Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

*Koll på juridiken

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 18 Nästa »

Här får du en kort översikt över juridiska områden som kan vara aktuella i samband med att ni utvecklar, köper, säljer, inför internetbaserade behandlingsprogram. Avsikten är inte att ge en komplett bild, utan mer vad du behöver vara uppmärksam på och kan behöva ta reda på mer om.

Införa Stöd och behandling

(Hur aktuellt är nedanstående? Behöver vi omarbeta något från "Utbildning i juridiska frågor kopplade till införandet av Stöd och behandling" Manolis Nymark). 

Manolis Nymark behandlar i en författningsanalys (2013) olika aspekter på dokumentation och informationshantering i Stöd och behandling. Utifrån den hölls juridisk genomgång för landsting och regioner med följande innehåll: 

  • Behandling av personuppgifter
  • Journalföring och annan dokumentation
  • Yttre och inre sekretess
  • Egenvård vs sjukvård
  • Medicinskt ansvar för stöd och behandling
  • Medicintekniska regelverket
  • Upphovsrätt

Utveckla egna program och upphovsrätt

Se till att du har skriftliga avtal för de bilder, illustrationer, video texter och annat innehåll du ska använda.

För bilder behöver du avtal både med fotograf/illustratör och med personerna som medverkar på bilden. På 1177 Vårdguidens sida om Avtal och bildrättigheter ger redaktörer stöd kring områden som upphovsrätt, nyttjanderätt, äganderätt, medverkansavtal, ensamrätt, frågor och svar samt checklista för avtal. 

Kommunikationsavdelningen i er organisation brukar ha koll på och kunna bistå med avtalsmallar, hantering och rutiner inom området. Er inköpsfunktion och jurist kan också ge stöd i vissa frågor.

Tänk så här

  • Vad gäller kring upphovsrätt till programmet när medarbetare utvecklar innehåll till ett stöd- eller behandlingsprogram? Är det reglerat i anställningsavtalet att upphovsrätten tillfaller arbetsgivaren/uppdragsgivaren? Är upphovsmannen anställd inom kommun och landsting så tillfaller upphovsrätten till arbetsgivaren. Står det inget där kan det bli nödvändigt att skriva ett avtal ... Vänd dig till personaldirektören eller juristen i landstinget och regionen.
  • Ideell rätt i upphovsrättslagen innebär att den som är upphovsman har rätt att bli namngiven enligt god sed.
  • Upphovsrätten består av två delar; förfoganderätten, det vill säga den ekonomiska delen av upphovsrätten (den  rätten kan överlåtas) och den ideella delen (vem som är upphovsman, kan inte överlåtas). 
  • Immateriella rättigheter.....
  • Tar ni hjälp från externa leverantörer, t.ex. för foto, film, illustrationer, innehåll etc. Fundera på hur ni är överens och skriv i avtalet om ... Det kan vara bra att fundera på, ensamrätt, köpa loss illustrationen, rätt att sälja vidare???? Ta höjd för vad ni i framtiden kommer vilja kunna göra med programmet. Överlåta immateriella rättigheter... skriv ett överlåtelseavtal som reglerar detta. Ska det ska kunna förvaltas, förändras och säljas vidare utan ersättning för upphovsrättsinnehavaren?

Hantera samtycken

  • Har du människor på bilder eller filmer måste du ha koll på de samtycken och hur du hanterar namn och bild. Vänd dig till er kommunikationsavdelning för mallar och rutiner för samtycke och säker hantering av media.

Utveckla program i samverkan

  • Utvecklar ni program tillsammans med andra parter? Då behöver ni från början upprätta att samverkansavtal.

Köpa program

Om ni har tankar på att köpa program, ta kontakt med er inköpsavdelning som kan guida om vilka regler som gäller. Har inköpet ett högre värde, upp till ett visst belopp, behöver det upphandlas (lagen om offentlig upphandling). Innovationsupphandling kan användas om produkten ni behöver ännu inte finns på marknaden.

När ett landsting, region, kommun eller dess verksamheter ska upprätta ett avtal om ett eller flera program har ni en skyldighet att säkerställa att avtalet görs med den person som har upphovsrätt till programmet.

Upphandla program

(Upphandling och upphovsrätt)

Upphovsrätt

Förvalta och sälja program

xxTänk på att en fungerande förvaltning av ett programinnehåll kostar i form av tid och resurser. Det är rimligt att ta ut en kostnad som täcker förvaltningskostnaderna för att på så sätt säkra att programmets fortsatta kvalitet och utveckling även på sikt.

Att utan kostnad överlåta till andra landsting/regioner att använda ert behandlingsprogram inom områden där det finns privata aktörer på marknaden är inte ett alternativ. Ett pris

Det är inte ovanligt att användaren behöver någon form av utbildning och support eller vidareutveckling för att kunna använda programmet på ett patientsäkert sätt. Fundera på om detta ska ingå eller säljas separat.

  • Lagen om offentlig upphandling
  • Samverkansavtal
  • Avropsavtal
  • Upphovsrättsavtal
  • Immateriella rättigheter

Tänk så här

En tankeväckande insikt som motiverar. Ditt jobb är inte att förutspå framtiden utan att möjliggöra den. 


Metoder, checklistor och beslutsstöd

Verktyg som hjälper mig att komma fram till resultatet.

NamnBeskrivningSyfte
Upphovsrätt, SKLUpphandling och upphovsrätt för internetbaserade stöd- och behandlingsprogram. Checklistor och avtalsmallar.Stöd vid upphandling och avtal med den eller de som har upphovsrätt till programmen.
Avtal och bildrättigheter Upphovsrätt, nyttjanderätt, äganderätt, medverkansavtal, ensamrätt, frågor och svar samt checklista för avtal. Stöd när du jobbar med bilder och media och annat innehåll.
Juridiskt stöd för dokumentation, SocialstyrelsenDet juridiska stödet vänder sig till dig som arbetar i hälso- och sjukvården eller socialtjänsten. Texterna presenterar endast vissa huvuddrag i lagstiftningen på området. De innehåller förenklingar och är inte uttömmande. Det är författningstexten som gäller.Beskriver regelverket kring informationshantering och dokumentation utifrån gällande rätt.
Hälso- och sjukvårdslagen

Patientsäkerhetslagen

Personuppgiftslagen?

Dataskyddsförordningen, GDPR

Patientlagen och riksavtalet

Socialstyrelsens egenvårdsföreskrifter





  • Inga etiketter