Kommunal ärendehantering

Beskrivning

Arkitektur-perspektiv

Verksamhetsområde

Publicerad / Version

Beskrivning

Arkitektur-perspektiv

Verksamhetsområde

Publicerad / Version

Det förekommer ett flertal ärendehanteringsprocesser i en kommun. Det finns ett behov av att kartlägga detta område avseende typer av processer och dess syften och speciella behov/krav.

Verksamhet

Alla kärnverksamheter

2021-07-02/57

Innehållsförteckning


Inledning

Kommunal verksamhet består i mycket stor omfattning av olika typer av ärendehantering. Det digitala stödet för dessa flöden hanteras ofta av en mängd olika system i en organisation. Dessa system utgör egna stuprör som gör det omfattande och kostsamt att effektivisera systemportföljen genom ex. gemensamma funktioner i infrastrukturen eller informationssamnyttjande.

Många har nog tänkt tanken om att ha ett gemensamt systemstöd för ärendehantering inom en kommun. Då en ärendehantering kan se olika ut beroende på det specifika flödet, så är det av största vikt att definiera och beskriva den gemensamma nämnaren som finns i all ärendehantering och därefter tydliggöra det som är specifikt.

Beskrivning av ansats

Ansatsen i detta kapitel är att identifiera och beskriva de huvudtyper av ärendehantering som finns i en kommun. Vi lägger även en del tid på att beskriva uppkomst- och mottagning av ärenden då det även inom detta område finns ett värde i att över tid uppnå en samsyn, och det uppnås enklast om den finns beskriven.

Sidvägledning

Vi börjar nedan med hur ärenden uppstår och tas emot i kommunen. Inom ramen för det så snuddar vi även vid vanliga kanaler för mottagande och de olika ärendetyper som kan inkomma. Därefter tittar vi på de huvudtyper som vi anser finns i en kommun, beskriver dessa övergripande och avrundar sedan med att ge en inblick i en del tankar och diskussioner som framkommit under arbetets gång.

Uppkomst och mottagning av ärenden

Ärenden inkommer till kommunen från invånare i olika roller (privatperson, företagare, företrädare, m.m.) eller från personer eller organisationer med ett intresse relaterat till kommunen. Ett annat vanligt sätt för ett ärende att uppstå är från den egna organisationen från anställd person eller förtroendevald.

Sätten för en kommun att fånga upp ärenden är ofta ganska många och kan ibland beskrivas i en s.k. kanalstrategi, ofta relaterat till ett kontaktcenter. Vanligt förekommande kanaler är e-tjänster, telefon, sociala medier, appar, epost och liknande. Mer om detta kan läsas under stycket: Centralisering av ärendemottagning.

Värdet av att ärenden inte uppkommer

Ett ärende som inte uppstår i kommunen sparar givetvis tid i organisationen. Om det sammanfaller med att den som hade behovet anser att den har fått god service av kommunen så har vi troligtvis uppnått en god effektivitet. Det kan vara så enkelt som att vi har tillgängliggjort den information som behövs för att individen själv kan skaffa sig en uppfattning om vad som erbjuds och hur denne ska agera för att få sitt behov tillgodosett. Det här kan möjliggöras med olika åtgärder och tekniker. Mer om våra tankar om det beskrivs längre ner på denna sida.

Centralisering av ärendemottagning

Det är vanligt att man samlar kommunens ärendemottagning för att förenkla för invånaren och för att kunna ge en bättre service. Det kan realiseras på olika sätt, var för sig eller i kombination.

  • Kontaktcenter består av personal som tillsammans har en bred kunskap om sin kommun och som därför kan hantera de ärenden som kommer in. De flesta ärenden kan lösas direkt av kontaktcenter då de är av enklare karaktär (fråga om öppettider, information om organiserade träffar och möten, ta emot en felanmälan, o.dyl.). Man kan även delge kontaktuppgifter till, eller koppla samtal vidare till specifik person som har djupare kunskap i en specifik fråga. Ärendet kan även tas emot och registreras av kontaktcenter för att sedan hanteras vidare i kommunens ärendehanteringsprocess.

