Vanliga frågor och svar

Vad kostar det om man ska räkna per patient?

Regioner som använder Egen provhantering betalar en årlig abonnemangsavgift. Aktuella priser finns på Inera.se. De vanliga provtagnings- och analyskostnaderna tillkommer.

Vem står för kostnaden?

Det är vårdgivaren som står för kostnaden.

Vem är det som beslutar vilka klinker är lämpliga att använda sig av tjänsten?

Det gör kliniken själva.

Men, om kliniken är i behov av att ta fram ett nytt provtagningserbjudande görs detta i samråd med EP-förvaltningen.

Om tjänsten ändå går ut på att man loggar in sig på sitt 1177 konto som redan finns idag, varför kommer det kosta något?

1177 är en e-tjänsteportal för säker inloggning och kommunikation med invånare och patienter. Portalen innehåller en mängd olika tjänster där varje sådan tjänst kan fylla ett visst specifikt behov. Egen provhantering är en sådan virtuella portaltjänst.

Det finns olika betalningsmodeller för de underliggande system och tjänster som levereras via denna portal. Just Egen provhantering har man valt att finansiera per användande. Men eftersom det är en tjänst framtagen av en region finns det inget vinstintresse och om antal beställningar blir högt kommer priset per beställning att gå ner.

Vad krävs för att lägga upp ett nytt provtagningserbjudande?

Du hittar mer information runt detta på denna hemsida under Införande

Kan patienten gå till vilket provtagningsställe som helst för provtagning?

Tanken med Egen provhantering är att invånaren ska kunna gå till vilket lab/provtagningsställe som helst för provtagning. Invånaren får i samband med beställningen upp en karta över vilka provtagningsställen som hen kan gå till för provtagning.