/
Vanliga frågor och svar om Pascal

Vanliga frågor och svar om Pascal

Här beskrivs ärenden som ofta förekommer vid kontakt med Inera support. Syftet är att hjälpa användare och lokala eller regionala servicedeskfunktioner med färdiga svar på vanligt förekommande frågor.

Förskrivningar vs ordinationer

Med ordination avses beslutet om en behandling som måste dokumenteras i ett journalsystem. För att en ordination på ett läkemedel ska kunna omsättas i praktiken (lämnas ut av ett apotek) måste det förskrivas ett recept så att patienten kan hämta ut läkemedlet på ett apotek. Pascal är ett förskrivningsverktyg främst för dosdispenserade läkemedel, men kan även användas för icke- dos patienter. Pascal hanterar inte ordinationer som journalsystem gör. Ordinationer ingår inte i eHälsomyndighetens Nationella Läkemedelslistan (NLL) och kan därför inte hanteras i Pascal. Det som förskrivs i Pascal genererar alltid ett recept som direkt kan expedieras på ett apotek. Förskrivs receptet i dospåse blir det ett dosdispenserat recept som skickas från dosapoteket i dospåsar om patienten är aktiv. Förskrivs det som helförpackning blir det ett stående recept eller ett vid behovs-recept. Dessa kan skickas från dosapoteket om det läggs en beställning men kan också expedieras från andra öppenvårdsapotek som ett vanligt recept direkt efter att receptet har förskrivits i Pascal.

 

Varför finns det ingen koppling mellan journalsystemet och Pascal?

Det har aldrig funnits en fullständig integration mellan ett journalsystem och ett förskrivningsverktyg för dosdispenserade läkemedel. Det är främst en fråga för regionerna som upphandlar journalsystemen. Vissa journalsystem har utvecklat ett uthopp till Pascal, uthoppet är låst till en patient för att förenkla för förskrivaren. När användaren sedan stänger patienten i Pascal, hämtar journalsystemet förskrivningar från eHälsomyndighetens Nationella Läkemedelslistan (NLL) och uppdaterar därmed läkemedelslistan i journalsystemet med de ändringar som gjorts i Pascal.

Registrering av ny dospatient med e-recept

Vid registrering av en ny dospatient är det viktigt att förstå att alla befintliga e-recept automatiskt kommer in i Pascal och visas där. När e-recepten kommer in i Pascal är de alltid hela förpackningar vid behov och det innebär att om du vill ha läkemedel dispenserade i dosrullar måste dessa recept ändras till dispenserade. Alla recept som fanns när patienten blev dospatient måste bekräftas/verifieras d.v.s. en förskrivare måste ta ställning till om de ska ändras till dospåse, ändras till stående helförpackning, vara kvar som vid behovs-helförpackning eller sättas ut. Detta görs av hänsyn till patientsäkerheten. Användaren får frågan om denne vill ta ställning till de befintliga e-recepten när denne har registrerat en ny dospatient. Om förskrivaren inte tar ställning till dessa syns de som overifierade vid behovs-recept och markeras med @ på receptraden. Om ett läkemedel ska dosdispenseras klickar du på den streckade menyn längst ut till vänster på läkemedelsraden och väljer Ändra till dospåse. Välj ett dispenserbart alternativ och ange ändamål och dosering enligt önskemål.
Om ett läkemedel ska ändras från vid behov till stående helförpackning väljer du istället Ändra och fyller i ändringsorsak samt klickar ur rutan för vid behov.
E-recept som kommit in efter att patienten har blivit dospatient markeras istället med på receptraden.

Ändra leveransadress/dosmottagarid/utlämningsställe/intervall för dosperiod

Alla dessa typer av ändringar innebär att dospatienten i praktiken byter dosmottagar-id, även om det endast rör sig om ändring av dosperiod från 7 till 14 dagar. Olika dosmottagar-id har olika stopptider och första dosdag. Eftersom det sker en "flytt" rent tekniskt kan det uppstå glapp i doseringen och därför hanteras detta endast av aktuellt dosapotek.
Dosapoteket kontaktas i första hand via meddelandefunktionen i Pascal eller telefon. När flytten är meddelad till dosapoteket genomförs bytet och eventuella glappdoser skickas ut.

