Så tillgängligt är HSA Admin

Inera AB tillhandahåller HSA Admin. Vi vill att alla ska kunna använda HSA Admin. Det gäller även dig som använder olika hjälpmedel för att ta del av innehållet. Här beskriver vi hur användargränssnittet uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service och vilka brister vi känner till.

Synpunkter på sådant som inte fungerar för dig kan du lämna via Inera support. Du hittar formulär och övriga kontaktuppgifter på https://www.inera.se/kontakta-oss/.

Den här informationen gäller HSA Admin, ett administrationsgränssnitt som används av HSA-anslutna organisationer som arbetar med HSA-information direkt i den nationella katalogen. Det handlar främst om kommuner och privata aktörer. Cirka 1 500 medarbetare i dessa organisationer har åtkomst till gränssnittet. Samtliga har fått en utbildning i hur gränssnittet fungerar innan de börjar arbeta i det, antingen av medarbetare i den egna organisationen eller från Ineras godkända utbildare.

Gränssnittet bygger på grundprodukten CDA som förvaltas och utvecklas av KnowIT på uppdrag av en gemensam kundgrupp. Läs mer om CDA här.

Hur tillgängligt är gränssnittet?

HSA Admin är delvis förenligt med lagen om digital tillgänglighet till offentlig service. Det innebär att gränssnittet till del motsvarar nivå AA i standarden WCAG 2.1. Vi är medvetna om att gränssnittet har flertalet brister när det gäller tillgänglighet. Se avsnittet om “Innehåll som inte är tillgängligt” nedan för mer information.

Majoriteten av de brister som identifierats är kopplade till grundprodukten CDA och har vidareförmedlats till denna gruppering med önskemål om att åtgärderna planeras in i kommande releaser av produkten. Ett fåtal är också kopplade till den specifika anpassningen av CDA för HSA Admin som Inera ensamt äger och ansvarar för.

Vår ambition är att ha åtgärdat alla kända tillgänglighetsproblem senast den 31 december 2023. HSA Admin ska då ersättas av ett helt nytt användargränssnitt som tas fram inom ramen för projektet Ny teknisk plattform för grunddata och katalog. Enligt nu gällande tidplan ska bytet ske under senhösten 2023. Det nya användargränssnittet är kravställt för och testas för att motsvara nivå AA i standarden WCAG 2.1.

Innehåll som inte är tillgängligt

Det innehåll som beskrivs nedan är på ett eller annat sätt inte helt tillgängligt.

Kognitivt - Gränssnittet kan vara svårt att förstå på grund av det ovanliga sättet att navigera på.

Navigering med tangentbord - Större delen av gränssnittet går inte att navigera i med enbart tangentbord.

Skärmläsare - Större delen av gränssnittet går inte att navigera i och uppfatta med skärmläsare.

Kontraster - Det finns flera texter och komponenter som har svag kontrast.

För dig med kognitiv nedsättning

  • Sättet att navigera på i gränssnittet kan upplevas komplicerat då det krävs av användaren att högerklicka på interaktiva element i trädstrukturen för att ge användaren alternativ att utföra aktiviteter. Att bara klicka eller dubbelklicka på det interaktiva elementet räcker inte alltid.

  • Det finns knappar som saknar kontext och därmed kan skapa förvirring över vad användaren kan förvänta sig vid klick.

För dig som navigerar med tangentbord

En del personer navigerar enbart med hjälp av tangentbord. Här beskrivs bristerna som berör tangentbordsnavigering:

  • Det går inte att nå alla interaktiva element i gränssnittet. Detta beror på att gränssnittet inte är kodat helt semantiskt korrekt.

  • Det saknas fokusram på flera interaktiva element, vilket gör det svårt för användaren att se var på sidan hen är.

  • Genvägar som ligger i högerspalten vid olika vyer går att nå med tangentbord men det går inte att utnyttja genvägen, då den enbart triggar visuellt fokus.

