/
Checklista anslutning till NPÖ som konsument

Checklista anslutning till NPÖ som konsument

Innehållsförteckning

Revisionshistorik

Version

Datum

Kommentar

Version

Datum

Kommentar

1.10

2025-02-20

Tillägg angående beställning av SITHS funktionscertifikat för produktion.

1.9

2025-01-10

Mindre uppdateringar och förtydliganden.

1.8

2024-08-16

Lagt till information om hur man prenumererar på information från Inera.

1.7

2024-05-29

Mindre uppdateringar och förtydliganden.

1.6

2024-05-14

Uppdaterat länkar.

1.5

2024-02-15

Tagit bort information om Net iD. Från och med den 29 februari 2024 tillhandahåller inte Inera licenser för denna mjukvara. Istället rekommenderas införande av SITHS eID-apparna.

1.4

2023-11-15

Uppdaterat avsnittet Checklista: Teknisk anslutning: systemkrav, konfigurering, anslutning till produktionsmiljön. Teknisk anslutning, så kallad TAKning, ska göras på vårdenhetsnivå (inte vårdgivare).

1.3

2023-07-13

Uppdaterat “Sammanhållen journalföring” till “Sammanhållen vårddokumentation”. Mindre uppdateringar och förtydliganden; korrigerat länkar.

1.2

2023-05-22

Mindre uppdateringar och förtydliganden.

1.1

2022-10-26

Uppdaterat information om hur TGP-anslutning beställs.

1.0

2022-02-25

Flyttat över dokument från Word-format till Confluence.

Hela dokumentet genomgånget och uppdaterat.

Länkar uppdaterade.

Målgrupp

Informationen på den här sidan vänder sig till de de vårdgivare som vill använda webbgränssnittet för Nationell Patientöversikt (NPÖ) för att ta del av journalinformation från andra vårdgivare genom sammanhållen vårddokumentation. Informationen vänder sig även till de agenter (systemleverantörer) som hjälper vårdgivare att kunna ansluta och ta del av information via NPÖ. För mer information om agentbegreppet, att vara agent eller ansluta via agent, se Ansluta till NPÖ som agent samt Ansluta till NPÖ konsument via agent.

Exempel på roller som informationen främst vänder sig till är projektledare för införandeprojekt, införandeansvariga, systemförvaltare och tekniker vilka ansvarar för vårdgivarens anslutning. Dokumentet vänder sig även i vissa delar till beslutsfattare.

Inledning

Syftet är att anslutande vårdgivare samt agenter med stöd av checklistan ska få en övergripande bild över vad som krävs för att kunna använda NPÖ:s webbgränssnitt. Sidan innehåller aktiviteter som behöver utföras för att framgångsrikt kunna ta del av information via NPÖ.

Ansvarsfördelning

Vårdgivare

  • Vårdgivaren ansvarar för att använda tjänsten i enlighet med upprättade avtal mellan vårdgivaren och Inera.

  • Vårdgivaren ansvarar för att upprätthålla en lokal supportorganisation kring NPÖ inklusive TGP och andra stödtjänster som NPÖ nyttjar.

  • Ansvaret att hålla HSA uppdaterad är vårdgivarens och utförs av lokala HSA-administratörer eller vårdgivarens HSA-ombud.

  • Vårdgivaren ansvarar för individuell behörighetstilldelning i enlighet med gällande lagstiftning.

  • Vårdgivaren ansvarar för hantering av samtycken och för logguppföljning i enlighet med gällande lagstiftning.

  • Vårdgivaren ansvarar för att följa de rutiner Inera har avseende servicefönster och förändringar av sin anslutning samt utföra nödvändiga förändringar till följd av förändringar hos Inera. (Vid agentanslutning hanteras detta vanligen i första hand av agenten; se nedan. Vid anslutning via region/kommun ansvarar regionen/kommunen för journalsystemet/anslutningen.)

Agent

(Vid anslutning via agent)

  • Agenten är Personuppgiftsbiträde för sin kund Vårdgivaren.

  • Agenten ansvarar för att den tekniska anslutningen upprätthåller det godkännande Inera utfärdat avseende teknisk stabilitet och säkerhet.

