Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

*Beskriv momentet

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 21 Nästa »

Introduktionsfilm till Astmakollen från Landstinget Dalarna


Du behöver kort beskriva din produkt i Stöd och behandlings innehållskatalog. Men för implementering och utbildning i verksamhet behöver du troligtvis en ta fram en annan form av beskrivning. Fundera på vilka målgrupper som behöver ta del av den och när. Det styr utformning, innehåll och i vilken form du väljer att presentera produkten.

Varför innehållsdeklaration?

När ni vill sprida kännedom om programmet, vid försäljning, implementering och utbildning i verksamheten så underlättar det för användare och beslutsfattare att ha tillgång till skriftlig information om programmet som komplement till det muntliga.

Verksamhetschefen har det övergripande ansvaret för vården och vilka behandlingsmetoder som ska användas. Behandlaren har ansvaret för bedömning och behandling för den enskilde patienten. Detta innebär val av behandlingsmetod och bedömning av behandlingsprogrammet, vilket ska ske inom ramar som verksamhetschefen har beslutat om. För att underlätta detta val bör det finnas en beskrivning, en innehållsdeklaration, till varje behandlingsprogram, för att kunna välja rätt program för patienten. Det ska även framgå vem som är ansvarig för programmet.

Se över beskrivningen när programmet uppdateras

Tänk på att vid Major versionsuppdateringar ha en rutin att se över beskrivningar, informations- och utbildningsmaterial.

Vad bör ingå?

I den allra enklaste form kan en produktbeskrivning, exempelvis i innehållskatalogen, vara kort och kärnfull och svara på följande:

  • Publiceringsdatum:
  • Uppdateringsdatum:
  • Versionsinformation:
  • Skapare:
  • Syfte:
  • Avsett för:
  • Målgrupp:
  • Användande profession:

*) Exempel på utgivarens beskrivning i innehållskatalogen med versionsinformation:

Ångesthjälpen Ung är ett transdiagnostiskt KBT-program för ångestproblematik, riktat mot tonåringar, 13-19 år. Behandlingsprogrammet är baserat på moderna KBT-metoder som syftar till att öka graden av acceptans och medveten närvaro i livet, samt tydliggöra värderingar och mål. I programmet exemplifieras social ångest, panikångest, generaliserat ångestsyndrom och tvångssyndrom. Fokus ligger dock på de generella faktorer som vidmakthåller svårigheterna, och programmet är avsett för alla typer av ångestproblematik. Ångesthjälpen Ung är utvecklat av (Företaget AB).

Versionsinformation

  • Första versionen av Ångesthjälpen Ung. Uppdaterad: 2017-01-27. Skattning sker from modul 2, med hjälp av mätbatteri. Flaggning till invånare vid första inlogg, inaktivitet och inkomna meddelanden.

Exempel på fördjupad produktbeskrivning

Vid behandlingsprogram och mer omfattande stödprogram kan man ta fram produktbeskrivningar där syfte med varje modul framgår som ett stöd för behandlaren (exempel från t.ex. psykologpartners och Kalmar.)

Det går snabbt och enkelt att uppdatera och distribuera informationen digitalt, som på en webbsida: Sjukskrivningskollen, pdf metodbok.

Ibland kan man behöva ta fram en "metodbok" eller motsvarande och utbildning. (länk till sida om detta med exempel från Kalmar och psykologpartners)

Metoder, checklistor och beslutsstöd

NamnBeskrivningSyfte
Exempel på metodbok för behandlare i Sjukskrivningskollen
Inspirera utgivare/innehållsansvarig/designer eller utbildare att skapa metodbok för behandlaren.
Beskrivning behandlingsprogram(PP, exempel)Inspirera utgivare/innehållsansvarig/designer
Beskrivning i innehållskatalogen, exempel med versionsuppdatering*(PP)Inspirera utgivare/innehållsansvarig/designer att beskriva vad som är nytt vid versionsändringar för vårdgivaradministratören.
Exempel på information till behandlare vid versionsuppdatering

Inspirera utgivare/innehållsansvarig/vårdgivaradministratör att informera användare/behandlare av programmet.

Filmer från ePsykiatrienheten VGRePsykiatrienhetens videokatalog på VimeoInspirera utgivare/innehållsansvarig att presentera innehåll med hjälp av film.
Beskrivning av produkten som film för patienter/invånare Din behandling, ePsykiatrienheten, VimeoInspirera utgivare/innehållsansvarig att presentera innehåll för målgruppen invånare med hjälp av film.




  • Inga etiketter