  • På vissa ställen på sidan så är tabb-ordningen ologisk. Tabb-ordningen stämmer inte överens med det som presenteras visuellt.

  • Det finns dropdown-listor som inte går att använda med tangentbord.

  • På sidan för att redigera medlemmar i medarbetaruppdrag finns det fler fokusträffar än vad det visuellt visas på sidan. Användaren måste tabba flera gånger för att ta sig framåt.

För dig som använder skärmläsare

Skärmläsare är ett hjälpmedel som läser upp vad som finns på sidan. Här beskrivs brister som berör skärmläsare:

  • Det finns inputfält och checklistor som inte är korrekt kopplade till sin ledtext och därmed gör det svårt för användaren att veta vad kontexten till det interaktiva elementet är.

  • Gränssnittet saknar landmärken, länk för att gå till huvudinnehåll och har väldigt få rubriker vilket gör det svårt att navigera runt på sidan.

  • Det saknas alt-texter till en del bilder.

  • De länkar som leder till ett PDF-dokument saknar kontext att det är ett PDF-dokument i länktexten.

  • Det finns tabeller som saknar namn.

  • Det finns flera element på sidan som inte är kodade enligt html-standard och därmed inte kan uppfattas på ett korrekt sätt av skärmläsaren.

  • I trädstrukturen finns det menyalternativ som klumpas ihop som ett val, exempelvis “visa person” och “ta bort“.

  • Kalenderfunktionen i redigera-läget läses inte upp korrekt med skärmläsare.

  • Felmeddelanden som triggas vid felaktig inmatning läses inte upp med skärmläsare.

För dig med nedsatt synförmåga

Här beskrivs de brister som berör dig som har synnedsättning:

  • Det saknas fokusram för flera interaktiva element.

  • Det finns flera interaktiva element som har låg kontrast på fokusram.

  • Flera länkar saknar understrykning för att särskilja länkarna från brödtext.

  • In-zoomning av sidan gör att text och komponenter överlappar varandra samt försvinner ur vyn.

  • Inställning för stor text fungerar inte överallt på sidan då text överlappas på sidan och en del text inte förstoras alls.

  • Dålig kontrast på större delen av sidans interaktiva element. Detta gäller bland annat: fokusramar, text, länkar och knappar.

  • Brödtexten på sidan är liten, den ligger på 12 pixlar.

För dig med nedsatt finmotorik

  • Det finns interaktiva element som har mycket små klickytor.

Undantag för visst innehåll

Det finns innehåll som vi vet inte är tillgängligt, men som inte kommer att åtgärdas direkt.

Orsaken är att arbetet för att åtgärda flertalet brister beräknats bli alltför betungande i relation till den korta tid som förbättringen av gränssnittets tillgänglighet kommer användarna till godo. Detta gränssnitt kommer enligt plan att ersättas helt innan utgången av 2023.

Så har vi testat gränssnittet

En extern tillgänglighetsgranskning av HSA Admin gjordes 2022-06-29 av Nordic Medtest AB i samverkan med Axessibility Lab AB.

Gränssnittet produktionssattes första gången 2020-12-01.

Test utfördes i testmiljö på den version av gränssnittet som sattes i produktion 2022-05-26.

Denna tillgänglighetsredogörelse uppdaterades senast 2023-02-06 efter textgranskning av Axessibility Lab AB samt efter intern språklig granskning 2023-03-10.

Tillsyn

Myndigheten för digital förvaltning har ansvaret för tillsyn över lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Om du inte är nöjd med hur vi hanterar ditt påpekande om bristande webbtillgänglighet eller din begäran om tillgängliggörande av innehåll kan du anmäla till Myndigheten för digital förvaltning.

Lämna synpunkter

Synpunkter på sådant som inte fungerar för dig kan du lämna via Inera support. Du hittar formulär och övriga kontaktuppgifter på https://www.inera.se/kontakta-oss/.