  • Agenten ansvarar för att följa de rutiner Inera har avseende servicefönster och förändringar av sin anslutning samt utföra nödvändiga förändringar till följd av förändringar hos Inera.

  • Agenten ansvarar för att upprätthålla en supportorganisation kring NPÖ inklusive TGP och andra stödtjänster som NPÖ nyttjar, dit vårdgivaren i första hand vänder sig vid problem.

Inera

  • Inera har i uppdrag att tillhandahålla en infrastruktur som skapar möjlighet att dela patientinformation mellan vårdgivare. Däri ingår bland annat webbgränssnittet NPÖ samt annan underliggande funktionalitet.

  • Inera är Personuppgiftsbiträde till de anslutna vårdgivarna.

  • Inera har uppdraget från Ineras ägare att vara ”avtalshub” för sammanhållen vårddokumentation via Inera så att ingående vårdgivare slipper teckna avtal inbördes med varandra.

  • Inera har uppdraget från Ineras ägare att tillhandahålla ett sätt att visa information om omfattningen av den sammanhållna vårddokumentationen. Det vill säga vilka vårdgivare som ingår.

  • Inera har uppdraget att förvalta och tillhandahålla den gemensamma tolkning och tillämpning av Patientdatalagen (PDL) och Lagen om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation (SVOD) som ligger till grund för att dela patientinformation via Nationell Patientöversikt. Webbgränssnittet NPÖ samt övriga certifierade applikationer följer detta regelverk.

Förutsättningar

Vad innebär det att ansluta till Nationell Patientöversikt?

Läs mer om innebörden av att ansluta till och ta del av information genom sammanhållen vårddokumentation i tjänsten Nationell Patientöversikt:

Bli kund till Inera

Innan ni som vårdgivare kan beställa, ansluta och använda NPÖ via agent eller direktanslutning behöver er organisation ha tecknat kundavtal med Inera. Endast vårdgivare som är offentligt finansierade får använda NPÖ.

Agenter behöver teckna agentavtal för att få förmedla tjänsten NPÖ till sina kunder.

Om din organisation vill bli kund till Inera kan du läsa mer om hur ni blir kund och hur ni tecknar avtal här:

För agenter:

Beroenden till andra tjänster

För att kunna ta del av informationen i Nationell patientöversikt behöver er organisation vara ansluten till flera av Ineras andra tjänster.

Nationella IT-lösningar för vård och omsorg måste garantera säkerhet, integritet och sekretess. Användare måste kunna identifieras och tillgång till information anpassas efter verksamhetschefens beslut. Detta är krav som Patientdatalagen och Lagen om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation ställer. Tjänsterna som listas nedan hjälper till att kontrollera att rätt person får tillgång till rätt information. För åtkomst till NPÖ används SITHS-kort med PIN-kod för identifiering samt HSA för att tala om vad personalen får göra via tilldelat medarbetaruppdrag.

  • Katalogtjänst HSA
    Används för att kontrollera och styra användares behörighet.
    HSA är en elektronisk katalog som innehåller grundläggande uppgifter om anställda och deras organisatoriska tillhörighet, men också uppgifter som beskriver den anställdes roller och medarbetaruppdrag inom vård- och omsorg. När en person behöver ta del av journalinformation i NPÖ används uppgifterna i HSA för att kontrollera vilket medarbetaruppdrag och roll personen har. Därefter kan personen ta del av den efterfrågade information som han/hon är behörig till.
    Ansvaret att hålla HSA uppdaterad är vårdgivarens och utförs av lokala HSA-administratörer.
    Organisationen kan ha eget HSA-avtal med Inera eller vara tredjepartsansluten via ett ombud (kan vara en region, kommun eller privat ombud). Om er organisation är ansluten via ett HSA-ombud är det ert ombud som ska registrera uppgifterna för er i HSA.

