Att ta reda på när du är UX-resurs
Du ska onboardas i ett projekt eller uppdrag. Det kan vara ett projekt som har drivits en tid eller något helt nytt. För att ditt UX-arbete ska flyta så smidigt som möjligt, tänk igenom punkterna vi har satt ihop som hjälp vid onboarding.
Innehåll
- 1 Vad är det för tjänst?
- 2 Finns det en vision för arbetet?
- 3 Vilken är målgruppen?
- 4 Behov - förarbeten och statistik?
- 5 Finns referens- eller användargrupper?
- 6 Finns det beroenden till nuvarande eller kommande tjänster på Inera?
- 7 Vad ska del- eller slutleverans innehålla?
- 8 Kluster-tillhörighet och andra UX:are?
- 9 Hur vill du onboarda?
- 10 Vilka roller ingår i gruppen?
- 11 Vad kan teamet om UX?
Vad är det för tjänst?
Är det en ny tjänst eller helt nytt projekt/uppdrag, eller är det en redan befintlig tjänst som ska vidareutvecklas?
Finns det en vision för arbetet?
Vad ska uppdraget eller projektet bidra till för nytta? Är det del av en vision för ett affärsområde eller en tjänst? Har alla i teamet samma syn på vad som ska åstadkommas?
Vilken är målgruppen?
Finns det en tydligt uttalad målgrupp? Är det flera än huvudmålgruppen som ska använda tjänsten?
Behov - förarbeten och statistik?
Fråga efter målgruppsinformation, målgruppens förutsättningar, behovsanalyser, information om beteenden, önskemål från användare eller referensgrupper, användningstester eller en nyttokalkyl. Finns inget av det behöver du fundera över vad som behöver tas fram för uppdraget. Finns det statistik att ta del av för problembilden?
Finns referens- eller användargrupper?
Finns det en eller flera referens-grupper? Vilka ingår i den? Har de mandat att ta beslut som påverkar arbetet? Vilka beslut är det i så fall? Finns det användargrupper att ta hjälp av för test?
Finns det beroenden till nuvarande eller kommande tjänster på Inera?
Om ja, på vilket sätt kan det påverka ditt arbete? Ta reda på tidplaner och beroenden för både ditt projekt och närliggande arbeten.
Vad ska del- eller slutleverans innehålla?
Är det tydligt vad du förväntas göra och när? Är det att ta fram behov/research, hjälp i kravarbetet, wireframes/trådskisser, designskisser enligt Ineras grafiska profiler, detaljerade skisser för leverans till utvecklare eller kanske en klickbar prototyp?
Kluster-tillhörighet och andra UX:are?
För att utbyta tips och erfarenheter ta reda på vilka kluster ditt uppdrag eller projekt tillhör och vilka andra UX:are som arbetar med närliggande tjänster.
Hur vill du onboarda?
Vad är viktigt för dig när du onboardar? Finns det uttalade eller outtalade spelregler i gruppen? Är ni en ny gruppering eller är det bara du som är ny? Fundera över hur kan du ta reda på hur ni vill arbeta tillsammans.
Vilka roller ingår i gruppen?
Vilka roller finns i ditt projekt eller uppdrag? Och vilka intressenter internt och externt finns? Fundera över vilken kunskap andra har om din roll och vilken kunskap du har om andras roller. Är det något ni behöver ta reda på gemensamt?
Vad kan teamet om UX?
Ta reda på vad teamet kan om UX. Menar ni samma saker när ni använder termer och begrepp? Kan du behöva utbilda övriga roller om UX?
Känner du dig redo? Bolla gärna med UX-strateg eller andra UX-kollegor om du har funderingar.