Involvera användarna (co-produktion)


Vad menas med att inkludera kundgrupper i design/produktionsprocessen?

När ett moment skapas så ska det användas av fler än en målgrupp fast på olika sätt – och momentet har olika inverkan på de olika målgrupperna.

  • En invånare kan få behandling för sina sömnbesvär med ett moment.
  • Samma moment kan medföra förändrat arbetssätt för en behandlare.


För en vårdcentral kan det innebära att det är färre patienter som behandlas på plats - Men också ett förändrat ansvar för sina patienter.


Genom att under hela processen ha med sina olika kunder eller användare under designprocessen – både i tanken men också i själva skapandet, som testpiloter eller eventuell åsiktspanel – så undviker designern att glömma den ena eller andra gruppen under själva produktionen av momentet.

Det färdiga momentet bör vara funktionellt och fylla sitt syfte för samtliga kundgrupper, annars riskerar momentet snabbt att sluta användas av någon av kundgrupperna.


Längre fram i denna guide kommer du kunna läsa om metoder för att inkludera användarna av ditt program - Samtliga metoder är en del i en så kallad Användarcentrerad metodik, tanken är att momenten som produceras i plattformen ska anpassas för behoven hos användaren.


Exempel:

Nedan är ett exempel på två kunder i ett projekt för ett moment för personer med kroniska besvär. Exemplet visar på vikten att ha med kunderna genom hela designprocessen och inte enbart i början där teamet utforskar kundernas, användarnas, behov.

1.

Kund 1 Patienten

  • Diagnostiserad med en kronisk sjukdom.
  • Är ofta inbokad på kontroller till vårdcentralen.
  • Skulle vilja på ett enkelt sätt kunna rapportera sina framgångar och besvär istället för att behöva svara på de frågorna vid varje besök - då det kan vara svårt att komma ihåg när man väl är på besöket.
  • Vill även kunna läsa på om sin sjukdom och kunna få svar på om hen har några frågor.

Kund 2 Behandlaren

  • Behandlaren vill på ett enkelt sätt kunna övervaka patientens arbete.
  • För att veta hur det går för patienten vill behandlaren att patienten ska kunna skatta sina besvär mellan besöken för att lättare kunna värdera hur effektiv behandlingen är.

2.

Ett moment skapas efter att ha lyssnat på vad kunderna vill att momentet ska uppfylla.

  • Möjlighet att rapportera in besvär efter ett formulär som behandlaren har tillhandahållit, som behandlaren sedan själv kan räkna ut ett resultat ifrån som visar på om behandlingen går bra eller dåligt.
  • Information läggs in i en sida med löpande text så att patienten själv kan läsa på om all tillgänglig information från behandlaren om olika mediciner och om hur dessa används - så får patienten själv välja att läsa på om de mediciner som finns och om dem som hen har ordinerats.


3.

Efter att momentet byggts och publicerats visar det sig att det inte används av behandlarna.

När designteamet försöker utreda varför detta så frågar de båda grupperna vad de tycker om det färdiga momentet:

Kundgrupp 1 Patienten

  • Vill på ett enkelt sätt kunna rapportera in och inte för mycket frågor på en och samma gång.
  • Tycker inte om för mycket text på ett och samma ställe.
  • Vill ha skräddarsydd information om sina specifika mediciner och behandlingar

Kundgrupp 2 Behandlaren

  • Vill inte dubbelarbeta eller behöva titta på flera sidor för att få reda på hur det går för patienten. Det blir för många klick och rörigt att arbeta.
  • Vill inte behöva göra för många inställningar varje gång ett nytt moment startas för en patient.

4.

Teamet blir tvungna att omarbeta stora delar av momentet då det inte uppfyller användarnas krav på funktionalitet eller användarvänlighet.


Designguiden version 1.0 november 2018
Skicka synpunkter till bjorn.olars@inera.se eller stodochbehandling@1177.se
Tillbaka till startsidan