  • Ärendeportal är en digital lösning som möjliggör för invånaren att registrera ett ärende och ibland även att följa status på sitt ärende. Ofta är denna tjänst en del av kommunens webbsidor.

  • Digital assistent (exempel chattbot) används för att utifrån en kunskapsdatabas och en avancerad logik svara på invånarens frågor och vägleda denne för att hitta svaret på sin fråga. Idag fungerar digitala assistenter bäst inom begränsade ämnesområden men utvecklingen går snabbt framåt inom detta område. Mer om digital assistent nedan.

Ärendetyper och dess kanaler

Olika typer av ärenden kan komma in till kommunen och de kommer ofta via ett antal olika kanaler som behöver bevakas och hanteras. Antalet kanaler skiljer sig mellan kommuner men ärendetyperna finns hos alla.

Ärendetyp

Beskrivning

Kanaler

Ärendetyp

Beskrivning

Kanaler

Anmälan

Inkommer som ett meddelande vilket någon eller något anmäls. Anmälan inom till exempel vård och omsorg görs enligt bestämmelser i lag eller förordning. Det kan även vara på ärende felanmälan ( vatten, gator, fastighet, IT, telefoni, parkering), klagomål mm.

Digitalt via Webb, e-post, e-tjänst, digital brevlåda, mina sidor, social media, chatt , analogt som brev via posten, eller en besökslokal samt via  ett telefonsamtal

Ansökan

Den handling som lämnas till ansvarig nämnd  som till exempel ansökan bygglov, ansökan om ekonomiskt bistånd, ansökan om hemtjänst mm. Exempel på ansökan, Bistånd, förskola/skola, LSS, Feriearbete, Trygghetslarm, Bygglov, parkeringstillstånd, Donation/trygghetsstiftelse mm

Digitalt via Webb, e-post, e-tjänst, digital brevlåda, mina sidor, analogt som brev via posten eller en besökslokal

Begäran

En tjänsteförfrågning till ansvarig nämnd till exempel begäran  om insats enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Digitalt via Webb, e-post, e-tjänst, digital brevlåda, mina sidor, analogt  som brev via posten eller en besökslokal

Beställning

Begäran om leverans av en vara eller tjänst. Det kan vara konsumentvägledning, försäljning ( P-kort, busskort, evenemangsbiljetter kommunpresent)  ID-kort, Interna parkeringskort, SITHS-kort, Fikabeställning, IT-tjänst, publicering på kommuninfo, Bokning, Betyg, vattenprov mm

Digitalt via Webb, e-post, e-tjänst, digital brevlåda, mina sidor, analogt som brev via posten eller en besökslokal

Förfrågan

Begäran om information, upplysning av rutinartad karaktär.

Digitalt via Webb, e-post, e-tjänst, digital brevlåda, mina sidor, social media, chatt , analogt  som brev via posten eller en besökslokal samt via ett telefonsamtal

Förslag

Medborgarförslag kan lämnas i de flesta frågor som rör kommunens verksamhet. Men får inte strida mot lag eller författning. Förslaget får inte heller handla om myndighetsutövning mot enskild exempelvis beviljande av bygglov eller försörjningsstöd.

Digitalt via Webb, e-post, e-tjänst, digital brevlåda, mina sidor, social media, chatt , analogt  som brev via posten, eller en besökslokal samt  via ett telefonsamtal

Tillsyn

Görs i förhållande till lagens mål och bestämmelser och den kunskap myndigheten erhåller genom den uppföljning och utvärdering som sker av verksamheten. Kontroll av rättssäkerhet och laglighet i individärenden och verksamheter

Digitalt via digital brevlåda, mina sidor, analogt som brev via posten eller en besökslokal

 

Huvudtyper av ärendeprocesser

Arbetsgruppen har kommit fram till att det finns två huvudtyper av ärendeprocesser inom kommunal verksamhet. En huvudtyp som utgör den politiska hanteringen i nämnder, kommunstyrelse och fullmäktige. En annan som utgör den övergripande processen för ärenden hanterade av tjänstepersoner (anställda) eller hos utförare. Båda dessa huvudtyper beskrivs vidare nedan.

