Tillgänglig patient (TGP)

Tillgänglig patient, TGP, är en tjänst som gör det möjligt att begränsa åtkomst till patientinformation inom sammanhållen vårddokumentation, via Nationell patientöversikt (NPÖ).

Vid en anslutning till NPÖ som konsument måste vårdgivaren ha en TGP-tjänst som begränsar åtkomsten inom den sammanhållna vårddokumentationen. Kravet att TGP-tjänsten ska finnas kommer från Datainspektionen, som är en myndighet som genom sin tillsynsverksamhet ska bidra till att behandlingen av personuppgifter inte leder till otillbörliga intrång i enskilda individers personliga integritet. Regelverket för den lokala TGP-tjänsten beslutas av verksamhetschefen för respektive vårdenhet.

Det finns två olika sätt att använda TGP: TGP online (“lokal TGP”) eller Ineras TGP (TGP0 och TGP1; uthoppslösning). En kortfattad beskrivning av de olika alternativen finns nedan. Mer detaljer finns i dokumentet “Tillgänglig patient - funktionsbeskrivning” längre ner på denna sida.

Val av och hur vårdgivaren tekniskt ansluter TGP-tjänsten beror på hur det lokala vårdsystemet fungerar. Det är den lokala IT-organisationen som avgör vilken typ av anslutning som är aktuell för vårdgivarens projekt.

Ineras TGP med uthoppslösning

Registrering av TGP-information sker i någon av Ineras två TGP-tjänster, TGP0 (Sjunet) eller TGP1 (Internet), i samband med uthopp från vårdsystemet till NPÖ. För detta finns två alternativ: att använda programmet Condis som tillhandahålls av Inera, eller att vårdsystemleverantören utvecklar en motsvarande lösning som hanterar TGP-registrering samt uthopp till NPÖ.

Vid användning av Condis måste programmet installeras på alla användares datorer. Det krävs även en koppling till vårdsystemet.

För implementation i vårdsystemet kontaktar vårdgivaren sin vårdsystemsleverantör.

För att få mer information om Ineras TGP och/eller Condis, eller för att få tillgång till Condis-programmet, kontakta Inera.

On-line lösning ("lokal TGP")

TGP-tjänsten gör en slagning direkt i vårdsystemet vid förfrågan (on-line). Det ger möjlighet för vårdgivaren att själv införa och ansvara för lokala TGP-tjänster med eget regelverk för vilka patienter som ska vara tillgängliga. Det möjliggör också att NPÖ kan användas fristående, det vill säga utan uthopp från vårdsystemet.

TGP online kräver anpassningar av vårdsystemet och att systemleverantören implementerar tjänstekontraktet AssertCareEngagement.

För implementation av detta kontaktar vårdgivaren sin vårdsystemsleverantör.

Anslutning

Se information på sidan samt

Dokument TGP