Skisser - ett 1177

Innehåll:


Möjliga vyer på ett sammanhållet 1177

Vi har jobbat i flera designomgångar där skisserna har utvecklats i flera steg efter feedback från extern referensgrupp och användare från Ineras användarpanel. I den första designomgången fokuserade vi på att tänka vyer som kunde vara aktuella att utforska vidare.

Skärmklipp på första handritade skisser.
Första skisser på vyer

Efter att ha samlat in synpunkter från regioner och användarna har skisserna utvecklats efter hand. Du ser skisserna presenteras med koppling till målbild för 1177. Läs mer om arbetsprocessen.

Nyckelbegrepp ur Målbild 1177

Som en del i arbetet med målbilden för 1177 inför år 2030 har fyra nyckelbegrepp tagits fram som beskriver hur vi ska utveckla 1177 för att möta användarnas behov i framtiden.

Nyckelbegreppen, visualiserade i bubblor.

Begreppen sammanfattas i målbilden såhär:

  • Aktiv medskapare: Invånaren kan göra så mycket som möjligt själv, har överblick och kan aktivt bidra till sin egen hälsa, vård och omsorg. Det handlar mycket om att kunna göra om jag själv vill.

  • Enkel kommunikation: Invånaren kan få hjälp med hälsofrågor dygnet runt, kommunicera digitalt med vårdens verksamheter, lämna synpunkter/klagomål och kommunicera med fasta kontakter i sitt vård- och omsorgsnätverk. För användaren handlar om att veta vart jag ska vända mig – vem hör jag av mig till när jag behöver. 

  • Rätt vårdnivå direkt: Invånaren kommer snabbt till rätt vårdnivå, lämnar information en gång (som alltid finns tillgänglig för rätt personer) och det går att välja kontaktvägar fritt. För användaren handlar om att kunna läsa på, få hjälp att bedöma vårdbehov, kunna boka tid – det handlar om att jag ska kunna få rätt hjälp för rätt sak.

  • Sammanhållen överblick: Invånaren får kvalitetssäkrad information, har tillgång till all journalinformation, tillgång till individualiserade kunskapsstöd, kan hitta och välja i hela utbudet av hälsa, vård, tandvård och omsorg (samt digitala tjänster) och information, kontakter och e-tjänster hänger ihop sömlöst oavsett aktör/er. Sammanhållen överblick innehåller på sätt och vis alla de andra delarna. Det handlar om att användaren ska kunna känna: jag har koll på läget - när har jag mitt nästa besök, hur såg mitt senaste provsvar ut, vad är nästa steg i min behandlingsplan om jag har en sådan.

För varje skiss finns ett resonemang kring vilka av nyckelbegreppen som möts, och visas genom dessa färgade markörer.

Aktiv medskapare Enkel kommunikation Rätt vårdnivå direkt Sammanhållen överblick

Nyckelbegreppen i målbilden har vi kunnat koppla till nyttan eller brukskvaliteten för användarna. 

Brukskvaliteter beskriver upplevda användningskvaliteter för en tjänst. Det handlar om vad som behöver finnas för att en avsedd nytta ska uppnås. Om vi tar exemplet "överblickbarhet" så handlar det om att ge stöd för att användaren ska få en helhetsbild över sin vård. Till exempel en helhetsbild över ett vårdbesök som resulterar i en provtagning som i  sin tur ger ett provsvar och en plan för fortsatt behandling vilket ger användaren koll på läget och trygghet i att ha kunskap om vad som händer, precis det som vi vill att 1177 ska förmedla som varumärke. 

Beteendetyper och behov hos personer i kontakt med vården

I det här uppdraget har vi medvetet fokuserat på individer snarare än grupper. Beroende på situationer och livshändelser kan beteenden variera och upplevelser och behov är ofta personliga.

Därför har vi använt SKR:s underlag om beteendetyper och behov hos personer i kontakt med vården som diskussionsunderlag när vi har arbetat med skisserna. SKR:s material visar på olika beteenden och behov i fyra kategorier. https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/MOFF/pages/3140681769

Medvetna val

Vi har valt att arbeta med olika tänkta vyer. I vyerna har vi fokuserat på hur informationen presenteras med övergripande ord och begrepp. Vi har valt ut delar som berör många användare. Nuvarande startsida har länge haft fokus på redaktionellt innehåll. För att närma oss målbilden och skapa känslan av ett sömlöst 1177.se har vi skissat på en vy där det redaktionella innehållet och det användaren kan göra själv samexisterar. Det finns också undersökningar om användare som gjorts inom ramen för andra uppdrag om tjänster på 1177.se som visar att användare vill ha kontextuell information där de är. På en artikelsida om ett symptom kan det handla om att ha möjlighet att agera genom att chatta eller boka tid när man läser texten om symptomet.

Exempel på vyer:

  • En startvy där användaren snabbt får en överblick över vanliga ärenden.

  • En inloggad sida med vad som hänt sen sist, vilka händelser användaren har i sina vårdkontakter - både kommande händelser som bokade tider och tidigare händelser som besök i vården med tillhörande journalanteckningar, provsvar med mera.

  • En artikelsida med redaktionellt innehåll som även visar möjligheter för användaren att söka vård.


Vyer är också ett begrepp vi använder i tankarna om utveckling av ny målarkitektur i linje med Målbild 1177.

Personaliserad inloggad startsida eller en översikt?

Under uppdragets gång har vi skissat på både en inloggad (personaliserad) startsida och en översikt (“Mina sidor”). Båda alternativen ger användaren överblick och möjlighet att se det som är aktuellt just nu.

De två sidtyperna är likartade men inte likadana och det är oklart om de båda kan existera eller om en av lösningarna bör väljas framåt.

 

Skisserna

För varje skiss finns koppling till målbilden samt röster genom citat från användare och referensgrupp. Läs Ordval och begrepp i skisser och avsnittet om https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/MOFF/pages/3140681769 innan du tar del av skisserna.