Designguiden
Språk, bilder och normkritik
Följ 1177 Vårdguidens riktlinjer
Stöd och behandling är en del av 1177 Vårdguidens inloggade tjänster. Därför bör du anpassa innehållet i ditt Moment efter 1177 Vårdguidens riktlinjer för språk, bilder och normkritik. Det kan också vara särskilt viktigt att ta med i uppdragsbeskrivningen om du arbetar med en extern innehållsleverantör. Riktlinjerna är till för att göra ditt innehåll lättläst, konsekvent, korrekt och hålla en så hög nivå som möjligt.
Jobbar du i en region kan du ha medarbetare som ingår i ett nationellt nätverk för kommunikation, arbetar som regionala redaktörer på 1177 och är väl insatt i riktlinjerna.
Tänk så här
Låt gärna ett proffs bearbeta din text till klarspråk, så blir den effektiv och lätt att läsa. Och låt innehållet följa 1177 Vårdguidens riktlinjer.
Alla ska kunna förstå
Långa faktaspäckade texter är tyngre att ta till sig digitalt än i tryckt form. Tänk också på att texten ska kunna läsas i mobilen. Därför behöver informationen komprimeras, förenklas och sammanfattas när det ska in i Stöd och behandling. Informations- och interaktionsdesigners har den kunskapen, men du kan även ta hjälp av en certifierad språkgranskare eller en duktig redaktör/kommunikatör/skribent som är van att skriva för webben.
Språket ska vara tydligt, lättläst och konkret. De fyra viktigaste punkterna i 1177 Vårdguidens språkriktlinjer är:
- Skriv användbara texter.
- Skriv ur användarens perspektiv.
- Skriv inkluderande, stärkande och normkritiskt.
- Skriv så att språket är lätt att läsa och förstå.
För att göra texterna lätta att läsa använd punktlistor vid uppräkningar. Styckena ska vara korta. Använd mellanrubriker som gör det lätt att hitta i texten. Allt fler läser i mobilen. Därför ska texterna börja med det viktigaste.
Namn | Beskrivning |
---|---|
Språkliga riktlinjer | 1177 Vårdguidens övergripande riktlinjer för enkelt språk, tilltal samt inkluderande, normkritisk och stärkande text. Det finns också ett mer omfattande dokument med skrivregler, ordlistor och exempel. |
Riktlinjer och material på 1177 | På 1177 Vårdguidens sidor för redaktörer hittar du alla riktlinjer samlade för språklig stil, användning av uttryck, skiljetecken och symboler, stavning med mera. Här finns också bildriktlinjerna. |
Lix.se | Verktyg för att snabbt få en uppfattning om hur lätt eller svår en text är att läsa, textens läsbarhetsindex (LIX). |
Om 1177 Vårdguidens varumärke | Här hittar du beskrivningar av varumärkesplattformen, logotypen, vår grafiska profil och riktlinjer för vår kommunikation. Vi vinner på att uttrycka och beskriva 1177 Vårdguiden på liknande sätt över hela landet. Varumärkesmanualen är styrdokumentet för alla landsting och regioner för vårt gemensamma varumärke. |
Om upphovsrättsskyddat innehåll bryter mot riktlinjerna
Det kan hända att du fått tillåtelse att använda upphovsrättsskyddat innehåll som någon annan producerat, till exempel ett behandlingsinstrument, som inte följer 1177 Vårdguidens riktlinjer. Då blir det en bedömningsfråga om du kan ta med det i Stöd och behandling eller inte. Du får inte ändra i innehållet men kan ta ställning om du tycker att det kan ingå ändå för att det är viktigt eller inte bryter i några stora punkter.
Du kan då lägga till information om att delar i stöd- eller behandlingsprogrammet utgörs av ett upphovsrättsskyddat innehåll som kan skilja mot 1177 Vårdguidens riktlinjer.
Designguiden version 1.0 november 2018
v2.0 är under utveckling
Skicka synpunkter till bjorn.olars@inera.se eller stodochbehandling@1177.se
Tillbaka till startsidan
This is a styled panel that can contain text or any other Confluence content, formatted neatly with border and background colors.