Stöd för bedömning och ifyllnad - FMB och ICF

Försäkringsmedicinskt beslutsstöd - FMB

Idag finns Socialstyrelsens försäkringsmedicinska beslutsstöd (FMB) i läkarintyg för sjukpenning som används vid bedömning av sjukskrivningsbehov och andra hälsotillstånd för att effektivisera processen kring sjukskrivning. Beslutsstödet FMB innehåller sjukskrivningsrekommendationer som riktar sig till läkare och Försäkringskassan vilket underlättar att bedöma individens arbetsförmåga. 

Syftet med FMB är att bidra till en effektiv och likvärdig sjukskrivningsprocess och att höja kvaliteten på sjukskrivningarna.

Om försäkringsmedicinskt beslutsstöd 

Socialstyrelsens försäkringsmedicinska beslutsstöd (FMB) är ett kunskapsstöd som innehåller information om sjukdomar och andra hälsotillstånd samt vägledning om sjukskrivning.  Beslutsstödet ska vara ett stöd för hälso- och sjukvården och Försäkringskassan vid bedömning av individens arbetsförmåga, sjukskrivningsbehov eller andra frågor relaterade till sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen.  

Hur används beslutstödet? 

När Försäkringskassans läkarintyg för sjukpenning (FK 7804) ska utfärdas i Webcert, har läkare möjlighet att ta stöd av FMB som finns i högerfältet i Webcert. För att använda sig av FMB behöver minst en diagnos anges i diagnosfältet.  

För alla diagnoser där Socialstyrelsen har tagit fram försäkringsmedicinskt beslutsstöd, kommer det att visas i högerfältet i rutan (se bilden nedan). 

Flera angivna diagnoser 

Om fler än en diagnos har angetts i intyget som det finns ett försäkringsmedicinskt beslutsstöd för är det möjligt att navigera mellan dem. Om det saknas FMB för en eller flera diagnoser så gråmarkeras den diagnosen.
Oberoende var i intyget man befinner sig är FMB synligt i högerfältet i rutan på Webcert (se bilden nedan). 

 

 

FMB i Webcert innehåller information om: 

  • Vägledning för sjukskrivning 

  • Funktionsnedsättning 

  • Aktivitetsbegränsning 

  • Försäkringsmedicinsk information 

  • Rehabiliteringsinformation 

  • Symptom, prognos och behandling 

 Mer information om varje avsnitt visas genom att klicka på '' Visa mer''

Under rubriken ’’Mer information’’ i högerfältet i Webcert finns det en länk där det finns mer information om FMB och Socialstyrelsen. Socialstyrelsen arbetar kontinuerligt med att förbättra det försäkringsmedicinska beslutsstödet för befintliga diagnoser samt att utöka med fler diagnoser. Det är alltid den senaste versionen av FMB som visas i Webcert. Information från FMB som visas i Webcert följer inte med i det signerade intyget. 

Introduktionsfilm om FMB

Mer information om hur FMB-stödet används hittar du i: https://inera.atlassian.net/wiki/x/ogNkFQ

Internationell klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa (ICF)

Internationell klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa (ICF), är ett ramverk för att organisera och dokumentera information om funktionstillstånd och funktionshinder.

Stödet finns idag i läkarintyg för sjukpenning och används för att beskriva hur patientens sjukdomar påverkar hans eller hennes förmåga att arbeta.

Hur används ICF

ICF-stödet i Webcert är baserat på Internationell klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa (ICF), och fungerar som ett stöd för att fylla i fälten funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning i Försäkringskassans läkarintyg för sjukpenning (FK 7804).

Klassifikationen erbjuder en struktur och ett standardiserat språk för att beskriva funktionstillstånd och funktionshinder i relation till hälsa. Socialstyrelsen förvaltar ICF och har tagit fram ICF-urval för alla diagnoser som finns i det försäkringsmedicinska beslutsstödet (FMB). Dessa urval finns tillgängliga i ICF-stödet i Webcert.

ICF-stödet finns vid fälten för funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning i läkarintyg för sjukpenning (se bilden nedan). För att kunna använda sig av ICF-stödet behöver en eller fler diagnoser anges i diagnosfältet. ICF-stödet kan öppnas genom att klicka på ''Ta hjälp av ICF'' (se bilden nedan). När man klickar på ''Ta hjälp av ICF'' så öppnas och stängs rutan med ICF kategorier (se bilden nedan).

 

I varje urval finns det centrala och kompletterande ICF-kategorier. De centrala kategorierna anses vara mest relevanta för diagnoser och därför visas de först i listan. Dessa kategorier motsvarar även fritexten i FMB för funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning som finns i högerfältet i Webcert.

ICF-kategorier väljs utifrån det som stämmer med patientens situation genom att klicka i checkboxen framför de centrala och kompletterande ICF-kategorierna. När ICF-kategorier har valts kan man klicka på knappen ''Lägg till '' längst ner i den öppna rutan (se bilden till nedan).

 

 

De valda ICF-kategorierna lägger sig som fasta val ovanför fritexten. Fritext behöver sedan läggas till i fritextfältet för de valda ICF-kategorierna. 

Hjälptext i fritextrutan beskriver vilken information som ska anges för de valda ICF-kategorierna.

Om det finns behov av att ändra de valda ICF-kategorierna görs detta genom att återigen klicka sig till ICF-kategorier, där man kan lägga till och ta bort ICF-kategorier och sen klicka på ''Uppdatera ''.

 

 

Flera angivna diagnoser

Om det har angetts fler än en diagnos i intyget som det finns ICF-urval för kommer de att visas hopslagna i ICF-stödet.

Längst ut i den utfällda rutan för ICF-kategorier kommer sektionen gemensamma kategorier att visas, den sektionen innehåller kategorier som är gemensamma för de angivna diagnoserna. Även här visas de centrala kategorierna före de kompletterande.

Under sektionen för de gemensamma kategorierna visas de diagnosspecifika ICF-kategorierna i de fall det finns. Dessa är sorterade i den ordning som diagnoserna har angetts i diagnosfältet. Mer information om ICF-kategorin hittas genom att klicka på '' Visa mer'' bredvid varje ICF-kategori, där det finns beskrivning av ICF-kategorin samt vad de innefattar.


Introduktionsfilm om ICF

Mer information om hur ICF stödet används hittar du på: https://inera.atlassian.net/wiki/x/ogNkFQ