  • SITHS
    SITHS är en elektronisk identitetshandling som används för säker identifiering av både personer och system. SITHS används till exempel vid inloggning i tjänster, för elektronisk signering och för säker kommunikation mellan system. SITHS e-legitimation används för att identifiera personer och SITHS funktionscertifikat används för att identifiera system. 
    Organisationen kan ha eget SITHS-avtal med Inera eller vara tredjepartsansluten via ett ombud (kan vara en region, kommun eller privat ombud). Om er organisation är ansluten via ett SITHS-ombud är det ert ombud som utfärdar certifikat åt er personal samt funktionscertifikat.
    Det elektroniska certifikatet som finns på SITHS-kortet bygger på uppgifter som finns i HSA-katalogen. Personen kan alltså inte få ett SITHS-kort om den inte finns med i HSA. När en person loggar in med hjälp av SITHS-kortet så görs först en kontroll av att certifikatet är giltigt. Är det giltigt så söks personen med det aktuella certifikatet upp i HSA-katalogen. Därefter avgör de personliga uppgifterna i HSA-katalogen om personen har behörighet att ta del av den efterfrågade informationen.

  • Säkerhetstjänster
    Säkerhetstjänster behövs för hantering av spärrar, samtycken och åtkomstloggar. För närvarande ingår Säkerhetstjänsters admin-verktyg för Spärr, Samtycke och Logg vid beställning av NPÖ, och dessa behöver därmed inte beställas separat.
    Du kan läsa mer om hur spärr, logg och samtycke fungerar ihop med NPÖ här: Spärr, logg och samtycke

Anslutning

För att kunna ta del av information via NPÖ:s webbgränssnitt behöver ett antal steg utföras. Flera olika aspekter berörs:

  • Förberedelser: Initiering, planering, avtal, beställning av tjänster.

  • Teknisk anslutning: val av TGP-lösning/etablera TGP-tjänst, systemkrav, konfiguration.

  • Support, information och utbildning: Lokala rutiner och informationsinsatser.

Notera att det är många områden som berörs och att olika delar kan utföras parallellt.

Checklista: Beställning och förberedelser

För att kunna ta del av informationen i Nationell patientöversikt behöver din organisation beställa anslutning till NPÖ samt till flera av Ineras andra tjänster. Inledande planering behövs hos vårdgivaren.

Vad?

Vem?

Information

Referenser

Planering av anslutningen

Vårdgivare
(i dialog med agent eller systemleverantör)

TGP

För att kunna söka på en patient i NPÖ måste vårdgivaren ha etablerat en TGP-tjänst som hanterar åtkomstkontroll. TGP-tjänsten begränsar urvalet av patienter som vårdpersonalen kan söka information om. Denna funktionalitet är reglerad i Lagen om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation.

Frågor att ta ställning till:

  • Vilken TGP-lösning ska användas? Online-TGP eller Ineras TGP?

    • Många systemleverantörer/agenter tillhandahåller en färdig TGP-lösning. Kontakta er systemleverantör/agent för mer information innan ni beställer tjänsten NPÖ hos Inera.

    • Vid anslutning via region/kommun finns en färdig TGP-lösning. Kontakta vid behov regionen/kommunen för mer information.

  • Ska anslutning ske via Internet eller Sjunet?

Systemkrav

  • Planera för hur ni säkerställer att lokal miljö stödjer NPÖ:s systemkrav. NPÖ stödjer systemkraven i eKlient.

Tillgänglig patient (TGP)

 

https://www.inera.se/tjanster/alla-tjanster-a-o/e-klient/

Eventuell utveckling hos systemleverantör

Systemleverantör

Systemleverantör/agent kan behöva implementera funktionalitet i journalsystemet, om detta inte redan är gjort:

  • Online-TGP eller stöd för Ineras TGP

  • Uthopp från journalsystemet till NPÖ

Anpassa journalsystem för NPÖ konsumentanslutning (TGP)

 

Beställning av tjänsten HSA

Vårdgivare

Vårdgivaren och dess vårdenheter behöver finnas med i katalogtjänst HSA.

HSA kan beställas av Inera inom ramen för Kundavtal 2 (direktanslutning till HSA) eller tredjepartsanslutning via region, kommun eller privat ombud, för detaljer se länk.

