Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

Är språket enkelt och lätt att förstå?

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 11 Nästa »

Citat med något klokt (leende)


Tänk så här

Låt gärna ett proffs bearbeta din text till klarspråk, så att den blir effektiv och lätt att läsa. Ta hjälp av en certifierad språkgranskare eller en duktig redaktör/kommunikatör. Tänk på att även följa 1177 Vårdguidens språkriktlinjer. 


Följ 1177 Vårdguidens riktlinjer för språk, bilder och normkritik

Stöd och behandling är en del av 1177 Vårdguidens inloggade tjänster och därför bör du anpassa ditt innehåll efter 1177 Vårdguidens riktlinjer för språk, bilder och normkritik. Det kan också vara särskilt viktigt att ta med i uppdragsbeskrivningen om du arbetar med en extern innehållsleverantör. Riktlinjerna är till för att göra ditt innehåll lättläst, konsekvent, korrekt och hålla en så hög nivå som möjligt.

Skriv kort och enkelt

Långa faktaspäckade texter är tyngre att ta till sig digitalt än i tryckt form. Därför behöver informationen komprimeras, förenklas och sammanfattas när det ska in i Stöd och behandling. Informations- och interaktionsdesigners har den kunskapen, men du kan även ta hjälp av en skribent eller redaktör som är van att skriva för webben.

Språket på 1177.se ska vara tydligt, lättläst och konkret. De fyra viktigaste punkterna i våra språkriktlinjer är:

  • Skriv användbara texter.
  • Skriv ur användarens perspektiv.
  • Skriv inkluderande, stärkande och normkritiskt.
  • Skriv så att språket är lätt att läsa och förstå.

För att göra texterna lätta att läsa använd punktlistor vid uppräkningar. Styckena ska vara korta. Använd mellanrubriker som gör det lätt att hitta i texten. Allt fler läser i mobilen. Därför ska texterna börja med det viktigaste.

Läs mer om våra språkliga riktlinjer: Språkliga riktlinjer


NamnBeskrivningSyfte
1177 Vårdguidens språkriktlinjerHär finns 1177 Vårdguidens övergripande riktlinjer för enkelt språk, tilltal samt inkluderande, normkritisk och stärkande text. Det finns också ett mer omfattande dokument med skrivregler, ordlistor och exempel.
Lix.seVerktyg för att snabbt få en uppfattning om hur lätt eller svår en text är att läsa, textens läsbarhetsindex (LIX), 
För dig som använder 1177 Vårdguidens varumärkeHär hittar du beskrivningar av varumärkesplattformen, logotypen, vår grafiska profil och riktlinjer för vår kommunikation.

1177 Vårdguiden är landstingens och regionernas gemensamma varumärke

Vi vinner på att uttrycka och beskriva 1177 Vårdguiden på liknande sätt över hela landet. Varumärkesmanualen är styrdokumentet för alla landsting och regioner gällande vårt gemensamma varumärke. Här beskrivs varumärkesplattformen och logotypen, vår grafiska profil och riktlinjer för vår kommunikation.

Läs mer här: 1177 Vårdguidens varumärkesmanual


  • Inga etiketter