/
Idégenerering

Idégenerering

När du har formulerat den bärande idén är det dags att på allvar börja generera lösningar på hur den bärande idén ska lösas, både vad gäller vårdprocessen runt omkring och i själva SoB-programmet. Som alltid när det gäller interaktionsdesignmetoder handlar det om att vara öppen och generera så många idéer som möjligt, bra, dåliga, realistiska, orealistiska, högt och lågt. Det finns metoder för kreativ idégenerering och några av de kommer presenteras i ramverket och ännu fler finns att hämta i boken Idéagenten av Jonas Michanek och Andréas Breiler.

Låt inte hjärnan ta den lätta vägen

Poängen är att hjälpa vår hjärna att inte ta den ”lätta” vägen, att  bryta ner stora utmaningar och ”befria oss” från lagar och styrning. Även i idéer som till en början kan tyckas orealistiska kan finnas frön för kreativa utveckling av nya goda lösningar som från början inte gick att urskilja.

Arbeta i grupp

Arbeta i workshops och använd till exempel 6-3-5-metoden eller Tvärtom-metoden för att generera många idéer och därefter finns också metoder för att välja ut och prioritera de bästa som får gå vidare till nylägesgestaltning eller design.

Några förhållningsregler vid en idégenererings-workshop:

  • Utgå alltid från användarens behov
  • Det finns inget rätt eller fel
  • Bygg på varandras idéer
  • Säg ”Ja, och…”
  • Analysera inte
  • Alla får komma till tals

Designguiden version 1.0 november 2018
v2.0 är under utveckling
Skicka synpunkter till bjorn.olars@inera.se eller stodochbehandling@1177.se
Tillbaka till startsidan

My Panel Title

This is a styled panel that can contain text or any other Confluence content, formatted neatly with border and background colors.