Beställ Katalogtjänst HSA

Anslutning via HSA-ombud

Beställning av tjänsten SITHS

Vårdgivare (och ev. agent)

För autentisering i samband med användandet av NPÖ samt administration används SITHS. Tjänsten kan beställas av Inera inom ramen för Kundavtal 2 eller tredjepartsanslutning via region, kommun eller privat ombud. För detaljer se länk.

SITHS e-legitimation används för att identifiera användare av NPÖ samt Säkerhetstjänster.

SITHS funktionscertifikat används för att identifiera systemet (TGP-lösningen) och krävs för online-TGP, men inte vid användning av Ineras TGP. Vid anslutning via agent hanteras detta av agenten. Vid anslutning via region/kommun hanteras det av regionen/kommunen.

Beställ SITHS

Beställa tjänsten Nationell Patientöversikt

Vårdgivare

Tjänsten Nationell Patientöversikt beställs av Inera inom ramen för Kundavtal 2 via Kundportalen. Vårdgivaren får inloggningsuppgifter till Kundportalen i samband med att vårdgivaren blir kund hos Inera.

Vid direktanslutning beställs “Nationell patientöversikt - Konsument direktanslutning”. Vid anslutning via agent beställs “Nationell patientöversikt - Konsument via agent”. Vårdgivare som ansluter via region/kommuns journalsystem behöver inte beställa NPÖ i Kundportalen.

Observera att beställningen i Kundportalen enbart hanterar avtal och priser. För att er organisation ska kunna använda NPÖ behöver ni även göra en teknisk beställning av anslutning. Se “Checklista: Teknisk anslutning: val av TGP-lösning/etablera TGP-tjänst, systemkrav, konfigurering” nedan.

Ineras Kundportal

Instruktioner: Beställa tjänst i Kundportalen

Ineras prislista

Checklista: Teknisk anslutning: systemkrav, konfigurering, anslutning till produktionsmiljön

I checklistan nedan kan du läsa vilka aktiviteter som måste genomföras för att få en fungerande anslutning för att kunna ta del av information via NPÖ:s webbgränssnitt.

Syftet med checklistan är att ge de införandeansvariga i regioner, kommun och privata vårdgivare en hjälp att kontrollera att organisationen har utfört de aktiviteter som måste genomföras för att få tillgång till NPÖ. Det är viktigt att även agenter använder checklistan för att kunna stödja de vårdgivare som ansluter via agenten och se till att vårdgivaren får kunskap om de aktiviteter som krävs. Till varje punkt i checklistan finns kommentarer angivna för att ge en översiktlig information om respektive punkt. Till vissa punkter finns även hänvisning till sidor och dokument som ger en mer utförlig information om punkten i fråga.

Vårdgivare bör även stämma av med systemleverantör/agent hur åtkomsten till NPÖ ska ske: via uthopp från vårdinformationssystemet eller fristående via www.npo.se. Observera att vid användning av Ineras TGP är det inte möjligt att använda NPÖ fristående, utan enbart via uthopp.

  • Vid användning av online-TGP kan konfiguration behövas i TGP-tjänsten. Detta hanteras av systemleverantör/agent.

  • Vid användning av Ineras TGP kan programmet Condis behöva installeras, alternativt finns motsvarande funktionalitet inbyggd i systemet. Kontakta er systemleverantör/agent för att få veta vad som gäller i just ert fall.

För mer information om NPÖ:s olika miljöer, se NPÖ:s olika miljöer.

Observera att stegen i checklistan “Checklista: Support, information och utbildning” ska vara utförda innan anslutning till produktionsmiljön.

 

Vad?

Vem?

Information

Referenser

SITHS-kort och kortläsare

Vårdgivare
(ev. med hjälp av ett ombud)

Om medarbetarna inte har SIHTS-kort måste sådana kort beställas. Även kortläsare kan behöva beställas om det inte finns.
Kommuner och regioner har ofta en etablerad SIHTS-förvaltning.
Om ni är tredjepartsanslutna till SITHS, kontakta ert ombud.