Ärenden som hanteras av nämnd

En nämnd eller styrelse har sitt uppdrag från fullmäktige. Det handlar om att genomföra det uppdrag som fullmäktige definierat till givna förutsättningar. Med uppdraget följer ett ansvar för nämnden och ledamöterna i nämnden.

Nämndens eller styrelsens uppdrag och ansvar är att förvalta och genomföra verksamhet enligt fullmäktiges mål och beslut och andra förutsättningar som gäller.

Ansvaret är detsamma om de driver verksamheten i egen regi eller någon annan gör det på deras uppdrag till exempel efter upphandling. Konkret handlar det om styra, följa upp, kontrollera och vidta åtgärder.

Ansvaret i nämnden eller styrelsen är i grunden gemensamt eller kollektivt. Ledamöterna ansvarar tillsammans för verksamheten. Om nämndens verksamhet inte fungerar är det i allmänhet hela nämnden som är ansvarig eftersom situationen kan vara resultatet av en kedja med beslut eller icke-beslut från nämnden. (Källa SKR)

Arbetsgruppens ställningstagande

Vi har valt att i detta skede inte prioritera ärenden som hanteras av nämnd och lämnar därmed arbetet med att beskriva och detaljera inom detta område till en kommande arbetsgrupp.

Ärenden som hanteras av tjänstepersoner

Kommunallagen skiljer på beslut som delegeras och beslut som är verkställighetsbeslut. En nämnd eller styrelse kan delegera sin beslutsrätt om det tydligt anges vilken beslutanderätt som delegeras och till vem. Beslutanderätten får däremot inte delegeras när det gäller ärenden som avser verksamhetens mål, inriktning, omfattning eller kvalitet. Verkställighetsbeslut avser i huvudsak löpande driftbeslut.

Kommunallagen ställer krav på att ärenden som ska beslutas i fullmäktige ska beredas tillförlitligt och allsidigt, det kan till exempel ske via ett tjänstutlåtande (tjänstepersoners underlag till politiskt beslut).

En nämnd kan även kan uppdra åt tjänsteperson att besluta på nämndens vägnar med syfte att handlägga  inkommande eller upprättade ärende utifrån förvaltningslagen (1986:223) eller annan relevant lagstiftning.

Roller inom tjänstepersonsprocess

Med roller i detta sammanhang så avses de som utför något eller har intresse i att något utförs inom kommunens ärendehantering.

Aktör är utifrån vårt ramverk beskrivet i metamodell verksamhet och intressent finns beskriven i metamodell strategi. Vi har valt att använda samma begrepp i roller med lite mer verksamhetsrelaterade definitioner hämtade från Rikstermbankens sammanställning. Dessa definitioner har samma betydelse och är inte på något sätt motsägande metamodellernas definitioner. Syftet är att ge en enklare tillämpning av rollerna i verksamhetsrelaterad användning.

Roller

Definition

Källa

Registrator

Rollen registrator ansvarar för att ärenden, dokument och övriga handlingar  diarieförs och fördelar ärendena rätt. Registrator arbetar nära nämndsekreterare, förtroendevalda, handläggare och övriga administrativa funktioner i det nämndadministrativa flödet. 

Rikstermbanken

Handläggare

I kommunal verksamhet avser begreppet handläggare en roll som genomför utredningar, skapar beslutsunderlag och annan dokumentation. Dokumenthanteringen i ett system är därför central funktion för handläggaren. I vissa fall och i vissa arbetsflöden arbetar också handläggaren nära såväl registrator som nämndsekreterare i det nämndadministrativa flödet. I det fall kommunens delegeringsordning medger kan också handläggaren vara beslutsfattare.