Går det att byta leveransadress i Pascal?

Nej, för att byta leveransadress måste du vända dig till det aktuella dosapoteket. Detta på grund av att du inte har tillgång till det nya boendets stopptid och nästa första dosdag och därmed inte kan veta om det blir ett glapp i patientens medicinering. Detta sköter därför dosapoteket och du kontaktar dem i första hand via meddelandefunktionen i Pascal eller telefon.

Varför avvisas en helförpackningsbeställning?

Vid beställning av helförpackning kan beställningen få status Avvisad. Detta beror på att dosapoteket avvisat beställningen. Dosapoteket skriver vanligen ut anledningen i "Meddelande" till höger på beställningsraden. Vanliga orsaker till avvisning är:

  • Restnotering, varan finns inte för leverans. Ibland finns ett preliminärt datum när varan kommer in igen till leverantören men så är inte alltid fallet. För information om restnoterade läkemedel finns information på Läkemedelsverkets hemsida https://lakemedelsverket.se/OVRIGA-SIDOR/Restnoteringar/

  • Varan är utgången och finns inte längre i sortimentet eller har tagits bort från marknaden helt

  • Receptet är inte längre giltigt. Receptet kan vara slutexpedierat eller utgånget.

  • Receptet expedierades nyligen, och kan således inte expedieras igen inom förmånen. Ett nytt uttag inom högkostnadsskyddet kan göras tidigast när det har gått två tredjedelar av den tid som den senast expedierade mängden läkemedel är avsedd att tillgodose enligt angiven dosering.

Det är receptets och varans status vid expeditionstillfället som gäller, inte hur det var vid förskrivningstillfället eller då beställningen gjordes. Har du frågor angående en beställning ska du kontakta dosapoteket via meddelandefunktionen i Pascal eller telefon.

När levereras en akutbeställning?

Om du förskriver ett dispenserat läkemedel och väljer akutleverans, skickas en ny dosrulle ut och är framme oftast inom två vardagar men maximalt fyra vardagar efter förskrivningen. Observera att dosapoteket har en akutstopptid varje vardag som anger vilket klockslag den/de akuta förskrivningarna/ändringarna senast måste göras för att akutrullen ska skickas samma dag. Vid kurer eller upp- och nedtrappningar när insättningsdatumet har större betydelse är detta viktigt att ha i åtanke. Välj ett insättningsdatum minst två dagar fram i tiden och skriv ett meddelande till dosapoteket för att förtydliga kring t.ex. ett doseringssteg. Vid osäkerhet kommer dosapoteket kontakta förskrivaren innan nya dospåsar kan skickas ut.
För hela förpackningar måste du göra en beställning för att förpackningen ska skickas. Dosapoteket har en akutstopptid för helförpackningar, d.v.s. det klockslag som den akuta beställningen senast måste göras i Pascal för att förpackningen ska skickas samma dag. Observera dock att vissa varor måste beställas från leverantören innan leverans kan ske från dosapoteket, vilket leder till längre leveranstid. Det finns ingen möjlighet att visa ett beräknat leveransdatum i Pascal eftersom det är många faktorer som spelar in. För mer information om en specifik leverans ska aktuellt dosapotek kontaktas. De har även möjlighet att spåra leveranser.

Vad betyder akutstopptid?

Det är det klockslag som dosapoteket senast måste ha fått in den nya förskrivningen eller dosändringen för att hinna producera och skicka en ny dosrulle samma vardag. Förskrivningar eller ändringar som kommer in efter stopptiden kommer alltså att hanteras av dosapoteket nästa påföljande vardag. Akutbeställningar hanteras dock kontinuerligt under dagen av produktionstekniska skäl. Av den anledningen är det bra att kontakta dosapoteket via meddelandefunktionen i Pascal eller telefon, om en förskrivare påbörjar akuta dosändringar och måste avbryta innan alla planerade förändringar är genomförda i Pascal. Det förhindrar att inaktuella akuta dosrullar skickas iväg i onödan.

Kan jag göra flera akuta ändringar samtidigt?