Identifieringstjänst SITHS

SITHS funktionscertifikat

Vårdgivare eller agent

SITHS funktionscertifikat används för att identifiera systemet (TGP-lösningen) och krävs för online-TGP. Om det inte finns sedan tidigare behöver det beställas. SITHS funktionscertifikat för produktion beställs av SITHS-ombud, se länken “Beställ SITHS” till höger.

Vid anslutning via agent hanteras detta av agenten. Vid anslutning via region/kommun hanteras det av regionen/kommunen.

Observera att beställning inte behövs om Ineras TGP ska användas.

Identifieringstjänst SITHS

Beställ SITHS

Beställ funktionscertifikat och testkort av Inera

SITHS Funktionscertifikat - Användarguide

Krav på operativsystem och webbläsare uppfyllda

Vårdgivare

NPÖ:s krav på operativsystem och webbläsare följer eKlient. Se eKlients kravbibliotek för detaljer. Användare rekommenderas använda de versioner som specificeras i kravbiblioteket.

https://www.inera.se/tjanster/alla-tjanster-a-o/e-klient/

Kravbibliotek: https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/OEKL/pages/3161850037

SITHS eID-app installerat

Vårdgivare

Användarna behöver på sina arbetsstationer ha installerat SITHS eID Windowsklient. På mobila enheter behövs SITHS eID Mobilklient. Se länk.

https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/IAM/pages/347508153

https://inera.atlassian.net/wiki/pages/viewpage.action?pageId=3475217152

Konfiguration av betrodda platser

Vårdgivare

Följande adresser ska läggas in under ”Betrodda platser” beroende på version av webbläsare och lokal inställning i webbläsare.
Internetalternativ-> Säkerhet-> Betrodda platser->Platser
För åtkomst via Sjunet:
https://npo.sjunet.org
https://idp.inera.se
https://secure.idp.inera.se
För åtkomst via Internet:
https://www.npo.se
https://idp.inera.se
https://secure.idp.inera.se

 

Brandväggsöppningar för åtkomst till NPÖ

Vårdgivare (ev. agent)

Se länk för detaljerad information.

https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/OINPN/pages/2354221203

Förberedelser/konfigurering i HSA

Vårdgivare
(ev. med hjälp av ett ombud)

Vårdgivare, vårdenheter, användare och medarbetaruppdrag behöver läggas upp i HSA. Se detaljerade aktiviteter i referens.

https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/OINPN/pages/2354385877

Kontrollera lokala inställningar i användarens dator

Vårdgivare

Inloggningsförfarandet kan påverkas av lokala inställningar i användarens dator så som hantering av certifikat och pinkod. Dessa regleras i lokal/regional policy.

 

De vårdenheter som ska använda NPÖ registreras i tjänsteadresseringkatalogen (TAK) i Nationella tjänsteplattformens produktionsmiljö

Vårdgivare eller agent

 

Vid användning av online-TGP:

  • Kommunikation med TGP går via Nationella tjänsteplattformen (NTjP). För att anslutningen ska fungera behöver en registrering göras i NTjP, en så kallad TAKning. Registrering görs efter beställning i Beställningsstödet; se referens för detaljerad information.

  • Vid anslutning via agent lägger agenten beställningen till Inera.

  • Vid anslutning via region/kommun lägger regionen/kommunen beställningen till Inera.

  • Vårdgivare som direktansluter kan vid behov ta hjälp av systemleverantör för att lägga beställningen.

Vid användning av Ineras TGP:

  • Registrering (TAKning) krävs inte för att anslutningen ska fungera, men rekommenderas då det underlättar eventuell framtida felsökning av problem med anslutningen.

  • Beställning görs i Beställningsstödet; se referens för mer information.

https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/OINPN/pages/2354385730

Inloggning till Beställningsstödet (kräver SITHS-kort)

Dagen efter att anslutningen utförts syns den i Hippo, https://integrationer.tjansteplattform.se/.

 

 

Validering efter driftsättning

Vårdgivare

För validering efter driftsättning finns godkända valideringspersoner som kan användas, se referens. För att validering i produktion ska vara möjlig behöver valideringspersonen finnas i journalsystemet.

