Testa och utvärdera

Test är något du gör för att verifiera om dina antaganden om hur lösningen bör se ut och fungera stämmer med hur människor uppfattar och använder lösningen i en testsituation. I avsnittet Visualisera beskrevs hur du kan arbeta med pappersprototyper och på så vis testa dina antaganden.

En test bör ge svar på om du kan gå vidare med den befintliga idén till lösning eller om något måste ändras och testas igen.

Rent praktiskt finns en uppsjö av olika testmetoder som du kan tillämpa. Oftast finns det anledning att använda sig en så kallad modererad användbarhetstest. En användbarhetstest kompletteras ibland med intervjuer och fokusgrupper.

Notera att det ofta finns skillnader mellan vad människor säger och vad människor gör. Av denna anledning är en test där du observerar beteenden ofta mer värdefull än en test där du ställer frågor, om ditt mål är att förstår hur väl en lösning faktiskt fungerar.

Matrisen beskriver generellt vilken typ av kunskap och vilken typ av information du kan förvänta dig från de olika testmetoderna.


Kännedom om beteenden

Kännedom om attityd

Kvalitativ

Användbarhetstest

Fältstudie

Intervjuer

Fokusgrupper

Kvantitativ

A/B-tester

Klick-analyser

Enkäter i olika former

Testa kontinuerligt

En viktig aspekt av testning är att alla lösningar måste testas kontinuerligt. Lösningar förändras, människor förändras, tillkommer och lämnar, samt att du aldrig kan överblicka alla tänkbara hinder och frustrationer i en enda test. Även efter att en lösning lanseras är det alltså viktigt att du kontinuerligt har bokat tillfällen för tester med användare.

Pilot-test

Vanligt inom vården är att köra en så kallad pilot. Det innebär att en riktig verksamhet och ofta riktiga patienter använder lösningen i faktiska vårdsituationer. Det som gör gällande att det är en pilot är att piloten körs med syftet att testa att lösningen fungerar som avsett, att piloten är avgränsad i tid för att utvärderas på ett korrekt sätt, och att alla deltagare är medvetna om att det är en pilot och har lämnat sitt medgivande till det.

Reflektionsmall

Om du känner dig osäker på hur du ska dokumentera era användbarhetstester, använd gärna reflektionsmallen efter varje övning där du utforskar hur väl lösningen fungerar som tänkt. Det kan till exempel vara i samband med användningstester men också efter intervjuer och vid löpande återkoppling.


Designguiden version 1.0 november 2018
Skicka synpunkter till bjorn.olars@inera.se eller stodochbehandling@1177.se
Tillbaka till startsidan