1177 stöd och behandling


2020

 

Här listas information från den nationella förvaltningen. Sidan uppdateras utefter förvaltningens behov att kommunicera ut information.

Samtliga punkter datumstämplas med det datum då punkten skapades eller eventuellt redigerades. 

Se även information från 1177 Vårdguidens e-tjänster

En julhälsning från oss

Uppdaterad 2020-12-18

2020 blev på många sätt inte som vi tänkt oss. Vid den här tiden förra året hade vi ju ingen aning. Låt oss hoppas på ett bättre 2021!

Vi har tuffat på med uppdatering av ramverket för frontendkod. Det går framåt och vi har kunnat öka takten något tack vare möjlighet att utöka teamet med frontend-utvecklare och UX-designer. Vi hoppas kunna fortsätta hålla en hög takt i arbetet framöver, en hel del är gjort men mycket återstår. Om arbetet går enligt plan (budget påverkar) så ska vi kunna leverera nya fina invånarvyer och funktion för ombudshantering för vårdnadshavare under 2021.

Under året har vi också arbetat intensivt med att identifiera och åtgärda prestandarelaterade problem.

På Användarforum 2021-01-22 återkommer vi med en mer detaljerad plan för året.

NKI-enkät. På uppdrag av kommunikationsenheten genomförs nu en NKI-undersökning, en för invånare och en för behandlare, för Stöd och behandling. Samma enkät genomfördes 2016.

Ökad användning. Användningen av Stöd och behandling ökar stadigt och vi har sammanställt nationell statistik där vi jämfört siffror mellan 2019 och 2020. Se presentation nedan.

Vi önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År och ser fram emot ett fortsatt gott samarbete under 2021.



Problem med PDF - åtgärdat, fungerar åter att spara PDF för invånare i Chrome

Uppdaterad 2020-12-15

Det fungerar just nu inte att spara ner/skriva ut PDF för invånare i Chrome. Vi planerar att åtgärda felet i början på nästa vecka.

Instruktion för att skicka in supportärende till den nationella supporten

Uppdaterad 2020-11-25

På Användarforum den 23 oktober lyftes önskemålet att nationell förvaltning sammanställer en lista över information som behövs vid supportärenden. Listan är nu sammanställd och finns på sidan Kontakta nationell support i länken som heter "Instruktioner för att skicka in supportärenden till den nationella supporten". 

Ny information gällande förändringen kring LoA-nivåer och inloggning till Ineras e-tjänster som skulle börja gälla 9 december

Uppdaterad 2020-11-13

Kravet på SITHS-certifikat med LoA3 skjuts på framtiden

Tidigare inriktningsbeslut har inneburit att Ineras tjänster som innehåller känsliga patientuppgifter, skulle kräva SITHS-certifikat med LoA3 från den 9 december 2020. Det har dock visat sig att beslutet är för tidigt att genomföra.

Ineras kunder har via Programrådet och dess utsedda representanter tydligt informerat Inera om att det skulle bli en för stor påverkan, med påföljande patientsäkerhetsrisker, om Ineras inriktningsbeslut står fast. Framför allt framfördes problemet med att utländsk personal i dagsläget inte kan få ett SITHS-certifikat med LoA3.

Nytt beslut är taget och innebär

  • att alla SITHS-certifikat (LoA2 och LoA3) fortsättningsvis ska vara godkända för inloggning i Ineras tjänster, tills dess att en lösning tagits fram i dialog med Ineras ägare och kunder. 



Servicefönster i Stöd och behandling torsdag 12 november kl 18:30 till fredag 13 november kl 07:00

Uppdaterad 2020-11-05

Vi behöver genomföra tekniskt underhåll i miljön under servicefönstet. Det kan förekomma störningar i applikationen under tiden servicefönstret pågår. Vi ber om ursäkt för de eventuella problem detta innebär. 

Grundutbildning i Designverktyget  

Uppdaterad 2020-11-04

Den nationella förvaltningen erbjuder grundutbildning i Designverktyget för nya användare. Du kan läsa mer om det på denna länk Grundutbildning i Designverktyget

Information om SITHS eID-certifikat med LoA3 

Uppdaterad 2020-10-21

Från och med 9 december 2020 kommer det att krävas SITHS eID-certifikat med LoA3 för att komma åt Stöd och behandling. Designverktyget kommer att tillåta även LoA2.  Anledningen till att vi tillåter LoA2-certifikat i Designverktyget är att där finns inga ”riktiga” patienter/invånare.

