Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

Vanliga frågor och svar

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 18 Aktuell »

Inloggning/åtkomst till NPÖ

 Är det möjligt att få tillgång till NPÖ utan legitimerad yrkesroll?

Följande krävs för att kunna logga in i NPÖ:

  • SITHS-kort med pinkod

  • Medarbetaruppdrag i HSA "Vård och behandling". Det är verksamhetschefen som avgör vilka som får ett sådan medarbetaruppdrag. NPÖ kontrollerar inte att man har en leg. yrkesroll vid inloggning.

Senast uppdaterat: Onsdag 20 januari 2021

 När jag försöker logga in i NPÖ får jag ett felmeddelande som säger "Ej behörig". Vad beror det på?

Felmeddelandet “Ej behörig” innebär att det medarbetaruppdrag som valdes vid inloggningen inte är giltigt för NPÖ.

Vid inloggning i NPÖ behöver man välja ett medarbetaruppdrag med syfte “Vård och behandling”. Medarbetaruppdraget behöver dessutom ha vissa rättigheter. Mer information finns på Checklista: Förberedelser/konfigurering i HSA samt i NPÖ:s manual som finns på https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/OINPN/pages/358844296/Att+anv+nda+tj+nsten.

Vänligen kontakta er HSA-ansvarige för eventuell hjälp med uppdateringar av medarbetaruppdraget.

Senast uppdaterat: Tisdag 25 juli 2023

 Vi har problem med att få tillgång till patienternas information i NPÖ. Enligt felmeddelandet finns det ingen registrerad vårdrelation med patienten.

Vanliga orsaker till detta problem är:

  • Man har valt fel medarbetaruppdrag. Det är viktigt att säkerställa att det uppdrag man valt tillhör den vårdenhet där patienten har en pågående journal.

  • Er TGP-lösning, integrerad med ert journalsystem, svarar felaktigt (eller korrekt) att patienten inte skall vara tillgänglig. För felsökning av detta behöver ni kontakta er lokala förvaltning/support av journalsystemet.

  • Vid uthoppslösning och användning av Ineras TGP: Lokalt fel på datorn/i den lokala miljön som gör att Condis-programmet inte kan anropa Ineras TGP-instanser. Till exempel behöver man öppna i brandväggen för åtkomst antingen via Internet eller Sjunet, se Checklista: Brandväggsöppningar för åtkomst till NPÖ i PROD. För felsökning/åtgärd av detta behöver ni kontakta er lokala IT-support och eventuellt även systemleverantören.

Om ovanstående inte löser problemet, kontakta Ineras support för hjälp med felsökning. Kontakt

Senast uppdaterat: Tisdag 25 juli 2023

Krav för att få ansluta till NPÖ

 Ni skriver att NPÖ erbjuds till regioner, kommuner och privata vårdgivare som är offentligt finansierade. Vad menas med offentlig finansiering i detta sammanhang?

En privata vårdgivare anses vara offentligt finansierad när den har ett eget avtal med en region eller kommun. Avtalet kan vara upprättat med LOU eller LOV som grund. 

Detta innebär att privata vårdgivare med avtal som är upprättade med LOL eller LOF som grund inte får ansluta till NPÖ i dagsläget. Inte heller företagshälsovård eller försäkringsvård får ansluta till NPÖ. 

Det pågår ett arbete som syftar till att, om möjligt, öppna upp för att erbjuda NPÖ även till vårdgivare med avtal skrivna med LOL som grund. De knutar som behöver lösas innan detta är möjligt är inte främst av teknisk natur. NPÖ-förvaltningen jobbar på detta i samarbete med regionerna och Ineras jurister. Det pågår även ett arbete inom Inera att se över hur upphandlade aktörers underleverantörer ska hanteras i förhållande till anslutning till NPÖ och andra Inera-tjänster.  

