Ansluta ett nytt laboratorium för analyser
Egen provhantering
Individens beställning av provtagning, skapande av remiss och hantering av provsvar hanteras av 1177 Egen provhantering. Invånare når tjänsten genom att logga in på 1177 och kan därifrån göra beställningar och läsa sina svar. Provtagning och analys sker som regel inom regionen. Det finns möjlighet att använda en integrationspart som kopplar samman regionernas system med upphandlade externa analyslaboratorium.
Integrationen mot Egen provhantering
Det är inte Egen Provhantering som skickar remisser som invånaren skapar, utan dessa måste hämtas av något system för vidare hantering. När provet är analyserat skickas svaret till svarstjänsten i Egen provhantering.
Format för dessa två interaktioner finns beskrivna i tjänstekontrakt:
Det är alltså anslutande system som kontrollerar hur beställningar hämtas och hur svaren skickas.
Hantering i region eller på laboratoriet
När en region vill ansluta ett nytt laboratorium behöver dess labbdatasystem (LIS) kunna hämta beställningar och skicka svaren.
Oftast krävs det att någon form av kommunikationsväxel eller integrationsplattform hanterar hämtning och transformation av remisser samt skickar svaren tillbaka till Egen provhantering. Det är även denna kommunikationsväxel som hanterar kommunikation mot andra verksamhetssystem inom regionen.
I det fall där man utnyttjar ett externt labb för att öka kapaciteten krävs att de stödjer samma analyser och provtagningsmaterial som det egna labbet.
När det gäller hemtester för t ex klamydia behöver ett laboratorium hämta hem sina beställningar efter att provmaterial märkts upp och skickats hem till invånaren. För detta krävs att laboratoriet har ett system med funktionalitet som kan utföra detta moment. Typ av system som vanligtvis hanterar dessa moment är provtagningssystem, laboratoriedatasystem, remiss-/svarssystem eller journalsystem. Det system regionen använder behöver alltså vara anpassat till att hämta beställningar från Egen provhantering och gör då detta med hjälp av Egen Provhanterings webtjänst "MaterialHandlingInteraction".
Laboratoriesystem ska kunna hantera kopiemottagare
Det laboratoriedatasystem man använder behöver ha stöd för ”kopiemottagare”. I fältet för kopiemottagare skickas HSAID för Egen Provhantering. Kopiemottagaren används för att laboratoriesystemet ska kunna skapa två svar (ett till vården och ett till patienten). Informationen används då även av integrationsmotorn för att kunna veta att ett labsvar ska skickas till Egen Provhantering.
Anslutning till ett externt laboratorium
I de fall man vill ansluta ett externt laboratorium går det att ansluta direkt mot Egen provhantering eller, som ovan, via regionens integrationsplattform eller laboratorium.
Om det externa labbet ansluter direkt mot Egen provhantering krävs sannolikt en kommunikationsväxel för att hämta och transformera beställningar och skicka provsvaren, både till Egen provhantering och eventuellt även till regionens egna verksamhetssystem.
De analyser som beställs och det provtagningsmaterial som används är beroende av vilket labb som tar emot beställningarna.
Arbetsuppgifter: hämta beställningar
Utreda vilket system man idag använder som sitt provtagningsstöd.
Utforma hur man vill hämta invånarens beställningar från Egen Provhantering.
Ev uppgradera eller anpassa sitt provtagningssystem.
Konfigurera beställningsbara analyser i labsystemet.
Utföra integrationstester. Görs tillsammans med nationell förvaltning för Egen Provhantering.
Arbetsuppgifter: skicka provsvar
Konfigurera LIS systemen så att Egen Provhantering är en svarsmottagare av elektroniska svar.
Skapa ett svarsflöde mellan landstingets integrationsmotor och Egen Provhantering.
Mappa olika laboratoriesvarsformat (kemi, mikro, mm) mot Egen Provhanterings tjänstekontrakt för LabResult.
Utföra integrationstester för att validera att laboratoriesvar presenteras korrekt. Görs tillsammans med nationell EP Förvaltning
Aktuell status anslutna system
Idag (7 februari 2022) har fem leverantörer utvecklat stöd för att hämta beställningar från Egen Provhantering:
CGM Lab AB – CGM Analytix
Infosolution AB – Labportalen
Software Point – LIMS
Tieto/Evry - WEADD ROS
Inera - 1177 modul provtagning (Egen Provhanterings egen modul)