/
1177 - varumärke

1177 - varumärke

Ett varumärke som 1177 står för ett stort ekonomiskt värde då det har 99% kännedom (mätning våren 2021), en sådan kännedom i Sverige värderas i miljarder kronor inte miljoner kronor varför dess omvårdnad är mycket viktig.


Innehåll


Varumärket 1177

Designsystem för invånare som finns inom varumärket 1177 har en röd huvudton. Det röda kombineras med rosa och blått används för interaktiva element. Bilder används sparsamt men för att levandegöra webbplatsen. Informationsgrafik och illustrationer används desto mer som komplement till texterna.

I olika sammanhang kan tjänsten ha olika avsändare, här förklaras dessa:

  • 1177, detta är det kompletta namnet för tjänsten och skall användas där det går.

  • 1177.se, använder vi då vi hänvisar till webbplatsen med samma namn.

UMO & Youmo

Som undervarumärken till 1177 finns UMO och Youmo som har egen grafisk profil då de riktar sig till en avgränsad målgrupp. Jämför t ex SVT och Bolibompa.

UMO & Youmo, målgrupp - unga

image-20240923-074832.png
1177.se

 

image-20240923-073509.png
UMO.se

 

 

 

1177, målgrupp vårdpersonal

Arbete med att utöka varumärket 1177 för att i större utsträckning vända sig mot vårdpersonal pågår. Informationen kan komma att uppdateras.

Det finns också inom ramen för 1177 delar som vänder sig till vårdpersonal och vårdadministrativ personal. Ett exempel är Rådgivningsstödet Webb som används av telefonsjuksköterskor. Det ingår i 1177:s varumärke men det bör särskilja sig från detta då personalen simultant använder bägge tjänsterna.

Vårdpersonalsystem är mer avskalade, använder blå huvudfärg istället för röd och använder sig inte av den rosa komplementfärgen.

Arbetsytor är vita och ytor som inte används har en ljusgrå ton. I övrigt används mörkgrå rubrikfärger och blå och beige som accentfärger.

 

 

Exempel:

I dagsläget finns inga andra registrerade varumärken än 1177 och Inera att välja på för system som riktar sig mot personal. För att använda sig av något av dessa varumärken skall det vara godkänt av Ineras varumärkesansvarig.

För att få skapa ett eget varumärke som då kan använda sig av egna färger och egen logga så måste detta godkännas av Ineras Styrelse (då det kräver framtida resurser för förvaltning).

Just nu använder Vårdhandboken och Rikshandboken i Barnhälsovård egna grafiska former men det är troligt att detta kommer försvinna då dessa varumärken inte är registrerade och ingen aktiv förvaltning finns för dem. De kan då komma att bli omgjorda till varumärket 1177 för vårdpersonal.

Visuell identitet

1177 har en stark och välkänd visuell identitet och för att den inte skall skadas är det av största vikt att regler efterföljs. Vad som gäller hittar du här: https://www.1177.se/riktlinjer-och-material/om-varumarket/Varumarkesmanual/



Att designa gränssnitt för 1177

Vilken typ av tjänst du bygger styr den grafiska gestaltningen. Först bör du ta reda på vad just din digitala tjänst ska göra och vem den riktar sig till. Riktar den sig till invånare eller profession och är det primärt ett verktyg eller är det allmän information/inspiration?

 

Till din hjälp har vi tagit fram en sk. ”fyrfältare” som är uppdelad i Vårdpersonal och Invånare samt Inspiration och Verktyg.  Den är till för att på ett enkelt och överskådligt sätt kunna placera in respektive tjänst och få lite grundläggande hjälp vad som ska tänkas på innan designen påbörjas.

 

Om tjänsten riktar sig mot invånare eller vårdpersonal påverkar det designen:

  • tjänst mot invånare har röd/rosa sajthuvud, röd sajtfot samt röda H1 och H2 rubriker.

  • tjänst mot profession har blått/vitt sajthuvud och sajtfot samt mörkgrå H1 och H2 rubriker.

Om tjänsten förmedlar inspiration/allmän information eller är ett verktyg styr det hur innehållet gestaltas:

  • allmän information/inspiration använder röd färgskala på komponenter, t.ex på navigationsbrickor och accordions.

  • verktyg har blå färgskala på komponenter, t.ex på navigationsbrickor och interaktiva element.

 

Läs mer om färger på sidan Färger - 1177.