Senast uppdaterat: Onsdag 8 februari 2023

Spärra uppgifter i NPÖ

 Är det möjligt att spärra all insyn på en patient i NPÖ, i sådana fall hur gör man det? Vilka konsekvenser kan detta eventuellt innebära för patienten? Finns något specifikt dokument för detta, något patienten måste signera eller dylikt?

Patienten behöver spärra information hos varje vårdgivare hen varit hos. Vårdgivaren brukar ha en blankett (papper eller digitalt via 1177 Vårdguidens e-tjänster).

Konsekvensen när patienten tackar nej till sammanhållen vårddokumentation blir att andra vårdgivare inte kan ta del av information som kan vara viktigt för patientens hälsa och behandling, dvs nyttan med sammanhållen vårddokumentation uteblir när vårdgivare inte kan se varandras information vid vårdkontakt med patienten, 

Har patienten skyddad identitet/sekretessmarkering hos Skatteverket kan man inte se någon information om patienten i NPÖ. 

Senast uppdaterat: Onsdag 20 januari 2021

 En patient har ringt oss på vårdcentralen och har en fråga om att spärra sin journal. Hur gör vi det? Han vill inte att någon utanför vårdcentralen ska kunna läsa hans journal.

Det är vårdgivarens ansvar att ha rutiner för att kunna spärra journaluppgifter för en patient. Varje vårdgivare som ansluter som producent till NPÖ ska ha utsedd ansvarig/a för att administrera spärrar i Säkerhetstjänsternas administrationsgränssnitt. I Säkerhetstjänsters administrationsgränssnitt kan ni spärra information från er vårdgivare så att det inte syns för andra vårdgivare.

Det går att begränsa en spärr till att bara gälla information från en viss tidsperiod. Dessutom kan man undanta läkemedelsinformation och/eller uppmärksamhetsinformation från att spärras.

Om patienten har journalinformation hos andra vårdgivare som hen också vill spärra måste patienten höra av sig till respektive vårdgivare.

Konsekvensen när patienten tackar nej till sammanhållen vårddokumentation blir att andra vårdgivare inte kan ta del av information som kan vara viktigt för patientens hälsa och behandling, dvs nyttan med sammanhållen vårddokumentation uteblir när vårdgivare inte kan se varandras information vid vårdkontakt med patienten.

Här finns instruktion för att använda Säkerhetstjänsternas administrationsgränssnitt: https://confluence.cgiostersund.se/pages/viewpage.action?pageId=206152001

Senast uppdaterat: Onsdag 20 januari 2021

 Vi lyckas inte logga in för att hantera spärrar i NPÖ. Hur kommer vi vidare?

Spärrar för NPÖ hanteras i Spärrtjänsten, som nås via https://sparradmin.inera.se

För att kunna hantera spärrar krävs att man har ett medarbetaruppdrag med syfte Administration. Utöver medarbetaruppdraget med ändamålet Administration krävs att värdet "BIF;Spärradministratör" läggs in i attributet ”Individuell egenskap för it-tjänster” i HSA. En HSA-ansvarig hos er bör kunna hjälpa till med att tilldela de behörigheter som krävs. 

Mer detaljerad information om behörigheter och inloggning finns på denna sida: , https://confluence.cgiostersund.se/pages/viewpage.action?pageId=206152001

Senast uppdaterat: Tisdag 25 juli 2023

Uthämtade läkemedel (fd Läkemedelsförteckningen)

 När man går in till NPÖ och ska titta på läkemedelslistan kommer felorsak: NPÖ saknar den obligatoriska uppgiften "Vårdenhetens postnummer" Vad betyder detta? Hur gör vi för att komma vidare?

Er vårdenhets postnummer måste finnas i HSA för att ni ska kunna ta del av Uthämtade läkemedel. Följande information om er vårdenhet måste finnas i HSA för att kunna ta del av Uthämtade läkemedel. Kraven kommer från E-hälsomyndigheten.

  • Arbetsplatsnamn

  • Arbetsplatsort

  • Namn (vårdenhetens namn)

  • Postnummer

  • Ort

  • Adress

  • Telefonnummer

Vänligen kontakta er HSA-ansvarige för hjälp med att lägga in ert postnummer under er vårdenhet.

