1177 stöd och behandling


Introduktion Designverktyget: Vad innebär designerrollen

← Bakåt

Vad innebär designerrollen?

Att vara Designer är att ha förtroendet och ansvaret att skapa innehåll som inte bara engagerar och informerar utan också uppfyller strikta krav på tillgänglighet, pedagogik, och sjukvårdens regelverk. Det innebär att förstå och navigera i komplexa processer, från behovsfångst hos användarna till förvaltning och uppdatering av det publicerade innehållet. Denna roll kräver en bred förståelse över flera discipliner, inklusive process- och tjänstedesign, förändringsledning, kommunikationsteori, digital teknik, och självklart, djupa kunskaper om sjukvårdens struktur och regelverk.

I detta kapitel kommer vi att utforska de mångfacetterade aspekterna av Designer-rollen. Vi kommer att titta närmare på vilken kunskap och vilka färdigheter som krävs för att lyckas, från tekniska färdigheter som att använda Designverktyget, till mer abstrakta färdigheter som storytelling och förståelsen för användarupplevelse och interaktion. Vidare kommer vi att utforska hur en Designer navigerar i den ständigt föränderliga världen av digital hälsa, ständigt på jakt efter nya trender, lagar, och teknologier som kan forma och förbättra det arbete de gör.

Genom att omfamna dessa utmaningar och möjligheter, utrustar vi oss inte bara med de verktyg som behövs för att skapa meningsfull och effektiv design. Vi förbereder oss också för att göra en verklig skillnad i människors liv genom det arbete vi gör inom digital hälsa och sjukvård.

Kunskapsområden

Som designer så behöver du ha vetskap om en stor mängd områden för att vara framgångsrik med dina skapelser. I listan nedan (klicka för att expandera den) så finns flera områden som är att se som tips för dig att ta del av / läsa in dig på för att ha en övergripande förståelse för.

Det viktiga är att du vet var du kan läsa mer om, eller vem du kan fråga för att få hjälp med en specifik fråga. Ofta så finns personer i din organisation som är duktiga inom respektive område och därför kan du med fördel försöka knyta dig an dessa.

 

Ämne

Beskrivning

Processarbete

Strategier och metoder för att effektivisera arbetsflöden och processer.

Processdesign

Design av arbetsprocesser för optimal effektivitet och användarvänlighet.

Förändringsledning

Hantering av övergången till nya processer och system inom en organisation.

Behovsfångst hos målanvändaren

Identifiering och analys av slutanvändarnas behov och förväntningar.

Tjänstedesign och dess principer

Grundläggande principer för utformning av tjänster med användarfokus.

Teknik och ehälsa

Användning av digital teknik för att stödja hälsa och välbefinnande.

Tillgängliga digitala tjänster

Skapande av digitala tjänster som är tillgängliga och användarvänliga för alla.

Sjukvård, hur sjukvården är organiserad

Översikt över strukturen i hälso- och sjukvården och olika yrkesroller.

Sjukvårdens regler och ansvar

Förståelse för juridiska och etiska ramar inom sjukvården.

Kommunikation, teori och praktik

Tekniker för effektiv kommunikation och berättande för att engagera användare.

Bild, produktion, redigering

Skapande och redigering av visuellt material.

Film, produktion, redigering

Produktion och redigering av filmer för olika syften.

Ljudfiler, produktion, redigering

Skapande och redigering av ljudmaterial.

När olika media ska eller kan användas

Val av medietyper beroende på syfte och målgrupp.

Text, produktion, källkritik, tonalitet och pedagogik

Utveckling av textinnehåll med hänsyn till källkritik och pedagogik.

Trender inom informationsdesign och pedagogik

Insikter i aktuella och framtida trender inom digital design och lärande.

Interaktion och användarupplevelse

Optimering av interaktioner för att förbättra användarupplevelsen.

UX design

Design av användargränssnitt som främjar enkelhet och tillgänglighet.

Relevanta Lagar och regler

Kännedom om lagar och regler som påverkar digital design inom sjukvården.