 

Intressent

Person eller organisation som kan påverka, påverkas av eller anser sig vara påverkad av ett beslut eller en åtgärd

Exempel: Kunder, samhällsgrupper, leverantörer, föreskrivande myndigheter, icke-statliga organisationer, investerare och anställda.

Rikstermbanken

Aktör

Människa eller organisation som agerar i samverkan. Exempel på aktörer inom bygglov är byggherre och kontrollansvarig

Rikstermbanken

Processbeskrivning

Ärendeprocessen är beskriven som en serie av sammanhängande aktiviteter som tillsammans skapar ett resultat. Detaljeringsnivån av ovanstående process är jämförbar med vårt ramverks processnivå 3.

Den kan även beskrivas som ett flöde av sammanhängande delprocesser med eventuella underprocesser (processnivå 4). Genom att skapa en mer detaljerad struktur, som tillsammans skapar ett resultat kan det ge en djupare förståelse för vad verksamheten handlar om och vad som möjliggör utbyte av information med andra aktörer inom till exempel samma sektor, samt ge bra underlag för utveckling av processen.

Oavsett på vilket sätt människor påverkas, så är det viktigt att  kommunikationer sker  på ett sätt som gör att kommunens trovärdighet upprätthålls och stärks varför syftet med nedanstående process är att uppnå ett gemensamt arbetssätt, höja kvaliteten och få en snabbare ärendehantering. Det ger i sin tur en ökad tydlighet för förtroendevalda och medborgare som tar del av våra handlingar och beslut.

Processteg

Värde in

Beskrivning

Värde ut

Aktualisera

 

Initiering via en förändrad status (ex livshändelse eller datum som inträffat) eller en inkommen ansökan, förfrågan m.m.

Aktivitet som startar genom att Information inkommer eller upprättas. (Ett ärende kan inkomma in via kontaktcenter, telefon, personligt besök, post, e-post, telefon, sociala medier, app, e-tjänst eller fax, antingen direkt till registratorn, till en handläggare eller till en politiker). Ärenden kan aktualiseras inom en förvaltning, utifrån ett beslut, ett tillstånd (tex rätt till skolplacering/skjuts mm)

Ärende aktualiserats genom:

1, ett erbjudande utifrån ett tillstånd/behov

2,beslut att starta utredning

Utreda

Tillstånd

Tjänsteman startar en utredning gör en bedömning , utifrån regler och bestämmelser om hur ärendet ska behandlas för att uppnå ett måltillstånd.

Resultat av utredning

Besluta

Resultat av utredning

Beslut tas av den person i kommunen som har rätt att fatta beslut.

Beslut:

1, beviljad åtgärd/insats

2, beslut att inte bevilja åtgärd/insats

Hantera

Beslut

Aktiviteter där beslutade åtgärder/insatser planeras.

Hantering av eventuell överklagan.

1, Plan för verkställighet

2, Hanterad överklagan

Verkställa

Plan för verkställighet

Beslut omsätts i praktiken. Det kan innefatta leverans av tjänst, produkt, underlag för fakturering mm.

Resultat av genomförda åtgärder/insatser gentemot ett givet mått/tillstånd

Följa upp

Resultat av genomförda åtgärder/insatser gentemot ett givet mått/tillstånd

Tjänsteman följer upp, och säkerställer att lagar och regler efterlevs

Bedömd effekt av beslut, genomförda åtgärder/insatser.

Begreppsmodell

Begreppsmodellen kan beskrivas som att den främst utgår ifrån begreppen Ärende och Handling.