LoA3 är SITHS nya och säkrare certifikat som uppfyller kraven enligt kvalitetsmärket Svensk e-legitimation. 

Certifikaten på de gamla SITHS-korten har en lägre tillitsnivå än det nya, och behöver därför bytas ut. Det gör man enklast genom att distansuppgradera sitt SITHS-kort och det bör man göra så fort som möjligt. Läs hur du gör via denna länk https://www.inera.se/nyheter/nyheter/regioner-och-kommuner-kan-spara-miljontals-kronor-pa-att-distansuppgradera-sina-siths-kort/

Enligt ett inriktningsbeslut från Inera ska Ineras tjänster som hanterar patientuppgifter kräva SITHS eID med LoA3 från och med den 9 december 2020.


Användare som inte har ett SITHS-kort med LoA3 kommer inte att kunna logga in i Stöd och behandling fr o m den 9 december.

Sista chansen att distansuppgradera gamla SITHS-kort är den 9 december 2020, NYTT DATUM är 24 mars 2021, därefter måste varje person beställa ett helt nytt SITHS eID-kort för att få tillgång till det nya och säkrare certifikatet. Genom att uppgradera kortet kan ni förlänga användningen av befintligt kort. Gamla SITHS-kort som är uppgraderade kan vara giltiga ända fram till och med den 8 maj 2022. 

Läs mer här:

https://www.inera.se/nyheter/nyheter/ni-spar-bade-tid-och-mycket-pengar-pa-att-distansuppgradera-siths-kort/

https://www.inera.se/nyheter/nyheter/siths-reservkort-loa3-kommer-i-host/

Problem att logga in i Stöd och behandling                           

Uppdaterad 200-10-19

Vi har fått in ett flertal ärenden om inloggningsproblem. Felsökning pågår.         LÖST

Vad har vi nationellt arbetat med?

Uppdaterad 2020-10-12

På Förvaltningens informationssida finns nu Vad har vi nationellt arbetat med? där kommer vi publicera vad vi som arbetar i den nationella förvaltningen samt vad vårt utvecklingsteam jobbat med den senaste tiden.

"Här sammanställs vad förvaltningen samt utvecklingsteamet arbetet med under varje sprint. Detta för att öka transparensen samt förståelsen för hur en nationell tjänst förvaltas. Observera att denna sida komma uppdateras regelbundet utan att användarna informeras om nya uppdateringar, detta för att minska uppsjön av mejl, aviseringar och utskick som regionalt ansvariga får. Vi i den nationella förvaltningen rekommenderar istället att de som är intresserade av att ta de av denna information återvänder hit regelbundet för att ta del av aktuell information."

Problem att komma åt innehåll på Inera.se eller Förvaltningens informationssida? 

Om du eller en användare har en gammal eller inaktuell webbläsare kan det uppstå problem att ta del av allt innehåll, både på http://inera.se och Förvaltningens informationssida

Webbplatserna är utvecklad för att fungera med senaste versionen av följande webbläsare:

  • Chrome

  • Edge

  • Mozilla Firefox

  • Safari

Internet Explorer stöds inte längre av Microsoft

Den 12 januari 2016 tog Microsoft bort all teknisk support och slutade göra buggfixar och säkerhetsuppdateringar för IE7, IE8, IE9 och IE10. Tanken är att Internet Explorer ska ersättas av Edge, och under 2021 kommer Microsoft också att ta bort all support för Explorer 11.

Statuskoll i regionerna och erbjudande om möte med den nationella förvaltningen 

Uppdaterad 2020-09-24

Statuskoll inom regionerna

Vårt arbete med prestandahöjande åtgärder fortlöper och vi har nu börjat blicka framåt för att se vilka krav och behov som finns inom den närmsta framtiden. Vi är därför intresserade av att veta vad som försiggår i era regioner och vad ni planerar för det första halvåret av 2021. Syftet med denna statusrapportering är att försöka förebygga eventuella prestandaproblem. Då Stöd och behandling är en nationell tjänst ska man som användare komma ihåg att ens bruk av tjänsten även påverkar andra användare och därför är det av stor vikt att vi i den nationella förvaltningen informeras om hur ni planerar att använda tjänsten framåt. Några punkter vi är extra intresserade av är följande:

  • Planerar ni att lansera moment som kommer generera mer än 200 startade moment på en enskild enhet?

