Navigation

Innehåll:


Målbildsbegrepp

Nyckelbegrepp från målbilden som möts:

AKTIV MEDSKAPARE ENKEL KOMMUNIKATION RÄTT VÅRDNIVÅ DIREKT SAMMANHÅLLEN ÖVERBLICK


Varför vyer Navigation?

Vi har renodlat navigationen för att användaren ska få en snabbare överblick över vilka ingångar som går att välja. Hypotesen är att användaren snabbt vill få en överblick över vad som går att välja att göra. I kombination med startsidan ger navigationen vägledning till innehåll på 1177 som till exempel “Fakta och råd” och inloggningen till innehåll om den enskilde individen.

Vi har skissat på möjliga lösningar för navigationen som gör att användaren snabbt får en överblick över vad som kan väljas. Navigationen kombineras med vyn för startsidan för överblick över val.

Möjliga lösningar

Nedan presenteras de möjliga lösningar som skissats fram kring navigation (sidhuvud och menyer) för stora och små skärmar (dator och mobil).

Desktop/dator

Sidhuvud

Förslaget på ny lösning för sidhuvudet utgår från dagens design med två rader med innehåll och placeringen av element ser likadan ut för utloggat respektive inloggat läge för att knyta ihop upplevelsen över hela webbplatsen och ge känslan av ett sömlöst 1177.

  • Logotypen och regionväljaren ligger kvar på samma ställe, överst till vänster

  • Sökrutan har fått ta större plats efter feedback från både regioner och användare

  • Den undre raden har designats om för att ge plats åt både menyalternativ och information om den inloggade användaren:

    • Menyalternativen har konsoliderats till totalt tre stycken.

    • Logga in till vänster byts till användarens namn vid inloggning och möjliggör att hela namnet visas, det finns även plats för att lyfta notiser och uppmärksamma användaren på ny information

    • Ombudsläget har förtydligats genom att namnet byts till personen som företräds och ikonen byter utseende från en användare till en ikon med två. Det finns också förslag på att en list läggs till precis under menyn som förtydligar att ombudsläget är aktivt.

Utloggat läge
Inloggat läge

 

Uppdraget har undersökt både användning av fristående menyalternativ likt ovan och en s.k. “hamburgermeny” men efter användningstester kunnat konstatera att tre fristående alternativ är tydligare och lättare att förstå.

Megamenyer

Menyalternativen har konsoliderats till tre. Alla menyalternativ är synliga oavsett vart på 1177 användaren befinner sig. Observera att menyalternativens namn är arbetsnamn och förslag.

  • Fakta & råd samlar det redaktionella innehållet i samma uppdelning som på dagens 1177

  • Söka vård samlar kontaktvägar till vården och information om hur vården fungerar

  • Mina sidor samlar det som idag ligger bakom inloggning (e-tjänsterna) i samma kategori, med några nya tillägg enligt uppdragets förslag. Dagens språkliga riktlinjer avråder från att använda “Mina”, men under arbetets gång har flera olika benämningar testats med användare som själva föreslagit “Mina sidor” flertalet gånger. Även andra myndigheter och tjänster använder det som samlingsbegrepp för det innehåll som tillhör användaren. Det är därför ett både välanvänt och välkänt begrepp.

 

Liten skärm/mobil

Sidhuvud

 

 

 

Menyer

 

 

Röster från användare och referensgrupp

“Sök älskar jag på 1177, men den använder jag inte för att söka efter saker när jag har loggat in. När jag loggar in vill jag att det ska vara så logiskt att jag hittar rätt utan att behöva söka.”
- Användare

“Ju färre rubriker desto bättre. Men jag tycker sök vård och mina sidor överlappar. Är man inloggad på 1177 så söker man ju ofta vård på nåt sätt.”

- Användare

“Det här är ett sätt att lära sig vilka ord man valt att använda sig av på olika sidorna. Det känns okej.”
- Användare

 

“Täcker sökfunktionen både öppna sidorna + hitta vård? Bra om det är samma sökfunktion istället för två.”
- Deltagare i referensgrupp

“Regionaliseringen måste lösas på ett bättre sätt. […] Detta är ju en av grundbultarna till 1177.”
- Deltagare i referensgrupp