Ur begreppsmodellen kan vi utläsa att:

Ärende kategoriseras som en ärendetyp, och ett antal olika individer kan ha roller kopplade till ärendet (exempelvis Handläggare eller intressent). Om ärendet hanteras fysiskt (på papper) samlas detta i en ärendeakt, som samlar handlingar som ärendet omfattar. Ärende är den beståndsdel som ingår i organisationens diarium där det identifieras med ett unikt ärendenummer (Diarienummer).

Handling kan på samma sätt som ärende kategoriseras som olika typer av kategorier, eller typer, detta styr även vilka hanteringsanvisningar och lagrum som styr hanteringen av handlingen och dess bevarandeprinciper. Förenklat kan man säga att alla handlingar är “allmän handling”, undantaget om det klassas som ett arbetsmaterial. En allmän handling kan dock innehålla information som gör att handlingen som helhet, eller delvis, omfattas av sekretess. Allmänna handlingarna är antingen en inkommen handling eller en upprättad handling som definieras utifrån om handlingen uppstått (expedierat, slutbehandlad, justerad eller färdigställd) inom organisationen, eller om den har inkommit från extern part. Baserat på handlingens bevarandeprinciper är den även aktuell för arkivering och ska annars gallras.

 

Begreppsdefinitioner

De begrepp som förekommer i begreppsmodellen definieras nedan. För den som söker fler begrepp inom eller närbesläktat med ärendehantering finner dem i tabellen för Verksamhetsbegrepp.

Begrepp

Definition

Exempel

Kontext

Verksamhetsområde

Källa

Begrepp

Definition

Exempel

Kontext

Verksamhetsområde

Källa

Akt

 Det eller de dokument som gäller ett visst ärende

Ansökan, överklagat beslut, föredragningspromemoria, tjänsteanteckningar mm

Akt hanteras i diarium och arkiv

Alla

Rikstermbanken

Allmän handling

Handling som upprättats av, inkommit till, expedierats. Handlingen kan vara offentlig eller belagd med sekretess från myndighet

 

Ansökan, anmälan, förfrågan, begäran, beslut, protokoll mm

Allmän handling hanteras i ett diarium och arkiv

Alla

Rikstermbanken

Arkiv

Bestånd av handlingar/uppgifter som har tillkommit i en myndighets verksamhet och som har arkiverats

 

Arkiv styrs genom arkivlagen

Alla

Rikstermbanken

Bevarandeprincip

Grundläggande regler som syftar till att säkerställa att autentiska dokument bevaras tekniskt och innehållsmässigt under bestämd tid

Lagringsregler gallringsregler mm

Formuleras till exempel i en bevarade/gallringsplan , dokumenthanteringsplan

Alla

Fritt tolkat från Rikstermbanken

Diarium

Förteckning över de in- och utgående handlingar som registrerats vid en myndighet

Diariet används som sökinstrument när man i efterhand letar efter en handling.

Diariet har koppling till långtidsarkivering.

Alla

Rikstermbanken

Handling

 

Framställning i skrift eller bild samt upptagning som kan läsas, avlyssnas eller på annat sätt uppfattas endast med tekniskt hjälpmedel

Exempel på handlingar är protokoll, brev, ritningar, fotografier, e-postmeddelanden, digitala filer och uppgifter ur databaser.

Handling kan ingå i ett diarium, ärende eller i en akt.

Alla

Rikstermbanken

Handlingstyp

Klassificering av handling som tillkommer genom att en aktivitet genomförs upprepat

Tjänsteskrivelse, Delegationsbeslut, Avtal, Styrdokument, Bygglovsansökan eller liknande.

I en informationshanteringsplan anges vilka handlingstyper som ska bevaras och vilka som ska gallras samt hur dessa ska hanteras .

Alla

Rikstermbanken

Hanteringsanvisning

Anvisningar hur myndighetens samtliga handlings- och informationstyper ska hanteras.

Till exempel kan både verksamhetsutveckling och ekonomi innehålla anvisningar för ledningsprotokoll och styrgruppsprotokoll.

