2) Skapa ny formulärmall

Gå direkt till rubriken:

Skapa ny formulärmall

På fliken Tillgängliga mallar visas en översikt över de mallar som finns tillgängliga på din enhet. Här kan du även skapa en ny formulärmall.

Vill du använda mallar som skapats av andra vårdenheter eller skapa en kopia av dessa? Gå då till fliken Gemensamma mallar.

För att skapa en ny mall från grunden, välj på Skapa ny formulärmall.

Ange ett namn på formulärmallen. Observera att namnet kommer att synas för den som besvarar formuläret. Om du vill kan du även ange Typ av mall för att kategorisera formulärmallen. T ex Hälsodeklaration. Informationen Typ av mall är enbart synlig för dig som arbetar i Design.

Klicka sedan på Börja skapa frågor.

Om du vill avbryta och återgå till översikten över tillgängliga formulärmallar på din enhet, klicka istället på Avbryt.

Vänstermenyn

I vänstermenyn kan du ändra mallens namn, få överblick och hantera sidor.

När du har skapat en formulärmall kan du i vänstermenyn se namnet på formulärmallen samt vilken version du arbetar med. Du ser även av vem och när mallen skapades och vem som senast uppdaterade mallen och när det skedde.

Klicka på mallens namn för att redigera namn och typ.

I vänstermenyn har du en bra överblick av formulärmallens innehåll. När du precis har skapat en mall har mallen en Frågesida (med sidnumrering 1) och en Avslutande sida (med sidnumrering 2). Du har möjlighet att lägga till innehåll på Startsidan. Om du gör det, kommer Startsidan få sidnumrering 1, Frågesidan sidnumrering 2 och Avslutande sida sidnumrering 3. Startsidan och Avslutande sida ligger fastlåsta på sin plats men du kan lägga till fler Frågesidor mellan dessa och även ändra ordning på Frågesidorna.

Använd dig av vänstermenyn för snabbt navigera runt i formulärmallens innehåll. Klicka på en sida/avsnitt/fråga i vänstermenyn och innehållet blir synligt i den högra sektionen. Du kan välja att visa eller dölja en sidas innehåll för en bättre överblick över innehållet.

Förhandsgranska formulärmallen

Du kan när som helst under tiden du bygger formulärmallen använda funktionen förhandsgranskning för att se hur formuläret kommer att visas på 1177. Det kan vara bra för att exempelvis se layout eller kontrollera att logiken i följdfrågor blir som tänkt. Läs mer på https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/OFORM/pages/2847768672

Publicera formulärmallen

Välj Publicera för att göra din mall tillgänglig för utskick. Om det saknas innehåll på sidor eller avsnitt får du hjälp att se detta för att kunna åtgärda felet. Klicka på den gula länktexten för att ta dig till det berörda avsnittet eller sidan.

När en mall väl har fått status Publicerad finns mallen tillgänglig för Utskick, Paketutskick och i funktionen Erbjuden e-tjänst för formulär. En mall som är publicerad kan du inte längre göra ändringar i just den versionen av mallen. Om du vill ändra något får du istället skapa en ny version av mallen.

Samtliga äldre versioner av mallen kommer i samband med att den publiceras få status Arkiverad. Du har möjlighet att kopiera eller skapa en ny version av mallar som är arkiverade.

Publiceringsalternativ

Du kan välja att göra formulärmallen tillgänglig för andra enheter än den enhet som “äger” mallen. Detta är användbart om andra enheter ska kunna prenumerera på mallen, eller kunna ta kopior av mallen. Välj isåfall “Ja, gör mallen tillgänglig för andra enheter”. Annars väljer du alternativet “Nej, mallen ska enbart vara tillgänglig för min enhet”.

Startsida

Det är valfritt om du vill att formulärmallen skall ha en startsida. Om du inte vill ha en startsida, lämna då sidan tom och gå till nästa sida Frågor via vänstermenyn för att börja skapa dina frågor.

För att lägga till en startsida, välj Lägg till startsida.

Du kan välja följande innehåll;

Bild – (Valfritt) Bildens storlek bör inte överstiga 500 kb eller 960x700 pixlar. En uppladdad bild kan du välja att ta bort eller byta ut.