Validering i produktionsmiljö 

 

Checklista: Support, information och utbildning

När en vårdgivare tar del av information via sammanhållen vårddokumentation uppstår ett ansvar att tillsätta personal för administration av stödtjänster till Nationell Patientöversikt, etablera rutiner för support och utbildning samt informera om innebörden till patienter.

Nedanstående aktiviteter kan initieras tidigt och pågå parallellt med övriga aktiviteter. Aktiviteterna ska vara klara innan er organisation börjar använda NPÖ.

OBS! De vårdgivare som redan ingår i sammanhållen vårddokumentation bör redan ha informerat sina patienter, personal och ledning om vilka krav som ställs för att ingå i sammanhållen vårddokumentation. NPÖ ställer inga ytterligare krav på information från vårdgivaren. Många vårdgivare tar dock tillfället i akt att se över sin information i samband med anslutningen till NPÖ.

Vad?

Vem?

Information

Referenser

Tillsättning och utbildning av personal med administrativa uppgifter

Vårdgivare (eller via ombud)

Administrativ personal behöver utbildas och få tillgång till manualer och lathundar. Rutiner behöver finnas för personal med administrativa uppgifter.

Administration i HSA

Dedikerade administratörer behöver utses antingen hos vårdgivaren eller via vårdgivarens ombud.

För HSA måste man ha kunskap om hur man skapar och underhåller HSA-katalogens begrepp som till exempel Vårdenhet och Vårdgivare (OBS! dessa ska används som beslutsunderlag för rättigheter, åtkomstkontroll, spärrhantering och loggning).

HSA-förvaltare ska ha kunskap om:

  • Hur man skapar och administrerar vårdgivare ”hsaCareProvider” och vårdenheter ”hsaCareUnit”

  • Hur man skapar medarbetaruppdrag och kopplar dessa till användare.

Rutiner ska finnas för behörighetstilldelning.

Administrera loggar i Loggtjänsten

Dedikerade användare behöver utses för att kunna hantera loggrapporter. Personal som administrerar loggar ska ha kunskap om och rutiner kring hur man tar ut och kontinuerligt följer upp åtkomstloggar via Nationella säkerhetstjänsters loggverktyg i enlighet med gällande lagstiftning.

Loggadministratörer ska klara av att ta ut åtkomstloggar för att till exempel kunna besvara:

  • Vilka har tittat på unik patients information

  • Vilka patienter har unik vårdpersonal tittat på

  • Slumpmässigt urval för regelbunden kontroll av vad personal tittat på

Rutiner ska finnas för loggutdrag och åtkomstkontroll.

Åtkomstloggar från NPÖ sparas i Säkerhetstjänsters Loggtjänst.

Administrera samtycken i Samtyckestjänsten

Dedikerade användare behöver utses för att kunna hantera samtycken. Personal som administrerar samtycken ska ha kunskap om och rutiner kring hur man administrerar samtycken i Nationella säkerhetstjänsters samtyckestjänst i enlighet med gällande lagstiftning.

Samtycken administreras i Säkerhetstjänsters Samtyckestjänst.

Katalogtjänst HSA

https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/OINPN/pages/2354385877

Spärr, logg och samtycke

https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/PIS/pages/3560898837

https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/PIS/pages/3435200548

https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/PIS/pages/3435201739

Tips kring utbildning av vårdpersonal: https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/OINPN/pages/442108783

 

Externa länkar kring lagstiftning:

Patientdatalagen

Om Patientdatalagen (Integritetsskyddsmyndigheten)

Systematisk logguppföljning (Integritetsskyddsmyndigheten)

HSLF-FS 2016:40 (Socialstyrelsens föreskrift)

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-2022913-om-sammanhallen-vard--och_sfs-2022-913

Vårdgivarens tekniska support

Vårdgivare
(alt. Agent)

För att kunna ta del av information via NPÖ:s webbgränssnitt måste varje vårdgivare/agent säkerställa att det finns en lokal teknisk support som stöttar användarna av NPÖ vid tekniska problem, vid felsökning, åtkomstproblem m.m. Vårdgivaren/agenten är ansvarig för felsökning vid problem kring vårdgivarens åtkomst till Nationell Patientöversikt. Detta för att utesluta lokala problem. Den lokala supporten kan vid behov vända sig till Ineras Support.

