Provsvar och mätvärden

Innehåll:


Målbildsbegrepp

Nyckelbegrepp från målbilden som möts:

AKTIV MEDSKAPARE ENKEL KOMMUNIKATION SAMMANHÅLLEN ÖVERBLICK


Varför vyn Provsvar och mätvärden?

Provsvar och mätvärden ger användaren en samlad bild över provsvar och andra mätvärden och ger användaren möjlighet att följa värden som tas kontinuerligt.

Hypotesen är att användaren vill ha en samlad information över tidigare provsvar och kunna följa värden som tas kontinuerligt, till exempel WARAN-värden eller blodsocker. Vi har också skissat in möjligheten att få hjälp av en “digital assistent” som aviserar om det finns avvikelser.

Följande information blir av betydelse:

  • Senaste provsvar

  • Provsvar med möjlighet att se en period

  • Referenser till riktvärden

Vi har skissat på lösningar för att underlätta för användaren att få samlad information om provsvar och mätvärden som tas kontinuerligt. 

 

Möjliga vyer

Översikt - egenmätta värden och vårdens värden

Desktop

 

Mobil

 

Ordförklaringar

I tidigare arbeten med användningstester av Journalen har vi kunnat konstatera att vårdens ord och begrepp kan vara svåra att förstå, speciellt de medicinska termerna. Därför har vi i skisserna undersökt möjligheten att med hjälp av granskad och korrekt information vi redan har och förvaltar på 1177.se kunna hjälpa användarna med ordförklaringar. Detta kan bidra till ökad förståelse för både vad läkaren skrivit, men också för hela den egna sjukdomsbilden.

 

Digital assistent

Den digitala assistenten är något vi undersökt som ett led i idén om att kunna hjälpa användarna med proaktiva och förebyggande hälsoåtgärder, till exempel genom att fånga upp potentiella problem i tid.

En användare kommenterar att en digital assistent kan vara hjälpsam eftersom man själv kan ha en begränsad förmåga att tolka och förstå information. En annan lyfter svårigheter med att ta reda på vilka värden som är bra för en själv personligen och att en lösning som denna med tillgång till mer hälsodata kan göra en mer heltäckande bedömning för vad som ligger innanför rekommenderade värden.

Många påpekar dock att en funktion som denna behöver vara pålitlig, något man själv aktivt väljer att använda och att det måste vara tydligt vem som kan ta del av ens hälsodata och på vilket sätt. En användare nämner även att den inte får varna för ofta, då det riskerar att urholka förtroendet.

Röster från användare och referensgrupp

"Som privatperson är man begränsad i sin förståelse om hur man tolkar vissa typer av medicinsk information och då kanske man blir orolig och börjar googla och då riskerar man att bedöma sig själv"
- Användare

”Tycker det är intressant - 1177 är en källa man förlitar sig på och känner sig säker med. Så bra att kunna ha sin data här som läkaren snabbt kan ha tillgång till oavsett en hemsk olycka eller om det är bara allmänt för man har sovit dåligt.”
- Användare

”Över tid hade det kunnat vara intressant att följa min sjukdom för att kunna svara när jag får frågor om det.”
- Användare

”Jättebra med tydlig varning om ett mätvärde är ovanligt högt. Vårdpersonal behöver ställa in när sådana ska komma dock. Inte automatiskt.”
- Deltagare i referensgrupp

”Personaliserad och hälso-orienterad utveckling av Inloggat läge. Det känns som ett lyxigt tillägg.”
- Deltagare i referensgrupp

 

”Jättebra med hämtning av redaktionellt innehåll för aktuell diagnos. Gör gärna automatiserat så man inte behöver länka själv utan systemet söker efter begreppet och länkar när det finns innehåll.”
- Deltagare i referensgrupp

”Vision: Att alla kan använda 1177 för sin hälsokoll istället för att använda en betalapp. Typ: vikt, kost, träning osv.”
- Deltagare i referensgrupp