Beskrivande text – Texten visas på formulärets startsida. Du kan använda textredigeringsfunktioner som visas när du väl ställt dig i textfältet. Det saknas stöd för att klistra in redan formaterad text. De textformateringsfunktioner som är tillgängliga är;

  • Fet stil

  • Kursiv text

  • Normal textstorlek samt 3 storlekar på rubriker

  • Punktlista

  • Numrerad lista

  • Länk

Länk - För att skriva in en länk kan du klicka på länk-symbolen och skriva in text som skall visas samt en Webbadress. Du kan även skapa en länk genom att istället markera ett ord du har skrivit och därefter klicka på länk-symbolen. Observera att länken måste inledas med http:// eller https://. Klicka Spara länk.

Om du behöver redigera länken, klicka på din sparade länk. Du får då upp val att besöka adress, ändra eller ta bort.

Villkor - Här kan du ange en villkorstext. (Valfritt). Notera att villkorstexten inleds med en standardtext som inte går att ändra: ”Genom att klicka på ’Fortsätt’ godkänner du nedanstående villkor:”

Om du inte vill ha någon villkorstext, se till att ta bort all text i detta textfält innan du sparar Startsidan.

Klicka på Spara för att spara innehållet på startsidan. Du ser nu i vänstermenyn att du har en startsida inlagd, då Startsidan ändrar sidnumrering från 0 till 1.

För att redigera startsidan, peka på innehållet i startsidan och klicka med muspekaren en gång. Du kommer då in i redigeringsläge. Gör dina ändringar och klicka Spara.

Om du ångrar dig och inte vill ha en startsida, ta bort allt innehåll och klicka Spara. Startsidan har åter fått sidnumrering ”0” i vänstermenyn, dvs ingen startsida finns.

Frågesida

Ett formulär består av sidor, som innehåller avsnitt som i sin tur innehåller frågor. Du kan välja att ha en fråga per sida, eller lägga upp fler avsnitt med flera frågor på samma sida.  Om du inte vill att den som besvarar formuläret ska se någon rubrik för avsnittet lämnar du fältet Avsnittsrubrik tomt.

Sidor

För att lägga till fler sidor, klicka på Lägg till sida i vänstermenyn. Den nya sidan placeras alltid längst ned, ovanför Avslutande sida. Information om flytt av sidor finner du nedan.

För att radera en sida, klicka på trepunktsmenyn till höger om sidrubriken och sedan på Papperskorgen. Genom att ta bort sidan kommer även dess avsnitt och frågor raderas. Du kan inte ångra åtgärden.

Rubrik på en frågesida är valfritt. Vill du lägga till en sidrubrik, klicka på den grå texten Sidrubrik (valfritt) i den högra sektionen. Skriv in rubrik och om du vill även inledande text. Klicka spara och innehållet blir synligt. Nu syns sidans rubrik i vänstermenyn.

Avsnitt

På en sida kan du välja att lägga till avsnitt. Varje sida kan innehålla flera avsnitt. För att lägga till ett avsnitt klicka på Lägg till innehåll och du får upp olika val. Välj Lägg till ett avsnitt.

Om du inte vill ha en rubrik eller inledande text på avsnittet lämnar du fälten tomma och klickar på Spara.

Om du har en tom sida och väljer att lägga upp en fråga som första steg, kommer systemet automatiskt generera ett avsnitt åt dig. Detta beror på att en sidas frågor alltid måste placeras i ett avsnitt. Om du inte vill att invånaren som besvarar formuläret skall se att det finns ett avsnitt, låt fälten för avsnittsrubrik och inledande text för avsnittet vara tomma så visas det ej.

Om du i efterhand vill lägga till en avsnittsrubrik eller inledande text, klicka då på den grå texten Avsnittsrubrik (valfritt), skriv in rubriken och/eller texten och klicka på Spara.

Frågor

För att lägga till frågor i formulärmallen, klickar du på Lägg till innehåll alternativt på plus-symbol. Du kan välja bland flera olika frågetyper:

Frågetyper

För alla frågetyper finns möjlighet att ladda upp bild, ange fråga samt beskrivning. Läs mer om till de textformateringsfunktioner som är tillgängliga för fältet Beskrivning på avsnittet Startsida.