Prenumerera gärna på information från Inera för att få uppdateringar om driftstatus och planerade förändringar i relaterade stödtjänster, exempelvis Nationella tjänsteplattformen och Säkerhetstjänster.

https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/OINPN/pages/2291535924

Vanliga frågor om NPÖ: https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/OINPN/pages/2153283791

Prenumerera på Ineras nyhetsbrev: https://www.inera.se/aktuellt/ineras-nyhetsbrev/ (generell information respektive information om specifika tjänster)

Prenumerera på information om driftstatus: https://www.inera.se/driftstatus/

Etablering och utbildning av lokal support och förvaltning

Vårdgivare

Lokalt kunskapsstöd för NPÖ ska finnas tillgängligt. Vårdgivaren behöver etablera lokal verksamhetssupport och förvaltning samt ta fram nödvändiga rutiner.

Det lokala kunskapsstödet (supporten) kan vid behov vända sig till Ineras Support.

Support och servicedeskpersonal, lokal/regional förvaltning behöver ha information och utbildning.

https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/OINPN/pages/2291535924

Vanliga frågor om NPÖ: https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/OINPN/pages/2153283791

Information, utbildning och rutiner för personal

Vårdgivare

Vårdpersonal bör informeras för att kunna svara på frågor från patienter om Nationell Patientöversikt och sammanhållen vårddokumentation.

Vårdpersonal som ska använda NPÖ behöver utbildning kring gränssnittet samt de rutiner som tagits fram av vårdgivaren.

Personal som möter patienter bör kunna hänvisa patienten till information om (eller ha egen kunskap om) hur patienten ska bete sig för att till exempel:

  • Informera patienten hur de häver en spärr

  • Ändra samtycken

  • Ta reda på vilka som är med i sammanhållen vårddokumentation via NPÖ

  • Ta fram loggutdrag från NPÖ över vilka på enheten som tittat på patientens information

Riktlinjer/rutiner behöver tas fram och vara etablerade, till exempel:

  • Riktlinjer för inhämtande av samtycke, se även nedan.

  • Rutinbeskrivning för användning av NPÖ. Hur/när vårdgivaren/verksamheten ska använda Nationell Patientöversikt (“När använder man NPÖ”)?

  • Rutiner för logguppföljning

  • Rutiner för att ta ut loggar på begäran av patient

Tips kring utbildning av vårdpersonal: https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/OINPN/pages/442108783

Information och utbildning för verksamhetschefer

Vårdgivare

Verksamhetschefer och ledning ska känna till vilket ansvar som åligger dem då vårdgivaren deltar i Nationell Patientöversikt/sammanhållen vårddokumentation samt vilket ansvar som åligger vårdgivaren enligt Patientdatalagen och Lagen om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation.

Vid anslutning till NPÖ är det också intressant att ställa frågan om vilken verksamhetsnytta som vill uppnås samt hur vårdgivaren ska mäta och åstadkomma denna. Den uppenbara nyttan är såklart vid vårdövergångar mellan vårdgivare som inte har tillgång till samma system men det kan finnas andra nyttor också. Det kan också vara så att vårdgivaren, för att uppnå nyttan, är tvungen att förändra befintliga processer.

Verksamhetschefer och ledning bör aktivt delta i införandet av NPÖ för att identifiera möjliga nyttor och förändringar i processer för att fortsätta utveckla verksamheten med NPÖ som verktyg.

Patientdatalagen

Om Patientdatalagen (Integritetsskyddsmyndigheten)

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-2022913-om-sammanhallen-vard--och_sfs-2022-913

 

Tips kring utbildning av vårdpersonal: https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/OINPN/pages/442108783

Verifiera att det finns en dokumenterad rutin för att registrera samtycke

Vårdgivare

Patients samtycke till sammanhållen vårddokumentation behöver kunna registreras. Det innebär att både verksamhetens rutiner för registrering av samtycke finns på plats samt att källsystemet eller stödsystem erbjuder tekniskt stöd för detta. Ta fram och besluta om riktlinjer för inhämtande av samtycke.

 

 

Related content