Nej, alla nya förskrivningar och/eller ändringar som är akuta ska anges som akuta. Det räcker inte att förskriva ett dispenserat läkemedel med akut insättning och sedan anta att övriga ändringar som görs i samband med den första ändringen också kommer att skickas akut. Det går alltid att ändra ett recepts insättnings- eller utsättningsdatum via Ändra. Tänk då på att den ändring som gjordes från början, t.ex. en dosökning, måste göras om på nytt i samband med den senare ändringen.

Kommer en ny dosrulle eller tilläggsdoser vid akuta ändringar på dosdispenserade recept?

Om ett eller flera läkemedel sätts ut akut skickas en ny dosrulle med ersättningsdoser. Det skickas även en ny dosrulle med ersättningsdoser om det görs en akut dossänkning.
Om det endast sker akuta nyinsättningar eller en akut ändring av ett befintligt recept i form av en dosökning är det ibland möjligt att skicka tilläggsdoser. Flera faktorer kring val av dosrulle spelar dock in och det görs individuella bedömningar av farmaceuterna på dosapoteket. Vid osäkerhet eller frågor om vad en akut dosrulle kommer att innehålla ska aktuellt dosapotek kontaktas. Tilläggsdoser tas tillsammans med den aktuella rullen som patienten har fått tidigare fram till nästa ordinarie leverans. Därefter kommer de nya doseringarna i den ordinarie dosrullen.

Förteckning recept

Förteckning recept listar de recept, med tillhörande information, som en dospatient har lagrade elektroniskt hos E-hälsomyndigheten. Det går att skriva ut dokumentet och lämna till patient eller vårdpersonal. Förteckning recept, f.d. Dosrecept, tillhandahålls av eHM och är inte längre en giltig recepthandling. Förteckning recept är den utskrift som skickas tillsammans med leveranserna från dosapoteket.

Receptutskrift Pascal

Receptutskrift Pascal är vårdens dokument, och ger en tydlig utskrift över patientens aktuella recept. Synpunkter på Receptutskrift Pascal kan skickas till Inera Support. Utskrifter tas fram via utskriftssymbolen i läkemedelslistan.

 

Söka leveransadress/ordinationsansvarig enhet

Vid nyregistrering eller uppdatering av patientuppgifter kan det ibland vara svårt att hitta patientens leveransadress eller ordinationsansvarig enhet. Ofta beror detta på att den enhet du söker kan vara upplagd under ett annat namn än du tror. Vid svårigheter sök på enbart ort.
Sökexempel: Ange 1-3 tecken i fältet Namn och/eller Ort. Du kan söka på bara ort eller på bara namnet. Hittar du inte namnet, kontakta ditt dosapotek och fråga hur leveransadressen eller den ordinationsansvarig enheten är namngiven. Detta är uppgifter som dosapoteket styr över.
Ordinationsansvarig enhet är inte en obligatorisk uppgift.

Går det att beställa fler förpackningar än de som är förskrivna per uttag?

Nej, systemet bevakar att du bara kan beställa det som är förskrivet per uttag. Detta oavsett om det finns tillräcklig totalmängd kvar på receptet för fler än ett uttag eller inte.
Om antalet förpackningar per uttag inte stämmer överens med förbrukningen enligt angiven dosering ska förskrivaren ändra receptet så att antalet förpackningar per uttag blir korrekt i förhållande till doseringen.

Går det att se hur många uttag som kvarstår och visning av förpackningsstorlek?

Klicka någonstans på läkemedelsraden. När raden expanderas visas mer information om läkemedlet under fliken Expedition:

exp.JPG

Under fliken Läkemedel anges bl a förpackningsstorlek, läkemedelsform och varunummer: Under fliken Expedition för helförpackningar visas bl.a. antal förskrivna uttag, antal förpackningar per uttag och antal kvarvarande uttag.


Under fliken Expedition för dosdispenserade recept visas bl.a. senaste datum en expedition gjordes och senast levererad mängd. Det datum där expedition gjordes är vanligen samma dag som dospåsarna producerades, men det behöver inte vara det. Det är inte heller nödvändigtvis samma dag som leveransen skickades iväg från dosapoteket. För detaljer kring det ska aktuellt dosapotek kontaktas.

 

 

Vid dosering en dag i veckan, hur väljer jag en specifik dag?

