Checklista anslutning till NPÖ som konsument
Innehållsförteckning
Revisionshistorik
Målgrupp
Informationen på den här sidan vänder sig till de de vårdgivare som vill använda webbgränssnittet för Nationell Patientöversikt (NPÖ) för att ta del av journalinformation från andra vårdgivare genom sammanhållen vårddokumentation. Informationen vänder sig även till de agenter (systemleverantörer) som hjälper vårdgivare att kunna ansluta och ta del av information via NPÖ. För mer information om agentbegreppet, att vara agent eller ansluta via agent, se Ansluta till NPÖ som agent samt Ansluta till NPÖ konsument via agent.
Exempel på roller som informationen främst vänder sig till är projektledare för införandeprojekt, införandeansvariga, systemförvaltare och tekniker vilka ansvarar för vårdgivarens anslutning. Dokumentet vänder sig även i vissa delar till beslutsfattare.
Inledning
Syftet är att anslutande vårdgivare samt agenter med stöd av checklistan ska få en övergripande bild över vad som krävs för att kunna använda NPÖ:s webbgränssnitt. Sidan innehåller aktiviteter som behöver utföras för att framgångsrikt kunna ta del av information via NPÖ.
Ansvarsfördelning
Vårdgivare
Vårdgivaren ansvarar för att använda tjänsten i enlighet med upprättade avtal mellan vårdgivaren och Inera.
Vårdgivaren ansvarar för att upprätthålla en lokal supportorganisation kring NPÖ inklusive TGP och andra stödtjänster som NPÖ nyttjar.
Ansvaret att hålla HSA uppdaterad är vårdgivarens och utförs av lokala HSA-administratörer eller vårdgivarens HSA-ombud.
Vårdgivaren ansvarar för individuell behörighetstilldelning i enlighet med gällande lagstiftning.
Vårdgivaren ansvarar för hantering av samtycken och för logguppföljning i enlighet med gällande lagstiftning.
Vårdgivaren ansvarar för att följa de rutiner Inera har avseende servicefönster och förändringar av sin anslutning samt utföra nödvändiga förändringar till följd av förändringar hos Inera. (Vid agentanslutning hanteras detta vanligen i första hand av agenten; se nedan. Vid anslutning via region/kommun ansvarar regionen/kommunen för journalsystemet/anslutningen.)
Agent
(Vid anslutning via agent)
Agenten är Personuppgiftsbiträde för sin kund Vårdgivaren.
Agenten ansvarar för att den tekniska anslutningen upprätthåller det godkännande Inera utfärdat avseende teknisk stabilitet och säkerhet.
Agenten ansvarar för att följa de rutiner Inera har avseende servicefönster och förändringar av sin anslutning samt utföra nödvändiga förändringar till följd av förändringar hos Inera.
Agenten ansvarar för att upprätthålla en supportorganisation kring NPÖ inklusive TGP och andra stödtjänster som NPÖ nyttjar, dit vårdgivaren i första hand vänder sig vid problem.
Inera
Inera har i uppdrag att tillhandahålla en infrastruktur som skapar möjlighet att dela patientinformation mellan vårdgivare. Däri ingår bland annat webbgränssnittet NPÖ samt annan underliggande funktionalitet.
Inera är Personuppgiftsbiträde till de anslutna vårdgivarna.
Inera har uppdraget från Ineras ägare att vara ”avtalshub” för sammanhållen vårddokumentation via Inera så att ingående vårdgivare slipper teckna avtal inbördes med varandra.
Inera har uppdraget från Ineras ägare att tillhandahålla ett sätt att visa information om omfattningen av den sammanhållna vårddokumentationen. Det vill säga vilka vårdgivare som ingår.
Inera har uppdraget att förvalta och tillhandahålla den gemensamma tolkning och tillämpning av Patientdatalagen (PDL) och Lagen om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation (SVOD) som ligger till grund för att dela patientinformation via Nationell Patientöversikt. Webbgränssnittet NPÖ samt övriga certifierade applikationer följer detta regelverk.
Förutsättningar
Vad innebär det att ansluta till Nationell Patientöversikt?
