Svenskt ramverk för digital samverkan - DIGG
Beskrivning | Arkitektur-perspektiv | Verksamhets-område | Publicerad / Version |
---|---|---|---|
Övergripande beskrivning hämtad från "Det svenska ramverket för digital samverkan" publicerat av DIGG. | Strategi | Alla | 2023-01-23/52 2018-12-21/28 |
Innehållsförteckning
Principerna och rekommendationerna i detta avsnitt är hämtade från "Det svenska ramverket för digital samverkan" publicerat av DIGG: https://www.digg.se/download/18.23524b0a17e9caeb23df0be/1648044640319/svenskt-ramverk-for-digital-samverkan-1.3.pdf.
Det svenska ramverket för digital samverkan syftar till att stödja offentliga organisationer att digitalt samverka och fungera effektivt tillsammans, till nytta för privatpersoner, företag och samhället i stort.
En utbredd och enhetlig tillämpning av ramverket kan även få positiva konsekvenser för andra aktörer, utanför den offentliga sektorn. Ökad transparens om offentliga organisationers riktning kan skapa förutsättningar för ett ekosystem där offentliga organisationer kan samarbeta, såväl med varandra som med företag och privatpersoner, vilket främjar såväl innovation som en inre digital marknad.
Offentliga organisationers förmåga till samverkan i digitaliseringsarbetet behöver ha flexibilitet att kunna möta en föränderlig omvärld på såväl nationell som internationell nivå, se bilaga 1. Ramverket utgår från det europeiska ramverket för interoperabilitet, med en anpassning till svenska förutsättningar. Innehållet och strukturen för det europeiska ramverket skapar goda förutsättningar för att offentliga organisationer ska fungera bättre tillsammans, men också att Sveriges offentliga sektor ska kunna fungera effektivt med andra aktörer inom EU. EU står redan i dag för ett stort antal initiativ som påverkar digitaliseringsarbetet i Sverige. Framöver kommer alla EU:s initiativ – oavsett sektor – att utgå från EIF. Mot den bakgrunden är det rimligt att det svenska ramverket för digital samverkan tar sin utgångspunkt i det europeiska ramverket.
Nationellt perspektiv
Det svenska ramverket för digital samverkan har en nationell ansats. Med det avses att ramverket:
är sektorsoberoende och kan appliceras på hela den offentliga sektorn.
beaktar de nationella utgångspunkter som är gemensamma för offentliga aktörer, bl.a. regeringens strategier på området och andra generella styrdokument.
är en nationell anpassning av det europeiska ramverket för interoperabilitet, samt beaktar de ställningstaganden som Sverige förbundit sig att följa. Den nationella anpassningen är helt i linje med EIF som förespråkar att medlemsstaterna tar fram nationella interoperabilitetsramverk som skräddarsys och utökas så att nationella särdrag beaktas.
Ramverket i sitt sammanhang
Det svenska ramverket för digital samverkan omsätter nationella och internationella styrdokument till en gemensam produkt för alla offentliga organisationer i Sverige. Ramverket definierar grundläggande principer till stöd för en gemensam riktning för digitaliseringsarbetet. Utifrån principerna definieras rekommendationer för vad alla offentliga organisationer behöver göra för att kunna samverka på ett effektivt sätt.
Principer och rekommendationer
Inom detta ramverk definieras grundläggande principer samt rekommendationer för hur offentliga organisationer bör förhålla sig till de grundläggande principerna. En förhoppning är att denna struktur ökar användbarheten och förmågan hos offentliga organisationer att samverka och fungera effektivt tillsammans. Detta genom att skapa förutsättningar för överblick, spårbarhet, flexibilitet, återbruk och en medveten förändring där offentliga organisationer stärker förmågan att samverka och digitaliseringsarbetet får större utväxling.