Flerval – En flervalsfråga där användaren ges möjlighet att välja ett eller flera svarsalternativ. Du styr hur många svarsalternativ som presenteras genom att lägga till eller ta bort svarsalternativ. Du kan även ändra ordningen på svarsalternativen via pil-symbolerna.

Du styr antal tillåtna svarsalternativ via Lägsta och högsta antal svar. Det är klokt att beskriva för användaren i frågans beskrivning hur många svar som lägst och högst måsta anges för att hjälpa användaren att förstå vad som krävs för att besvara frågan. Om du vill att frågan skall vara frivillig, anger du ”0” som Lägsta antal svar. Om du anger ett värde som är 1 eller högre blir frågan obligatorisk att besvara.

Enval – Här har användaren bara möjlighet att välja ett svarsalternativ. Du styr hur många svarsalternativ som presenteras genom att lägga till eller ta bort svarsalternativ. Du kan även ändra ordningen på svarsalternativen via pil-symbolerna. Frågor av typ radioknapp är alltid obligatoriska att besvara.

Matris - Flervals- och Envalsfrågor kan presenteras i en matris för invånaren.

OBS! Om invånaren besvarar formuläret via en mindre skärm, exempelvis mobiltelefon, kommer Flervals- och Envalsfrågorna att visas under varandra, som om de inte låg i en matris. Matrisfrågor är inte att rekommendera ur ett tillgänglighetsperspektiv. Använd denna frågetyp sparsamt och endast när formuläret förväntas besvaras via en stor skärm, exempelvis dator.

Skala – ger användaren möjlighet att svara med ett värde på en skala. Du anger högsta och lägsta tillåtna värde (i heltal) samt skalans intervall (i heltal). Notera att för en skala mellan 1–10 tillåts intervallerna 1, 3 och 9. På en skala 0–10 tillåts intervallerna 1, 2 och 5.

Du har även möjlighet att ange en svarsenhet på max 6 tecken, exempelvis ”cm”, ”gånger”, ”steg”. Begränsningen i antal tecken är för att bibehålla läsbarheten i skalan i Besvara.

Rullgardinsmeny – används ofta som alternativ till radioknappar i det fall du har många svarsalternativ, för att inte frågan skall ta så stor plats på skärmen. Du styr hur många svarsalternativ som presenteras genom att lägga till eller ta bort svarsalternativ. Ändra ordningen på svarsalternativen via pil-symbolerna. Du kan välja att göra frågan obligatorisk att besvara.

Textfält – används för frågor där svaret skall besvaras med fritext. Ange max antal tecken som får användas när frågan besvaras. Denna information kommer visas upp för den som besvarar formuläret genom indikationen Antal tecken kvar, som visas under textfältet. Du kan välja att göra frågan obligatorisk att besvara.

Tal – används om svaret skall anges i form av siffror. Du anger lägsta och högsta tillåtna värde som kan anges som svar. Om du vill kan du ange en svarsenhet, t ex centimeter eller kilo. Du kan välja att göra frågan obligatorisk att besvara.

Datum – används om svaret är ett datum. Personen som besvarar formuläret får möjlighet att välja ett datum via en kalenderfunktion. Du kan välja att göra frågan obligatorisk att besvara.

Klockslag – används för att ge svar i form av timmar och minuter. Personen som besvarar formuläret väljer tid i en rullgardinsmeny. Du kan välja att göra frågan obligatorisk att besvara.

Följdfrågor

Läs om Följdfrågor i separat avsnitt.

Redigera frågor

När du sparat frågorna ser du frågetyperna i sparat läge. För att redigera en fråga, peka på frågan du vill redigera och klicka någonstans inom det orange-streckade området.

För att ta bort en fråga, peka på frågan du vill ta bort och ikoner synliggörs ovan frågan. Klicka på papperskorgen och frågan raderas.

Avslutande sida

En avslutande sida visas efter att invånaren har skickat in sitt formulär och finns alltid med i en formulärmall.

För att lägga till innehåll, klicka Lägg till innehåll på Avslutande sida. Här anger du en text. Texten kan vara till exempel Tack för att du tog dig tid att besvara frågorna.

Du kan använda textredigeringsfunktioner som visas när du väl ställt dig i textfältet. Läs mer om till de textformateringsfunktioner som är tillgängliga för fältet Beskrivning på avsnittet Startsida.