1177 stöd och behandling


Introduktion Designverktyget: Designprocessen

← Bakåt

Designprocessen är en dynamisk och iterativ metod som omfattar flera steg. Var och en med sin egen uppsättning av aktiviteter och mål. Du kommer nu få ta del av en förenkling av den process som rekommenderas för användarcentrerad metodik.

 

processen.svg

 

Vad betyder “iterativ”?

Ett iterativt arbetssätt innebär att du gradvis förbättrar ditt projekt genom att upprepa och justera stegen i processen, baserat på feedback, för att komma närmare den perfekta lösningen steg för steg.

 

Ta gärna del av designguiden där designprocessen förklaras i detalj:

https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/SOBD

Om metodiken

Metodiken som används är baserad på Tjänstedesign - ett väletablerat förhållningssätt, där fokus ligger i behovet och användarupplevelsen för att kunna nå nytta och effekt med en tjänst eller upplevelse.

För att förklara den så som du som designer kommer att kunna nyttja den så har vi delat upp den i sex primära steg.

designsteg.png
En förenklad uppdelning av designprocessen i sex steg. Med vikt på att vissa steg behöver göras om för att bli helt rätt - arbeta iterativt.

De sex övergripande stegen

Förberedelse och grundförutsättningar

Innan något annat arbete påbörjas är det viktigt att se till att alla nödvändiga resurser är på plats. Detta inkluderar tillgång till rätt programvara, en klar arbetsfördelning bland teammedlemmarna, tillgång till experter för rådgivning, och väldefinierade rutiner för hur arbetet ska utföras. Att ha dessa grundförutsättningar klara säkerställer en smidig start på designarbetet.

Förstå behov och utmaningen

Detta steg är kritiskt för att säkerställa att designlösningen kommer att möta de faktiska behoven hos användarna. Genom att använda principer från tjänstedesign för att förstå användarens värld, kan man identifiera vad som verkligen är viktigt för dem. Det handlar om att ställa rätt frågor, lyssna aktivt och empatiskt, och samla in de insikter och mönster som uppmärksammas.

Här är det viktigt att förstå att du arbetar mot minst två användargrupper: Invånaren och behandlaren. Då din design behöver vara användbar för båda

Skapa, testa idéer och hitta lösningar

Med en förståelse för användarnas behov, är nästa steg att generera idéer som kan möta dessa behov. Detta innebär ofta att tänka utanför boxen och utmana hur man arbetar nu om vad som är möjligt. Idéerna testas sedan genom att göra prototyper och användartester för att utvärdera hur iden skulle kunna gå från tanke till verksamhet.

Här är det viktigt att förstå att flera idéer behöver testas och möta varandra. Är du ovan att utmana dina egna idéer är det därför bra att ha med sig någon att testa med, för det är lika viktigt att utmana idéer som det problem som du vill lösa.

Innehållsproduktion och design av innehåll

När en eller flera lösningar har valts ut, är det dags att skapa det faktiska innehållet och designa användarupplevelsen. Detta steg kräver en noggrann planering av innehållets struktur och upplevelse, där ett fokus på pedagogik är viktigt för att säkerställa att budskapet kommuniceras tydligt och effektivt till dina användargrupper.

Testa och publicera innehållet

Innan innehållet blir officiellt, måste det genomgå en serie tester för att identifiera och åtgärda eventuella problem. Detta kan inkludera användbarhetstester, tillgänglighetstester, och tekniska kontroller. När innehållet har godkänts, är det dags att publicera det så att det blir tillgängligt för användarna.

Följa upp användningen

Slutligen, efter att innehållet har publicerats, är det viktigt att övervaka och analysera hur det används. Detta ger värdefull feedback som kan användas för att förbättra framtida versioner av produkten eller tjänsten. Att kontinuerligt följa upp och anpassa sig efter användarnas behov och feedback är en avgörande del av designprocessen.

 

Läs mer om designprocessen i Designguiden!

https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/SOBD