Välj Oregelbunden dosering och doseringsschema 'En gång per vecka'. Därefter går det att ange både intagstid och önskad veckodag. Det går därefter att se valt schema under förhandsgranskning av dosering.

Ändra patientstatus

Under Ändra patientinformation och status kan du ändra status till Vilande/Aktiv expediering.
Vilande betyder att ingen leverans av dospåsar sker t.ex. på grund av att patienten är inlagd på sjukhus, på semester eller vid önskat tillfälligt uppehåll. Helförpackningar påverkas inte och kan fortsätta att beställas som vanligt. Kommentarsfältet till dosapoteket genererar ett vanligt meddelande till dosapoteket. Du ska avsluta en patient som är avliden eller inte ska vara dospatient längre, direkt i Pascal. Gå till Avsluta patient under Patientinformation.
Endast läkare (både med personlig och gruppförskrivarkod) kan avregistrera en dospatient eftersom patientens samtliga recept då sätts ut. Alla recept tas bort i pascal, men finns hos eHälsomyndighetens nationella Läkemedelslista.

Alla användarkategorier kan markera en patient som avliden.

Hur förskrivs subventionerad spolvätska?

Via fliken Handelsvaror, enligt listor som regionerna har bestämt. Se listan under Subventionerade spolvätskor – Aktuellt OLH-sortiment. Vid ändringar kontakta Inera Support.

 

Hur ser jag historiken på ett recept?

Expandera receptraden och välj fliken Historik. Där visas detaljer kring ändringar som har gjorts på receptet och av vem. Registreringsdatumet högst upp anger när en förändring gjordes. Den senaste ändringen visas längst till vänster. Är ett fält inte ifyllt har den uppgiften inte ändrats. Historiken håller ihop en receptkedja, d.v.s. vid en förlängning skapas i praktiken ett nytt recept men även förlängningar visas under historiken för en specifik receptrad. Även ändringar som byte av styrka och dosändringar visas i samma receptkedja. I historiken går det att se när ett recept sattes in för första gången. Enligt Lag om Nationell Läkemedelslista (2018:1212) går det dock endast att se tillbaka 62 månader (5 år) i tiden.

Hur förnyas ett recept?

I läkemedelslistan på läkemedelsraden under den streckade menyn längst ut till vänster finns valet Förnya. För ett historiskt recept används istället valet Sätt in igen.
En förnyelse innebär egentligen att det gamla receptet sätts ut och ett nytt identiskt sätt in istället, dvs det är två olika recept. Den förskrivare som förnyar står således därefter som förskrivare på receptet och är den personen som apoteket i första hand kommer att kontakta vid eventuella frågor om receptet.

Förnya flera recept samtidigt

När du har valt flera recept och klickar på knappen Förnya får du fram en lista med alla de recepten som ska förnyas. Om vissa av dessa recept inte kan förnyas får du upp information om detta och måste stänga/klicka på ett kryss i övre högra hörnet för att få bort dessa från listan. Om du inte gör det, kommer "Förnya"-knappen fortfarande vara gråmarkerad och du kan inte gå vidare med att förnya de resterande recepten. En orsak till att receptet inte kan förnyas är att det kan vara för tätt inpå sista giltighetsdag.
För de recept som du inte kan förnya ska du istället använda Ändra-funktionen via Gå till ändra recept.

Varför kan inte ett recept förnyas?

En förnyelse/förlängning av ett recept innebär att det befintliga receptet sätt ut och ett nytt recept sätts in, identiskt med det första. Det finns flera orsaker till att ett recept inte alltid kan förnyas via Förnya. Vanligtvis har det att göra med begränsningar i eHälsomyndighetens tjänster.
I dessa fall ska istället receptet ändras via valet Gå till ändra recept. Exempel på stoppande felmeddelanden eller situationer när det inte går att förnya ett recept:

  • "Ändamål saknas."

    • Ursprungsreceptet saknar uppgifterna behandlingsorsak, behandlingsändamål och administreringssätt. Dessa skickas inte med från de system som skickar e-recept och det är obligatoriska uppgifter i NLL.

  • "Receptets giltighetstid upphör innan start på nästa dosperiod, receptförnyelse skulle innebära uppehåll i behandling."