  • Har ni planer på att lansera nya öppna moment eller bredda målgruppen för befintliga öppna moment? Vi är väldigt intresserade av hur stort antal invånare ni uppskattar kommer starta eller tilldelas dessa moment.

  • Planerar ni att lansera medietunga moment? Gå gärna igenom momentet en gång extra och fundera kring om alla mediefiler verkligen behövs. Tänk på bland annat att videofilmer inte alltid behöver ha den högsta grafiken, det kan belasta både tjänsten och invånarens nätverk samt påverka upplevelsen av momentet. Om ni trots efter en revision av momentet upplever att det är medietungt får ni gärna informera oss om det.

  • Om ni misstänker att ni har något annat på gång som kan påverka prestandan får ni mer än gärna återkoppla detta till oss.

Skicka ett mejl till stodochbehandling@1177.se om ni känner att er region omfattas av någon av ovanstående punkter.



Vill er region ha möte med den nationella förvaltningen?

Vi vill påminna om erbjudandet vi skickade ut den 27 april.

”Har ni frågeställningar som ni tycker är för komplexa eller för stora (eller kanske för små) att ställa via supporten eller användarforum? Har ni funderingar som ni vill rådgöra med oss om? Som ett komplement till användarforum erbjuder vi er möjligheten att regionvis ”träffa” oss i nationella förvaltningen via teams.

Om behov av den här typen av möte finns, föreslå tre tider som kan passa er (en timme kan vara lämpligt) så försöker vi få till ett mötestillfälle.

Bra om ni inför ett sådant möte skickar in frågor/ämnen att ta upp i förväg så kan vi förbereda oss.”

Skicka ett mejl till stodochbehandling@1177.se om ni önskar att ni vill ta del av erbjudandet.

Länkar till inloggningslänkar för Stöd och behandling samt Designverktyget

Uppdaterad 2020-09-22

Nationella förvaltningen har fått in ärenden om att länkarna till information om inloggningslänkar för Stöd och behandling samt Designverktyget på gamla inera.se inte längre fungerar. Siten för inera.se har gjorts om och om man har länkat till Stöd och behandling och Designverktyget via gamla http://inera.se så fungerar det inte. Det bästa är om ni länkar direkt till https://personal.sob.1177.se och https://dv.personal.sob.1177.se

Dessa länkar hanterar vi i nationella förvaltningen och vi kommer alltid se till att dessa länkar fungerar även OM vi skulle behöva byta namn på dem.

Hoppas ni alla haft en skön sommar! 

Uppdaterad 2020-09-01

Det var tänkt att SKR och Kompetensgruppen skulle vara huvudnumret på fredagens användarforum, men då de inte hunnit ta fram innehåll så ställer vi in mötet och siktar på nästa tillfälle, den 2/10.

Till dess lite information här i stället:

Fokusområden i höst:

  • Fortsatt arbete med att identifiera och åtgärda prestandaproblem

  • Fortsatt arbete med uppgradering av frontendkod

  • Fortsatt samarbete med RCC/Min vårdplan cancer

  • Uppdrag inom programmen Första linjens digitala vård och Sammanhållen plan, i huvudsak prestandahöjande åtgärder

  • Färdigställa tillgänglighetsredogörelse (status för tillgänglighetsarbetet) som kommer att publiceras på http://1177.se i slutet på september

  • NMI-genomgång av Stöd och behandling (Internt uppdrag inom Inera)

  • Den 18 september sänds höstterminens första Sobcast



Ombudsfunktion i Stöd och behandling 

Uppdaterad 2020-05-27

På förekommen anledning vill den nationella förvaltningen för Stöd och behandling informera om varför planerna på att ansluta till en ombudsfunktion skjutits upp: 

  • Det finns i dag två varianter av ombudstjänst och vi väntar på ett arkitekturellt beslut som möjliggör att vi kan ansluta till den lösning som 1177 Vårdguidens e-tjänster använder.