Tillgänglighet för funktionsnedsatta

Skapande av designlösningar som är tillgängliga för personer med olika behov.

Testning och testmetodik

Metoder för att testa och utvärdera designlösningar.

Itterering

Processen att successivt förbättra och finjustera designprojekt.

Omvärldsbevakning

Övervakning av bransch- och teknikutveckling för kontinuerligt lärande.

Designverktyget

Förståelse för funktioner, begränsningar och möjligheter med specifika designverktyg.

Support för egen del samt användare

Stöd till sig själv och andra användare i tekniska frågor.

Förvaltning och principer

Hantering och uppdatering av publicerat material över tid.

Gynnsamma förmågor att utveckla

Det finns förmågor och personlighetsdrag som kan vara bra att anamma eller förfina för den som ska arbeta som Designer.

Nyfikenhet

En Designer behöver vara outtröttligt nyfiken. Denna nyfikenhet möjliggör ett ständigt lärande och en vilja att förstå nya perspektiv. Varje projekt och person erbjuder unika lärdomar och utmaningar och möjligheter att växa. Genom att förhålla sig öppen för det okända, kan en Designer hitta innovativa lösningar som verkligen gör skillnad.

Oräddhet

Innovation och våga förändra kräver mod. Att vara orädd innebär att våga utmana status quo, även när det leder till konflikter eller oenighet. En framgångsrik Designer förstår att verklig förändring ofta kommer från att ta risker och testa nya idéer, även när de skiljer sig från det traditionella och etablerade.

Kommunikativa Färdigheter

Kommunikation är avgörande i alla steg av designprocessen. En Designer måste kunna översätta komplexa idéer och processer till något som är lättförståeligt och tillgängligt. Att vara en skicklig kommunikatör innebär att kunna dela visionen och värdet av ditt arbete med dina kollegor för att tillsammans komma framåt. En Designer måste kunna presentera och förhandla om sina idéer på ett sätt som engagerar och övertygar andra inom organisationen.

Diplomati

Att vara diplomatisk är avgörande när nya idéer och arbetssätt ska introduceras. Att vara diplomatisk innebär att kunna bygga broar och hitta gemensam grund, vilket är avgörande för framgångsrik förändringsledning. Det innebär till stor del att kompensera och hitta en gemensam mittenväg för att hitta en möjlig förändring.

Kreativitet

Kreativitet är kärnan i all design. Det handlar inte bara om att ha storartade idéer; det handlar om att kunna tänka i nya banor även i de små detaljerna. En kreativ Designer ser möjligheter överallt och är alltid redo att utforska nya vägar för innovation.

Ödmjukhet

Designprocessen är full av utmaningar och misslyckanden. Att vara ödmjuk innebär att erkänna sina misstag, lära sig av dem och gå vidare. Denna ödmjukhet är en styrka som möjliggör personlig och professionell tillväxt.

Problemlösningsförmåga

En framgångsrik Designer är en skicklig problemlösare som kan använda både logik och empati för att navigera genom utmaningar. Detta kräver en förmåga att förstå människors behov och skapa lösningar som både är praktiska och innovativa.

Samarbetsvillig

Att vara samarbetsvillig är grundläggande för en designer,

Som en central del i designprocessen, binder du samman teknisk expertis med pedagogik och användarvänlighet. Genom att samarbeta och värdera kunskapen hos experter och de tänkta användarnas erfarenheter, inte bara balanserar du din egen insats men också breddar perspektivet i hela arbetet.

Kunna ta feedback

Att vara öppen för feedback och redo att justera dina idéer baserat på teamets och användarnas input är vad som definierar en samarbetsvillig designer. Det är denna förmåga att arbeta tillsammans som möjliggör utvecklingen av innovativa lösningar som verkligen möter användarnas behov och överskrider deras förväntningar. Samarbetets konst är därmed inte bara en metod utan en mentalitet som förvandlar goda idéer till exceptionella resultat.