Hanteringsanvisningar finns samlade i myndighetens informationshanteringsplanernas benämningar.

Alla

 

Icke allmän handling

En intern eller privat handling inom en myndighet.

Det kan vara utkast, anteckningar, koncept och annat underlag till ännu inte färdigställda/upprättade skrivelser och beslut som är att betrakta som arbetsmaterial

Hanteras inte i diarium eller i arkiv. 

Alla

 

Personalakt

Samlad dokumentation om en person

 

Kan vara handlingar om sjukskrivning, rehabilitering, överenskommelser mm

Möjliggör att hålla samman handlingar om en enskild person

varierar

 

Inkommen handling

Handling som anlänt till myndigheten eller direkt till en behörig representant

Dokument kan även inkomma via sociala medier, t.ex. en SMS, telefonsamtal, Facebook-sida mm

 

Alla

 

Lagrum

Motsvarar en regel i lagtext. Oftast avses en lagparagraf.

TF, OSL

 

Alla

Rikstermbanken

Original

Ursprungligt dokument

Original kan vara analoga eller digitala

 

Alla

Rikstermbanken

Individakt

Journalanteckningar och andra handlingar om en eller flera individer som är eller har varit aktuella för utredning eller insats inom socialtjänsten.

Det kan till exempel innehålla intyg, utredningar, anmälningar. namn, personnummer och kontaktuppgifter.

 

Handlingarna i en personakt ska vara av betydelse för handläggning, genomförande eller uppföljning. innehåller grundläggande uppgifter om den enskilde.

Personakten kan vara elektronisk eller fysisk eller både och.

 

Socialstyrelsen

Postlista

Lista över inkommande och utgående handlingar under viss bestämt tidsintervall

Kan vara brev eller skrivelser som har kommit in till myndigheten och som registrerats i diariet.

Postlistan visar de allmänna handlingar

Alla

 

Sekretess

Sekretess är en beteckning för information som inte ska lämnas ut och därför inte blir allmänt tillgänglig.

Ett undantag från handlingsoffentligheten och yttrandefriheten

Känslig information som till exempel sjukjournaler

Sekretess finns till för att skydda olika skyddsvärda intressen, till exempel personlig integritet eller ekonomiska intressen. Vilka sekretessbestämmelser som gäller i olika fall regleras av bland annat av offentlighets- och sekretesslagen.

Alla

Rikstermbanken

Upprättad handling

 En handling anses upprättad hos en myndighet i följande fall (2 kap. 10 § TF):

  • när myndigheten sänder iväg (expedierar) handlingen

  • om den inte expedieras – när det ärende som handlingen hör till är slutbehandlat

  • om den inte hör till ett bestämt ärende – när handlingen har justerats eller färdigställts på annat sätt.

 

Upprättad handling registreras i diariet

Alla

Rikstermbanken

Ärende

Avgränsad fråga som tas upp till formell behandling

Fråga (ansökan, anmälan, förfrågan, förslag, beställning, begäran, uppdrag, tillsyn etc) som någon inom kommunen ska ge besked om/fatta beslut om/utföra.

I dokument- och ärendehanteringssystemet får varje ärende metadata och en unik beteckning. Informationen i ärendet finns i handlingar, tex dokument, bilder som är kopplade till ärendet.

Alla

Rikstermbanken

Ärendeakt

En fysisk eller digital mapp med en ärendebeteckning.

 

Det eller de dokument som gäller ett visst ärende. En komplett akt innehåller alla handlingar som är relevanta för ärendet.

Alla

 

Ärenderoll

Ställning som är förknippad med en viss uppgift eller situation och vissa förväntningar

Handläggare, Registrator, Nämndsekreterare, Intressent

Beskriver vilken roll en individ har i relation till ett ärende

Alla

Rikstermbanken

Ärendetyp

En ärendetyp är ärenden med likartat informationsinnehåll som uppstår i en viss process

Kan vara ansökan, förfrågan, förslag, beställning, synpunkter, klagomål begäran, bygglov mm

De ärenden som ingår i en viss ärendetyp lyder under samma regler och hanteras på samma sätt.