  • 1177 Vårdguidens e-tjänster väntar i sin tur på att ansluta till den andra, fristående tjänsten och som är en vidareutveckling av den ombudstjänst som Journalen använder. Den ger t ex möjlighet att agera ombud som legal ställföreträdare.

  • Ineras övergripande strategi i rådande Corona-situation är ett generellt förändringsstopp gällande Ineras samhällsviktiga tjänster, som nu upplever en hög belastning, och endast tillåta förändringar om de föranletts av stabiliserings- eller säkerhetsåtgärder alternativt om de är påtvingande på grund av externa faktorer.

Information om buggrättning - Designverktyget LÖST

uppdaterad 2020-05-18

Vi har tyvärr en bugg i Designverktyget som gör att det inte går att flytta avsnitt och steg. Felet kommer att rättas under tisdag förmiddag (19/5). 

Information om driftrelaterat underhållsarbete 12 maj 

Tisdagen den 12 maj mellan kl 22:00 och 23:59 har vår driftleverantör ett servicefönster för att utöka kapaciteten i vår internetförbindelse. Detta innebär att Stöd och behandling kommer att vara otillgänglig under några minuter under servicefönstrets första del. 

Information om release 2020:2 12 maj

uppdaterad 20-04-30

Release 2020:2 kommer att genomförs tisdagen den 12 maj, klockan 9:30 - 11:30. Det kommer vara nedtid vilket innebär att användare inte kommer kunna logga in i Stöd och behandling eller Designverktyget (varken på utgivarenheter eller utbildningsenheter). Information om releasen kommer att publiceras i samband med releasen på Releaser och sprintdemos för release 1.3 - 2021.  

Vad ingår i releasen?
Det som bland annat kommer att ingå i releasen är:

  • Ny header och footer i enlighet med 1177 Vårdguidens e-tjänster

  • Namn på invånare med skyddade personuppgifter kommer att visas upp för såväl behandlare som för invånaren själv. För behandlare visas invånarens namn tillsammans med en ikon (ett hänglås). Även denna hantering är i linje med 1177 Vårdguidens e-tjänster. Invånaren med pågående moment måste logga in för att namnet ska uppdateras. 

Inloggningsproblem i Stöd och behandling samt Designverktyget  LÖST

uppdaterad 2020-04-28

En av våra stödtjänster har för tillfället driftstörningar. Det innebär att personal för tillfället upplever problem när de försöker logga in i Stöd och behandling eller Designverktyget.

Störningen pågick mellan 15:15- 16:53

Inloggningsproblem i Stöd och behandling samt Designverktyget  

uppdaterad 2020-04-06

Ni som upplever problem med att logga in till Stöd och behandling efter bytet till ny IdP den 25 mars och som  använder webläsaren Chrome ska uppgradera till den senaste versionen av Chrome så kommer problemet att vara löst.

Stöd och behandling bytte till ny IdP i onsdags 25/3 och det finns en liten risk att användare efter bytet kan få problem att logga in till Stöd och behandling. Det är Ineras säkerhetstjänster som ansvarar för IdP:n och de hänvisar i första hand till denna sida  https://confluence.cgiostersund.se/pages/viewpage.action?pageId=200584684   

Det är er lokala it-support som i första hand ska hjälpa er att identifiera om problemet beror på detta!

I de fall er lokala IT kan konstatera eller misstänker att det beror på bytet av IdP ska ni kontakta Inera support på 0771-25 10 10. Informera att ni vill lägga ett ärende till Säkerhetstjänsterna, att ni har inloggningsproblem i Städ och behandling som beror på den nya Idp:n. Vid en felanmälan krävs ett HSA-id på den användare som upplever problem. Skulle det visa sig att era inloggningsproblem EJ beror på det som hänvisas till i länken så behöver vi få in HSA-id, IP-adress samt klockslag för de användare som har problem att logga in. Ni skickar in det till vår vanliga support som är e-tjanster@1177.se glöm inte bort att skriva Stöd och behandling i ämnesraden för snabbare hantering. Så här gör du för att ta reda på din IP-adress: Klicka på denna länk https://ifconfig.co/ip