    • Dosapoteket har en viss ledtid mellan ordinarie stopptid och nästa första dosdag av produktionstekniska skäl. Det innebär att ett recept som håller på att gå ut måste förnyas innan den ordinarie stopptiden för att garantera att den nya dosrullen blir komplett. Att receptet är giltigt vid stopptid innebär inte att receptet kommer vara giltigt för hela den kommande ordinarie dosperioden. Felmeddelandet visas alltså om den nya dosrullen är inkomplett med stor sannolikhet och ger då förskrivaren möjlighet att ta ställning till om en akut dosrulle eller helförpackning ska sättas in fram till nästa ordinarie utskick. Läs mer under Förnya en aktuell förskrivning.

  • "Patientens förmånsstatus på receptet är felaktig"

    • Valt läkemedel ingår i förmånen men förskrevs utan förmån. Alla dospatienter är förmånsberättigade och därför ska receptet ändras istället för förnyas för att möjliggöra korrekt expedition på apoteket.

  • "Receptet innehåller ogiltiga tecken i ett eller flera fält som måste korrigeras."

    • Detta beror på eHälsomyndighetens tjänster som inte tillåter vissa tecken. Det är inte möjligt att förskriva ett recept med ogiltiga tecken i Pascal men e-recept som förskrivits i andra system kan orsaka det här felmeddelandet.

  • "På grund av fel i en tjänst hos eHälsomyndigheten tillåts inte förnyelse av helförpackningsrecept om doseringsschemat är oregelbundet."

  • "Läkemedlet är ej förskrivningsbart längre. Sök andra alternativ via ändra." Visas om läkemedlet eller artikeln har utgått eller inte marknadsförs längre.

  • "Vald roll har inte förskrivningsrätt för den här artikeln."

    • Användarens förskrivningsrätt i Socialstyrelsens register avgör vilka recept som kan förskrivas. En förskrivarkategori kan ha förskrivningsrätt på en specifik förpackning inom en ATC-grupp.

  • Förskrivningen har ett framtida insättningsdatum och kan därmed inte förnyas.

    • Endast förskrivningar som har ett insättningsdatum med den aktuella dagens datum eller tidigare, kan förnyas. Det här gäller även då det finns en framtida ändring inlagd på receptet, då kommer det inte heller gå att förnya receptet.

  • “Mottagande apotek specificerat, men får ej anges på dospatient."

    • Detta beror på tekniska begränsningar. Receptet innehåller uppgifter som recept till dospatienter inte får innehålla. Ett recept som är förskrivet i Pascal kan inte orsaka det här felmeddelandet. Däremot kan ett e-recept som har förskrivits i ett annat system ge upphov till det här felmeddelandet. Reglerna för e-recept skiljer sig åt från de för recept till dospatienter.

  • ”Recept med mer än 1 doseringssteg kan inte förnyas”

Ändra intagstider

Att ändra intagstider/doseringstider/klockslag på ett recept innebär att receptet ändras/korrigeras. Det ska göras i Pascal av förskrivare genom funktion “Ändra” under flikar: “Tillfällen”; “Frekvens”; “Intervall”.
Det går inte att skicka ett meddelande om detta till dosapoteket eftersom det ska göras av en förskrivare.

Hur mycket av ett läkemedel har hämtats ut?

För att bilda sig en uppfattning om hur mycket av ett specifikt läkemedel som har expedierats under en viss tid, gå till fliken Expedition på läkemedelsraden eller Uthämtade läkemedel. Uthämtade läkemedel är även tillgänglig för icke-dospatienter.

I läkemedelslistan på den expanderade läkemedelsraden under Expedition går det att se bl.a. hur mycket som har expedierats på ett specifikt recept och receptkedja och vid vilket datum.

 

I Uthämtade läkemedel går det att se expeditioner för flera recept. Som förvalt sorteras expeditionerna efter datum. Det går även att under Visningsalternativ sortera efter t.ex. ATC-kod eller narkotikaklassning. Då är det lättare att få en översikt över vilken mängd som expedierats av en viss läkemedelsgrupp. För dospatienter visas både dosdispenserade recept och helförpackningar.