Alla

 

 

Exempel på specifika tjänsteprocesser

Processer utförda av tjänsteperson utgår från de processer som i första hand realiserar kommunens uppdrag.  Ibland realiseras uppdraget via en huvudprocess i kombination med andra mer detaljerade processer. Ärendehantering är en ansenlig mängd av dessa processer och den avser att beskriva hur ett ärende hanteras på ett effektivt och rättssäkert sätt av kommunen.

Exempel på processer utförda av tjänstepersoner är:

  • hantera inkomna synpunkter och klagomål

  • hantera bygglov

  • tillhandahålla bostäder

  • bedriva flyktingmottagning

  • driva skola

  • bedriva hemsjukvård

  • m.m.

( fritt tolkat från Klassa 2.0 från Samrådsgruppen).

Arbetsgruppens avgränsning och förslag på väg framåt

Vi har försökt att hitta någon ärendehanteringsprocess som var beskriven och detaljerad enligt nivå 4 för processer och som var accepterad som gemensam, utan att hitta en sådan. Tanken var att den skulle kunna utgöra ett beskrivet exempel som vi kunde påvisa hur den hänger ihop med den föreslagna generiska processen för ärendehantering (på nivå 3) och hur den relaterar till Klassa 2.1, beskrivna förmågor, Begrepps och informationsmodeller m.m.

Vi föreslår således att de kommuner som är medlemmar i Arkitekturgemenskapen och har beskrivna processer inom olika kommunala ärendehanteringar att ladda upp dessa som förslag på sidan “Lokala bidrag med innehåll” i Arkitekturgemenskapens digitala arbetsrum, för att vi över tid ska kunna identifiera någon ärendehanteringsprocess som flera kommuner har beskrivit för att kunna starta en arbetsgrupp med mål att ensa dessa processer till en gemensam process som flera kommuner kan använda och sedan tillsammans förbättra över tid.

Insikter som framkommit under arbetets gång

Nedanstående kapitel är för intressanta att inte ta med på denna sida. Det kommer dock att kräva mer arbete för att bli lite konkretare och det får göras i en senare arbetsgrupp.

Proaktiv hantering och automatisering relaterat till ärendehantering

Vad menar vi med det?

Vi tittar på processen ur intressentens (primärt medarbetarens, medborgarens eller företagarens) perspektiv och, baserat på det så;

  • publicerar vi relevant information i de kanaler där intressenten vill möta oss - information som kan lösa intressentens ärende utan ytterligare interaktion med kommunen

  • skapar vi digitala assistenter som så långt som möjligt hjälper intressenten lösa sitt ärende helt digitalt

  • automatiserar vi i övrigt ärendehanteringen så långt som möjligt för att minimera manuell handläggning

Varje ärende (intressentens perspektiv) som löses utan att ett ärende behöver registreras hos kommunen för handläggning besparar kommunen såklart en potentiell arbetsbörda.

  • Till att börja med kan rätt information i rätt kanaler göra att intressenten löser sitt ärende själv

    • Exempel; intressenten är en företagare som vill arrendera en specifik fastighet. Intressenten kan själv kika i vår karta och se om fastigheten är tillgänglig eller ej. Var den inte tillgänglig så kan intressenten nöja sig med det och således avsluta sitt “ärende” själv

  • Den digitala assistenten kan hjälpa intressenten att själv lösa sitt ärende genom att guida intressenten rätt baserat på dennes input, med hjälp av AI i kombination med information från våra verksamhetssystem

    • Exempel; svara på en uppsjö tänkbara frågor, som till exempel (för den anställde) “hur mycket semester har jag kvar?”, (för medborgaren) “har mitt barn rätt till skolskjuts?” och “behöver jag söka bygglov för det här?” samt (för företagaren) “när måste jag förnya mitt serveringstillstånd?”. Den digitala assistenten kan dessutom hjälpa till med att uppdatera information som till exempel fakturadresser med mycket mera