Driftstörningar i Stöd och behandling samt Designverktyget  LÖST

uppdaterad 2020-03-06

En av våra stödtjänster har för tillfället driftstörningar detta kan påverka användare beroende på vad de försöker göra i Stöd och behandling samt Designverktyget. Exempelvis går det för tillfället inte att arbeta med formulär. Störningen pågick mellan 6:00-09:55

Inloggningsproblem i Stöd och behandling samt Designverktyget LÖST

uppdaterad 2020-03-05 

Under förmiddagen hade vi intermittenta problem med inloggning, problemet gällde för både personal och invånare. Störningen pågick mellan 9:00-13:03

Funktion för ombudshantering

uppdaterad 20-03-03

Den nya ombudsfunktionen är en fristående funktion som olika e-tjänster ansluter till var för sig. I dagsläget är det endast Journalen som är ansluten och 1177 Vårdguidens e-tjänster planerar att byta ut befintlig ombudsfunktion till den nya den 17 mars. Vi kommer inom kort att påbörja arbetet med att utreda hur möjligheterna ser ut för att ansluta Stöd och behandling. Mer info kommer när vi vet mer. 



Information om release 2020:1 4 mars

uppdaterad 20-03-02

Release 2020:1 genomförs onsdagen den 4 mars, klockan 9:30. Det kommer inte vara något nedtid vilket innebär att användare ska kunna vara inloggade utan att påverkas. Information om releasen kommer att publiceras i samband med releasen på Releaser och sprintdemos för release 1.3 - 2021.  Vad ingår i releasen?
Det som bland annat kommer att ingå i releasen är:

  • Endast invånarens tilltalsnamn kommer synas på startade moment.  Vi kommer i samband med den nya releasen visa invånarens tilltalsnamn istället för samtliga förnamn för behandlare. Redan startade moment kommer att uppdateras med tilltalsnamnet först efter att invånaren loggat in i Stöd och behandling.

Kort statusuppdatering 

uppdaterad 20-02-19

Budget för 2020 är äntligen satt och vi kan konstatera att vi kommer att behöva prioritera om en del aktiviteter och fokusera än mer på och öka takten i arbetet med uppdateringen av ramverket för frontendkod.

Utvecklingsteamet är igång med det och arbetar för närvarande med invånarvyerna och i samband med det görs anpassningar till kraven i webbdirektivet.

Det är i nuläget svårt för oss att säga vad som kommer att levereras och när, men vi informerar löpande som vi brukar i samband med releaser.

Information om textning till ljudinspelningar samt filmer

uppdaterad 20-01-04

I samband med de nya tillgänglighetskraven kommer det bland annat att ställas krav på att filmer och ljudinspelningar i Stöd och behandling är textade. Vi vill uppmärksamma våra användare på att detta inte enbart gäller nya filmer och ljudinspelningar utan även befintliga filmer och ljudinspelningar i så stor utsträckning det bedöms rimligt/möjligt. Det kan därför vara bra att se över arbetet i regionerna redan nu för att besluta hur det ska genomföras. Enligt webbdirektivet rekommenderas SRT-formatet vilket är den rekommendationen Stöd och behandling planerar att följa. Ni kan läsa mer om detta på Texta inspelad rörlig media (video, ljud, animationer)

Information om användarforum

uppdaterad 20-01-16

Från och med den 24 januari 2020 kommer användarforum för Stöd och behandling att hållas. Mötena kommer att ske via skype och spelas in. De kommer sedan tillgängliggöras på Förvaltningens informationssida. 

Möten kommer att hållas var 14e dag, då det varannan gång hålls mötet av förvaltningen och varannan gång hålls en SOBcast. Se nedan.

Datum

Forum

Datum

Forum

Jan 24, 2020 

Förvaltningen

Feb 7, 2020 

SOBCAST

Feb 21, 2020 

Förvaltningen

Mar 6, 2020 

SOBCAST

Mar 20, 2020 

Förvaltningen

Apr 3, 2020 

SOBCAST

Apr 17, 2020 

Förvaltningen

May 15, 2020 

Förvaltningen

May 29, 2020 

SOBCAST

Inbjudan till Förvaltningens användarforum skickas till medlemmar i den nätverksgrupp vi haft för kontaktpersoner. Inbjudan kan vidarebefordras till andra intressenter om så önskas. Inbjudan till SOBcast skickas till medlemmar i Designnätverket.