Läs mer om innebörden av att ansluta till och ta del av information genom sammanhållen vårddokumentation i tjänsten Nationell Patientöversikt:
Övergripande information om Nationell Patientöversikt på inera.se
Information och stöddokumentation för vårdgivare och agenter om hur man ansluter, använder och förvaltar Nationell Patientöversikt: Öppen info: Nationell patientöversikt (NPÖ).
Mer om NPÖ: Mer om tjänsten
Bli kund till Inera
Innan ni som vårdgivare kan beställa, ansluta och använda NPÖ via agent eller direktanslutning behöver er organisation ha tecknat kundavtal med Inera. Endast vårdgivare som är offentligt finansierade får använda NPÖ.
Agenter behöver teckna agentavtal för att få förmedla tjänsten NPÖ till sina kunder.
Beroenden till andra tjänster
För att kunna ta del av informationen i Nationell patientöversikt behöver er organisation vara ansluten till flera av Ineras andra tjänster.
Anslutning
För att kunna ta del av information via NPÖ:s webbgränssnitt behöver ett antal steg utföras. Flera olika aspekter berörs:
Förberedelser: Initiering, planering, avtal, beställning av tjänster.
Teknisk anslutning: val av TGP-lösning/etablera TGP-tjänst, systemkrav, konfiguration.
Support, information och utbildning: Lokala rutiner och informationsinsatser.
Notera att det är många områden som berörs och att olika delar kan utföras parallellt.
Checklista: Beställning och förberedelser
För att kunna ta del av informationen i Nationell patientöversikt behöver din organisation beställa anslutning till NPÖ samt till flera av Ineras andra tjänster. Inledande planering behövs hos vårdgivaren.
Checklista: Teknisk anslutning: systemkrav, konfigurering, anslutning till produktionsmiljön
I checklistan nedan kan du läsa vilka aktiviteter som måste genomföras för att få en fungerande anslutning för att kunna ta del av information via NPÖ:s webbgränssnitt.
Syftet med checklistan är att ge de införandeansvariga i regioner, kommun och privata vårdgivare en hjälp att kontrollera att organisationen har utfört de aktiviteter som måste genomföras för att få tillgång till NPÖ. Det är viktigt att även agenter använder checklistan för att kunna stödja de vårdgivare som ansluter via agenten och se till att vårdgivaren får kunskap om de aktiviteter som krävs. Till varje punkt i checklistan finns kommentarer angivna för att ge en översiktlig information om respektive punkt. Till vissa punkter finns även hänvisning till sidor och dokument som ger en mer utförlig information om punkten i fråga.
Vårdgivare bör även stämma av med systemleverantör/agent hur åtkomsten till NPÖ ska ske: via uthopp från vårdinformationssystemet eller fristående via www.npo.se. Observera att vid användning av Ineras TGP är det inte möjligt att använda NPÖ fristående, utan enbart via uthopp.
Vid användning av online-TGP kan konfiguration behövas i TGP-tjänsten. Detta hanteras av systemleverantör/agent.
Vid användning av Ineras TGP kan programmet Condis behöva installeras, alternativt finns motsvarande funktionalitet inbyggd i systemet. Kontakta er systemleverantör/agent för att få veta vad som gäller i just ert fall.
För mer information om NPÖ:s olika miljöer, se NPÖ:s olika miljöer.
Observera att stegen i checklistan “Checklista: Support, information och utbildning” ska vara utförda innan anslutning till produktionsmiljön.
Checklista: Support, information och utbildning
När en vårdgivare tar del av information via sammanhållen vårddokumentation uppstår ett ansvar att tillsätta personal för administration av stödtjänster till Nationell Patientöversikt, etablera rutiner för support och utbildning samt informera om innebörden till patienter.
Nedanstående aktiviteter kan initieras tidigt och pågå parallellt med övriga aktiviteter. Aktiviteterna ska vara klara innan er organisation börjar använda NPÖ.
OBS! De vårdgivare som redan ingår i sammanhållen vårddokumentation bör redan ha informerat sina patienter, personal och ledning om vilka krav som ställs för att ingå i sammanhållen vårddokumentation. NPÖ ställer inga ytterligare krav på information från vårdgivaren. Många vårdgivare tar dock tillfället i akt att se över sin information i samband med anslutningen till NPÖ.