Frågor och svar om nationell behörighetsmodell

Sök bland våra frågor och svar om behörighetsmodellen. Själva behörighetsmodellen är ett RIVTA-dokument som du hittar här.

Sök bland frågor & svar om HSA

Vi vill lägga upp en och samma externa vårdgivare på mer än ett ställe i vår lokala gren i HSA. Är det tillåtet?

Nej, det är inte tillåtet.

Vi har en koncernstruktur med flera olika vårdgivare som är olika juridiska personer, men som äger varandra på olika sätt. På vilken nivå finns vårdgivaransvaret i denna koncernstruktur utifrån patientdatalagen?

För att hitta gränserna mellan olika vårdgivare utifrån patientdatalagen kan man titta på organisationsnummer. Om organisationsnumret är olika, handlar det om två olika vårdgivare oavsett om de juridiska personerna t.ex. tillhör samma koncern. Det innebär att den juridiska personen som bedriver vården är vårdgivare oberoende av om denna juridiska person i sin tur ägs av en annan juridisk person som också är vårdgivare.

Fördjupning:
Utifrån definitionen i patientdatalagen (2008:355) 1 kap 3 § definieras vårdgivare som: ”Statlig myndighet, landsting och kommun i fråga om sådan hälso- och sjukvård som myndigheten, landstinget eller kommunen har ansvar för (offentlig vårdgivare) samt annan juridisk person eller enskild näringsidkare som bedriver hälso- och sjukvård (privat vårdgivare).” I förarbetena till patientdatalagen Prop. 2007/08:126 s 224 går att läsa att med vårdgivare avses en fysisk eller juridisk person som yrkesmässigt bedriver hälso- och sjukvård.

En juridisk person är ett rättssubjekt som kan förvärva rättigheter och ikläda sig skyldigheter t.ex. ett aktiebolag eller handelsbolag. Varje juridisk person har ett organisationsnummer utifrån regelverket i lagen om identitetsbeteckning för juridiska personer m.fl. (1974:174).

Kan vi låta en stängd vårdenhet ligga kvar som aktiv vårdenhet i HSA tills ärenden som hör till vårdenheten har hanterats?

För en vårdenhet vars verksamhet upphör kan det finnas pågående ärenden som behöver avslutas, till exempel intyg till Försäkringskassan som inte kommit tillbaka. Om det då finns en verksamhetschef med uttalat ansvar för dessa ärenden kan vårdenheten under en övergångsperiod på max tre månader ligga kvar i HSA Organisationsträd utan att vårdenheten markeras som arkiverad vårdenhet. Vårdenheten bör då avmarkeras för visning för allmänheten och medarbetaruppdrag samt medarbetaruppdragsmedlemmar som inte är nödvändiga för avslut av ärenden bör tas bort. Vårdenheten bör förses med ett slutdatum max tre månader framåt i tiden. När denna tidpunkt inträtt kan ingen inloggning mot vårdenheten längre ske.

Vem ansvarar för medarbetaruppdrag på vårdgivarnivå?

Först och främst är det viktigt att påpeka att endast medarbetaruppdrag som inte har ändamålet ”vård och behandling” får förekomma på vårdgivarnivå. Det finns idag inte heller några nationella tjänster som ger behörighet utifrån medarbetaruppdrag på vårdgivarnivå. Fundera därför på om det finns ett verkligt behov av medarbetaruppdrag på vårdgivarnivå innan du registrerar ett sådant.

Ansvaret för dessa medarbetaruppdrag hanteras av den medarbetare som har aktuellt ansvar i sin arbetsroll i organisationen. Exempel kan vara att medarbetaruppdrag för kvalitetsuppföljning på vårdgivaren kan tilldelas av den som ansvarar för patientsäkerheten.

Vem ansvarar för behörigheter samt logguppföljning för en stängd vårdenhet?

Det ska alltid finnas en utsedd person, utsedd av vårdgivaren, som har ansvaret för att ta bort behörigheter för åtkomst till patientinformation samt logguppföljning för den aktuella vårdenheten. Även behörigheter för spärr- och loggadministratörer behöver hanteras och hållas uppdaterade för stängda vårdenheter.
Vårdgivaren beslutar vilken person som ansvarar för behörighetshantering och logguppföljning på den stängda vårdenheten.

Ska man arkivera kopplade enheter när en vårdenhet stängs?

Kan en och samma enhet i HSA anges som både vårdgivare och vårdenhet?

Kan medarbetaruppdrag ha ändamål ”vård och behandling” om det ligger på en enhet som är markerad som vårdgivare?

Kan man få åtkomst till patientdata hos andra vårdgivare (inom sammanhållen journalföring) i något annat ändamål än “Vård och behandling”?

Kan en koncern med flera dotterbolag ses som en (1) vårdgivare trots att det finns flera organisationsnummer för de olika bolagen?

Vi har arkiverat en vårdgivare/vårdenhet av misstag i HSA. Hur öppnar vi denna igen?

Vi har en vårdgivare som tidigare varit tredjepartsansluten via oss, men som nu ska ansluta via ett annat ombud. Ska vi arkivera vårdgivaren i vår HSA-gren och låta det nya HSA-ombudet skapa den på nytt?

Vi har råkat markera en enhet som vårdenhet/vårdgivare fast den aldrig har varit det. Hur gör vi för att rätta till det?