Senast uppdaterat: Fredag 11 februari 2022

 När planerar NPÖ att ansluta till Nationella läkemedelslistan (NLL)? Kommer det då att krävas "Säker åtkomst" i enlighet med E-hälsomyndigheten för att över huvud taget komma åt NPÖ eller endast för att kunna komma vidare till NLL?

NPÖ aktiverade stöd när "lagen om nationell läkemedelslista" (NLL) trädde i kraft 1 maj 2021.

Läs mer kring vad som gäller kring “Säker åtkomst” här: https://www.inera.se/nyheter/nyheter/inera-far-forlangda-dispenser-fran-e-halsomyndigheten/

Senast uppdaterat: Fredag 11 februari 2022

Övrigt

 Varför går det inte att skriva ut från NPÖ?

Anledningen till att vi tagit bort funktionen att skriva ut/ladda ner information från NPÖ är att regeringen i propositionen till patientdatalagen avråder vårdgivare från att ladda ner och spara journaluppgifter från en annan vårdgivare till ett eget informationssystem. 

Regeringen anför: 

Även om den som har direktåtkomst till uppgifter har möjlighet att kopiera och ’hämta hem’ dessa från en annan vårdgivare till ett eget lokalt system, bör sådan kopiering och lagring undvikas. Risken är annars att den ’egna’ journalen på sikt kommer att tyngas av svåröverskådlig information. I förlängningen kan då den sammanhållna journalföringen bli oanvändbar för hälso- och sjukvården. Det är också från integritetssynpunkt önskvärt att samma slags uppgifter inte lagras på mer än ett ställe. Ett syfte med den sammanhållna journalföringen är att onödig dubbeldokumentation ska undvikas. Självfallet kan det någon gång vara motiverat med denna typ av ’hemtankning’, men det bör alltså så långt som möjligt undvikas, jfr 2 kap. 7 §” (prop. 2007/08:126 s. 247).”

Problematik finns även kring att eventuella framtida spärrar inte biter på information som kopierats in på annan plats/skrivits ut samt att kopierad information/utskriven information försvinner inte i händelse av att journaldata behöver makuleras.

Senast uppdaterat: Fredag 11 februari 2022

 Vi kan inte se anteckningar från en viss vårdgivare i NPÖ. Vad beror det på?

Några möjliga orsaker till detta kan vara:

  • Vårdgivaren är inte ansluten som producent till NPÖ, det vill säga, visar inte upp information i NPÖ, eller visar bara en delmängd av sin information i NPÖ.

  • Tillfälligt problem med vårdgivarens system. NPÖ sparar ingen journalinformation. När användaren loggar in i NPÖ och gör en slagning på en patient så försöker NPÖ hämta data från de vårdgivare som har uppgifter om patienten i sina system. Ibland misslyckas detta, exempelvis på grund av tillfälliga problem med någon vårdgivares system.

  • Information har filtrerats bort ur NPÖ på grund av spärrar.

  • Användarens medarbetaruppdrag ger enbart rättighet att se viss information, exempelvis enbart vissa informationsmängder eller enbart från egen vårdgivare.

Senast uppdaterat: Tisdag 25 juli 2023

Frågor från invånare

 Jag vill ha information om vilka personer inom vården som har tittat på mina journaluppgifter i NPÖ.

Du måste kontakta respektive vårdgivare för att få ut loggutdrag från NPÖ med information om vem som tittat på dina uppgifter. Det är vårdgivaren som enligt lag är ansvarig för dessa uppgifter och därmed har rätt att ta ut efterfrågad information till dig.

När du får loggutdraget är det viktigt att tänka på att fler personer än läkaren kan behöva titta på dina uppgifter i NPÖ inför/under/efter ditt besök, även om det är så att du bara träffat läkaren.

Senast uppdaterat: Onsdag 20 januari 2021

  • Inga etiketter