående hur det ska göras.

Checklista anslutning till NPÖ som konsument

Tillgänglig patient (TGP)

Påbörja tidigt arbetet med Tillgänglig patient, TGP, som är en tjänst som gör det möjligt att begränsa åtkomst till patientinformation i sammanhållen vårddokumentation, via Nationell patientöversikt, NPÖ. Läs mer om de olika formerna av TGP, samt hur du ansluter till respektive variant, på denna sida.

Skapa medarbetaruppdrag

Vårdmedarbetaruppdrag krävs för att kunna använda NPÖ. När man skapar medarbetaruppdrag i HSA för NPÖ kan man utgå från medarbetaruppdraget för Pascal. Det är dock viktigt att sätta rättigheter på medarbetaruppdraget. Se mer information på Checklista: Förberedelser/konfigurering i HSA.

Testsida för konsumenter

Testsida för vårdgivare som är anslutna som konsumenter: https://testsidan.npo.se/

Test- och valideringspersoner

Testpersoner kan användas i SIT- och QA-miljön. Det finns ett antal nationella testpersoner som kan användas av alla, men det är även möjligt att boka egna testpersoner.

För validering i PROD finns en lista över godkända valideringspersoner.

Se mer information och länkar på Teknisk information om producentanslutning.

Spärr, logg och samtycke

En viktig del av införandet hos vårdgivaren är att ta fram riktlinjer för spärr, logg och samtycke. Varje vårdgivare ska ha riktlinjer för hur detta hanteras och dessa tas fram lokalt/regionalt. Patientdatalagen och Lagen om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation påverkar hur riktlinjerna får utformas.

Läs mer om Spärr, logg och samtycke.

Utbildning

Inför att personalen börjar använda NPÖ är det viktigt med utbildning i tjänsten och i de beslut som finns runt logg och samtycke. Avseende spärr och logg är det Säkerhetstjänster som tillhandahåller utbildning. För användning av NPÖ ansvarar varje vårdgivare att utbilda sin personal, och på sidan Manualer finns stödmaterial för detta.

Support och kontaktvägar

Vårdgivaren ansvarar för tredje linjens support och under projekttiden ska vårdgivaren ta beslut om hur och var lokala supportfrågor ska hänvisas inom den anslutande vårdgivaren. Inera ansvarar för andra linjens support och kontaktar vårdgivarens supportorganisation vid behov.

Ansluta med hjälp av en agent

Om man som vårdgivare själv inte vill eller kan hantera den tekniska anslutningen kan man använda sig av en agent. Läs mer om agenter och anslutning på https://www.inera.se/tjanster/stod-i-teknisk-anslutning/anslut-via-agent/.