/
Releasenotes 22.04

Releasenotes 22.04

Release 22.04 genomförs tisdag den 6 september, Information om releasen kommer att finnas på inloggningssidorna och 1177.se i samband med releasedagen. Det som ingår i releasen är:

 

Förbättring av inaktivitetsutloggning

Nu har vi förbättrat inaktivitetsutloggningen för ärendehanteringen. Skriver en Invånare en lång text i ett textfält så kom tidigare tillslut inaktivitetsutloggningsrutan upp, nu känner vi istället av att invånaren är aktiv även när hen skriver långa texter.

Fler tidsinställningar på ärendetyper

Inställning för när påminnelser ska skickas till invånare per ärendetyp

Vi har fått flera inkomna förbättringsförslag om behovet av att kunna ställa in påminnelsetid till invånare om de inte läst eller besvarat ärendet inom en viss tid.

Nu finns det möjlighet att per ärendetyp ställa in påminnelsetiden. Förbättringen gäller även för de mallar som skapas i Omvänt ärendeflöde.

Inställning för när ärenden avslutas vid uteblivet svar från invånare per ärendetyp

När mottagningen svarar på ett ärende från invånare med en motfråga finns det en regel att om invånaren inte svarat på frågan inom 30 dagar stängs ärendet.

Denna tidsinställning kan man nu ändra som en generell inställning under aviseringsinställningar på en mottagning som gäller för alla ärendetyper på den mottagningen och det går även att ha specifika tidsinställningar per ärendetyper.

 

Synpunkter & klagomål avslutas nu efter 90 dagar vid uteblivet svar från invånare samt förlängd påminnelsetid

Idag avslutas ett ärende per automatik efter 30 dagar vid uteblivet svar från en invånare. Avseende Synpunkter och klagomål är det för kort tid då en invånare inte alltid återkopplar inom 30 dagar. Därför har förlängt denna tid så att synpunkter & klagomål avslutas per automatik efter 90 dagar vid uteblivet svar från invånare. Detta gäller för alla mottagningar som har Synpunkter och Klagomål.

Vi har även förlängt påminnelsetiden vid Synpunkter och klagomål till 4 veckor, då ett ärende gällande synpunkter & klagomål kan ha lång handläggningstid.

Tiderna är fasta för tjänsten och går inte att justera per region.

Ny komponent med möjlighet att duplicera frågor

Vi har fått in förbättringsförslag gällande en komponent där patienter får fylla i alla sin mediciner med möjlighet att upprepa samma frågeställningar.

Därför har vi skapat en gruppkomponent där invånare kan svara på samma gruppering av frågor flera gånger. Detta behöver inte vara kopplat till mediciner utan komponenten är generisk. De komponenter som går att lägga till i gruppkomponenten kommer till en början vara; Informationstext, Textfält, Textstycke, Tal och Datum & tid.

Exempel på användning i invånarvyn:

Sök på invånarens för och efternamn i filtreringen av inkomna ärenden

Det har kommit önskemål från verksamheter att kunna söka på invånarens namn eller eventuellt första bokstav i efternamnet bland ärenden under fliken Alla ärenden (både under Mina ärenden och Mottagningens ärenden) . Idag går det endast att söka på invånarens personnummer och ibland krävs det extra arbete för personalen att plocka fram detta när de söker efter ett ärende.

Därför har vi nu lagt till möjligheten att filtrera på namn i filtreringen.

 

Se vilken mottagning man är på vid editering av en ärendetyp

Nu kan man se vilken mottagning man är på är man är inne i editorn och editerar en ärendetyp i Personalverktyget. Detta underlättar när man är inne och kopierar texter mellan mottagningar.

Förberedelser för att kunna publicera Centrala ärendetyper

I ett första steg av leveransen centrala ärendetyper har vi byggt backend stöd för att regionala administratörer ska kunna publicera ärendetyper på flera mottagningar samtidig. Detta är inget som syns i gränssnittet idag men som kommer vara möjligt när vi har kommit längre i denna leverans.

Tillgänglighetsförbättringar tidbok

I april 2022 gjorden en tillgänglighetsgranskning av tidbokningstjänsterna. I granskningen identifierades 12 problem, främst kopplade till användande av skärmläsare. Varje problem fick också en prioritet beroende på allvarlighetsgrad. I den här releasen är de två punkter som bedömdes som högt prioriterade åtgärdade. Felen som åtgärdats är:

  • VoiceOver på mobil läste tidigare inte upp hela datumet i kalendern i tidbokningsflödet.

  • Vid swipe-navigering med VoiceOver i mobil (det vill säga när man stegar sig fram genom att swipe:a på skärmen istället för att röra fingret över olika objekt på skärmen) så missades ibland en del innehåll.

Skicka öppen kallelse baserat på timeTypeCode

Fram tills nu har verksamhetssystmen behövt skapa en tidslucka (timeSlot) för den öppna kallelsen. I och med releasen kommer det även gå att referera en timetypecode i anropet till AddMessage för att skapa kallelsen i inkorgen. Denna kommer då att skickas med i anropen till verksamhetssystemen i flödet för nybokning. Det kräver alltså inga uppdateringar av tjänstekontrakt. Den tidigare lösningen baserat på timeSlot kommer fortsatt att fungera parallellt med den nya.

 

Ändra felmeddelande när listning misslyckas

Felmeddelande till invånare när listning inte kunde genomföras har uppdaterats för att ge invånaren information om att det kan bero på att max antal listningar per år uppnåtts.
Ny text: Listningen kunde inte genomföras. Det kan bero på ett tillfälligt fel eller att du har uppnått max antal listningar på ett år i din region.

 

Listan över mottagningar som ingår i sökningen har tagits bort i Bokade tider

I och med att invånares tider nu även hämtas via engagemangsindex genom den aggregerande tjänsten tar vi nu bort listan som visar vilka mottagningar som ingår i sökningen efter tider. I samband med det här har vi också sett över texten som visas efter listan med tider.
Ny text: Det kan vara så att du har bokade tider som inte syns här. Om du saknar en bokad tid, är ett tips att lägga till mottagningen under Mottagningar för att se dess tider här. Det kan du göra på Startsidan.

En del mottagningar visar dock inte alla bokade tider. Läs mer om vilka tider du kan se