Ny inom UX på Inera

Fotografi på Att Göra lista omgiven av kalender och kaffekopp.
Att göra.

Följande steg går vi igenom när du kommer som konsult eller nyanställd till Inera för att du skall få en bra introduktion och grundkunskap om “vår värld”.

Har du jobbat med oss tidigare ser vi över vilka steg som fortfarande är relevanta och anpassar programmet.

UX är ett område där vi alltid måste ha koll på övriga projekt och förvaltningar så att våra användarupplevelser blir enhetliga, därför är det viktigt att vara uppdaterad på vad som gäller inom ramen för UX-ramverket.


Innehåll


Steg

Projekt- eller förvaltningsintroduktion

Efter att du tagits emot av din projekt- uppdrags- eller förvaltningsledare (alternativt sektionschef för anställda) och fått information om vad det är som skall tas fram, vidareutvecklas osv är nästa steg en introduktion till UX-ramverket.

UX-ramverksintroduktion

boka in ett UX-introduktionsmöte med @Andreas Melin via funktionen Boka> Under detta introduktionsmöte går vi igenom detta UX-ramverk, vilka delar det innehåller från:

  1. Start av arbetet, val av verktyg m.m.

  2. Aktivitetsplanering, vilka aktiviteter bör utföras under uppdraget för ett gott resultat

  3. Genomgång hur designsystem fungerar och vad man gör om man saknar komponenter eller är i behov av anpassningar

  4. Planering för hur leverans skall ske

  5. Samt nedstängning och överlämning

Egna studier

Efter denna initiala genomgång har du ca en vecka på dig att gå igenom materialet för att därefter när det passar dig utföra en certifiering.

Certifiering UX-ramverk

Certifieringen gör du online här på Confluence och resultatet skickas in till UX-strateg som går igenom det och vid behov bokar upp ett uppföljningsmöte. Om resultatet är bra meddelas din uppdragsledare att det har gått bra. Certifieringen hittar du här: https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/USI/pages/160628761

Uppföljningsmöte

Efter en till två veckor (vi kommer överens om intervall) har vi uppföljningsmöte för att se hur långt arbetet kommit, vi kollar om det finns hinder framöver och om det finns saker som vi behöver hjälpa till med från UX-håll.

Återkommande avstämningar

Vi har olika typer av återkommande avstämningar inom UX-ramverket. Följande olika varianter finns:

  1. UX-forum (fd. UX-synkar) var fjärde vecka
    Dessa tar upp aktuella ämnen och arbetssätt och är utbildande så att vi arbetar mer effektivt eller lär oss nya regler och riktlinjer som vi behöver ha koll på.

  2. UX-samordningsmöte, veckovis
    Detta är ett veckovis möte där alla UX-designers träffas och har möjlighet att lyfta frågor, funderingar och få feedback på det du jobbar på av dina kollegor. Meningen är att vi kan hjälpas åt att lösa problem, hjälpas åt att återanvända redan gjorda lösningar och synka med varandra.

    Ungefär en gång i månaden börjar mötet med att UX-ramverksteamet informerar om nyheter i Figma och kod men också ger er möjligheten att lyfta frågor och funderingar för att påverka framtida utformning samt ha input till UX-ramverkets backlogg.

 

Vi har denna process för att säkerställa god kvalitet och bra överlapp av kunskap mellan våra olika projekt och förvaltningar.


Accessförfrågan

För att arbeta med UX på Inera finns det ett antal system som är bra att ha tillgång till. Samlingsplatsen är UX-ramverket, men för övriga behöver du göra en förfrågan.

 


UX-ramverket för regioner och kommuner

UX-ramverket och dess komponenter står fritt att använda för regioner och kommuner. För att få tillgång till grundmaterial krävs ett inledande möte med UX-teamet på Inera. Under detta möte går vi igenom UX-ramverkets olika beståndsdelar och hur de fungerar. Kontakta UX-ramverkets förvaltning för att boka möte.

När man börjar använda UX-ramverket så godkänner organisationen samtidigt att man kommer att använda det följsamt. Detta innebär bland annat:

  • Skisser och tidiga prototyper skall på begäran kunna visas upp för UX-team på Inera för validering av korrekt användning.

  • Organisationen skall följa den vidareutveckling av ramverket och dess komponenter som sker och uppdatera till senaste versionen inom rimlig tid.

  • I de fall komponenter som innehåller grafisk profil (kopplad till varumärke) skall ett avtal om rätten att använda varumärket finnas (kontakta varumärkets ägare på Inera).

  • De UI-designers som använder designsystemet skall certifiera sig.

  • De frontendutvecklare som använder komponenterna skall kunna använda dem på korrekt sätt och ha god kännedom i digital tillgänglighet.

Inera har inte någon aktiv support för externa användare av UX-ramverket men det finns forum där användare kan ställa frågor och ge varandra svar.

Önskemål på förändringar och uppdateringar av UX-ramverket tas emot och arbetet prioriteras gentemot övriga inkomna önskemål.