I de fall ett ärende ändå måste registreras så kan den analoga administrationen och handläggningen minimeras genom att automatisera processerna i så stor utsträckning som möjligt;

  • Registreringen av ärendet sker helt digitalt

  • Återkoppling till intressenten sker även den helt digitalt

  • Alla processteg som är möjliga att automatisera skall automatiseras (hämta data från X, skriv data mot Y, besluta enligt regelverk Z osv)

    • Endast i undantagsfall hanteras ett processteg manuellt

  • Där automatiska (digitala) beslut är tillåtet skall detta anammas

    • Endast i undantagsfall tas ett beslut manuellt, och då med ett klart och tydligt beslutsunderlag, inklusive en rekommendation om beslut, som underlag till handläggaren

  • Om ett beslut måste signeras sker detta fullt ut automatiserat (ingen administration)

  • När ett ärende skall arkiveras sker detta fullt ut automatiserat (ingen administration)

Lägger vi dessutom till prediktiv ärendehantering (kommunen upplyser intressenten om att ett ärende är aktualiserat) kan vi uppnå än större grad av såväl service som automation.

Mer information om detta från Sundsvalls kommun: https://utveckling.sundsvall.se/blog/proaktiv-och-prediktiv-arendehantering-effektivisering-och-kvalitehojning-hand-i-hand/

Invånarperspektiv, livshändelser och helhetstänk

Kommunal ärendehantering som helhet

För att kommunal ärendehantering ska kunna upplevas som en helhet av sina invånare behöver vi ett utifrån och in-perspektiv och därmed finns flertalet faktorer och frågor att ta hänsyn till.

I en kommun finns så klart en blandning mellan analoga, digitiserade och digitaliserade processer och hanteringen kan vara allt från manuell till delvis automatiserad eller helt automatiserad.

Invånarperspektiv

Perspektivet kan påverka processen och dess hantering, är det invärld, närvärld eller omvärld vi ser framför oss?

Utgår vi från invånarens perspektiv ser vi på ärendehanteringen med ett utifrån och in-perspektiv vilket väcker flertalet frågor.

Vilken livshändelse triggar behovet?
Var befinner sig invånaren innan och efter interaktionen med kommunen?
Vad kännetecknar invånaren (så som digital mognad, ålder etc.)?
Vad förväntar sig invånaren?
Är våra kontaktytor anpassade efter invånarens behov och önskemål?
Uppfattas vår ärendehantering som en helhet av invånaren eller är den fragmenterad och utan röd tråd?
Är kommunen en enkel del av vardagen eller tar vi upp en stor del av vardagen?

Orsaken till ärendet och dess uppkomst

Är ärendet en onödig efterfrågan där ärenden är en konsekvens av att vi till exempel inte lyckats nå ut med information?

Är det ett icke-värdeskapande ärende för invånaren som hade kunnat förebyggas genom att invånaren till exempel tillgodoser sig information, status själv?

Visualisering

Hur vi visualiserar ärendets gång för invånaren beror på vilka interna händelser som är värdefulla för invånaren. En viktig händelse hos myndigheten kan vara oväsentlig för invånaren. För att veta vad som är relevant för invånarna behöver vi veta vilka de är, vad de tycker och vad de behöver agera på.

Arbetsgruppen visualiserar komplexiteten av ett helhetsperspektiv med en Service Blueprint. Den ger ett utifrån och in perspektiv genom kundresan och ett inifrån och ut perspektiv kopplat till det med delar som medarbetarens steg och teknik.

Bilden ska ses som ett diskussionsunderlag, något att reflektera utifrån. Arbetsgruppen har inte haft som ambition att visa något heltäckande utan exemplifierar faktorer att ta hänsyn till.