Tillgänglighetsredogörelse Webcert
Så tillgänglig är Webcert
Webcert är en tjänst som förvaltas av Inera AB. Vi vill att alla ska kunna använda Webcert. Det gäller även dig som använder olika hjälpmedel för att ta del av innehållet. Här finns information om de brister som vi känner till och arbetar med att åtgärda.
Teknisk information om Webcerts tillgänglighet
Webcert är inte förenlig med lagen om digital tillgänglighet till offentlig service. Det innebär att Webcert inte motsvarar nivå AA i den så kallade standarden WCAG 2.1.
Innehåll som inte är tillgängligt
Det innehåll som beskrivs nedan är på ett eller annat sätt inte helt tillgängligt. Vi arbetar löpande med att åtgärda de kända bristerna i Webcert.
Allmänna brister
Dessa brister kan beröra alla besökare:
På flera ställen är kontrasterna inte tillräckliga. Exempelvis på knappar, i datumväljare och i listor.
Vissa klickytor på ikoner är för små, vilket gör att det kan vara svårt att träffa rätt när du klickar.
När du förstorar text är det bara viss text som blir större, vilket gör att det kan vara svårt att se vad det står för dig som använder textförstoring.
Vissa texter har litet typsnitt, vilket gör att det kan vara svårt att se vad det står.
Webcert är inte responsivt, vilket betyder att delar av innehållet försvinner utanför skärmen på mindre skärmstorlekar eller vid zoom.
Vissa visuella element, som bilder, ikoner och diagram, saknar beskrivande texter. Det gör att du som använder skärmläsare eller förlitar dig på beskrivande texter inte kan förstå vad som visas.
För dig som använder skärmläsare
Innehållets ordning är inte alltid logisk vilket kan försvåra navigering.
På många formulärfält när du skriver ett intyg saknas etikett. I stället används en rubrik. Det gör att det kan vara svårt att förstå vad som ska fyllas i.
Det finns hjälptexter (tooltips) som inte läses upp av skärmläsare. Det gör att du som använder en skärmläsare inte kan ta del av den informationen.
Vissa texter som ser ut som rubriker är inte uppmärkta som rubriker.
Vissa länkar, till exempel ”visa mer/visa mindre”, finns det många av. Det gör det svårt att veta vilken information du visar mer eller mindre av.
Obligatoriska fält läses inte upp som obligatoriska.
När ett formulärfält fyllts i fel visas ibland inget felmeddelande förrän du klickar på ”Signera” vilket kan göra det svårt att förstå vilket formulärfält som behöver rättas.
När ett datum väljs i datumväljaren flyttas fokus till toppen av sidan i stället för att vara kvar i datumväljaren.
För dig som navigerar med tangentbordet
Innehållets ordning är inte alltid logisk vilket kan försvåra navigering.
Det finns hjälptexter (tooltips) som inte går att nå med tangentbordsnavigering. Det gör att du som navigerar med tangentbordet inte kan ta del av den informationen.
När ett formulärfält fyllts i fel visas ibland inget felmeddelande förrän du klickar på ”Signera” vilket kan göra det svårt att förstå vilket formulärfält som behöver rättas.
När ett datum väljs i datumväljaren flyttas fokus till toppen av sidan i stället för att vara kvar i datumväljaren.
Så har vi testat
Vi testar tjänstens tillgänglighet löpande. Både genom interna och externa granskningar. En omfattande intern granskning av Webcert gjordes i maj 2023.
Webcert ägs av Inera AB
Webcert drivs av Inera AB. Inera ägs av regionerna, kommunerna och organisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR. Därför är Inera offentligt finansierat och ska följa lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.
Tillsyn
Du kan anmäla till Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, om du inte är nöjd med hur vi hanterat din synpunkt om bristande tillgänglighet. Du kan också anmäla om du inte är nöjd med hur vi hanterat en begäran från dig om att tillgängliggöra innehåll.
DIGG har ansvar för att kontrollera att lagen om tillgänglighet till digital offentlig service följs.
Lämna synpunkter
Synpunkter på sådant som inte fungerar för dig kan du lämna via Inera support. Du hittar formulär och övriga kontaktuppgifter på Kontakta oss - Inera.