/
Använda media

Använda media

Bilder och filmer kan ha flera syften och väcka olika känslor. De som tittar på bilder och filmer i 1177 Vårdguidens invånartjänster ska känna sig stärkta och trygga och känna igen sig. 1177 Vårdguidens bildriktlinjer ger tips på hur du undviker att återskapa schabloner och normer och istället skapar inkluderande bilder. 

Bilder, filmer och illustrationer

Bilder och filmer har en pedagogisk funktion. Många har lättare att komma ihåg och ta till sig information som presenteras visuellt. Det finns olika skäl att använda bilder och filmer. Till exempel att:

  • väcka känslor eller intresse för innehållet
  • förtydliga, instruera och informera, det vill säga visa hur något ser ut eller hur man gör
  • skapa igenkänning för att visa att innehållet riktar sig till alla
  • inspirera till att ta bra beslut när det gäller den egna hälsan.

Tips om filmer och animationer i stöd- och behandlingsprogram:

  • Texta filmen.

  • Innehållet/budskapet i filmen ska kunna läsas i text. Om filmen inte går att spela upp av någon anledning, eller om användaren inte kan ta del av en film, ska man ändå kunna ta del av informationen i filmen i skrift.

  • Korta filmer är bättre än långa.

  • Jobba med manus och provspela. 

  • Ta hjälp av professionell filmare som hjälper er att filma och redigera.

  • När innehåll i stödet eller behandlingen förmedlas via film, informera gärna invånaren om att ha tillgång utrustning för att kunna lyssna.

Ljudfiler

Ljudfiler kan med fördel användas när det inte lämpar sig att läsa eller titta, exempelvis för avslappningsövningar, medveten närvaro.

Tips om ljudfiler i stöd- och behandlingsprogram:

  • Om ljudfilen inte går att spela upp av någon anledning, kan det vara bra om innehållet går att ta till sig genom att läsa det istället.

  • När innehåll förmedlas via ljud är det bra att invånaren vet om detta i förväg och har tillgång till utrustning och en lämplig plats för att kunna lyssna.

Avtal och rättigheter

Se till att du har skriftliga avtal för de bilder, illustrationer, video m.m. du ska använda, både med fotograf/illustratör och med personerna som medverkar.

1177 Vårdguidens sida om "Avtal och bildrättigheter" ger stöd kring områden som upphovsrätt, nyttjanderätt, äganderätt, medverkansavtal, ensamrätt, frågor och svar samt checklista för avtal. Där framgår också att det kan finnas skäl att avstå bilder med Creative Commons-licenser. 

Be om hjälp

Kommunikationsavdelningen i er organisation brukar ha koll på och kunna bistå med avtalsmallar, hantering och rutiner inom området. Er inköpsfunktion och jurist kan också ge stöd i vissa frågor.

Om upphovsrättsskyddat innehåll bryter mot 1177 Vårdguidens riktlinjer

Stöd och behandling är en del av 1177 Vårdguidens invånartjänster. Därför bör du anpassa ditt innehåll efter 1177 Vårdguidens språkliga riktlinjer och bildriktlinjer för invånartjänster. Det kan också vara särskilt viktigt att ta med i uppdragsbeskrivningen om du arbetar med en extern innehållsleverantör. 

Om det händer att du fått tillåtelse att använda upphovsrättsskyddat innehåll som någon annan producerat, som inte följer 1177 Vårdguidens riktlinjer. Då blir det en bedömningsfråga om du kan ta med det i Stöd och behandling eller inte. Du får inte ändra i innehållet men kan ta ställning om du tycker att det kan ingå ändå för att det är viktigt eller inte bryter i några stora punkter. Du kan då lägga till information om att delar i stöd- eller behandlingsprogrammet utgörs av ett upphovsrättsskyddat innehåll som kan skilja mot 1177 Vårdguidens riktlinjer. 

Metoder, checklistor och beslutsstöd

NamnBeskrivning
Riktlinjer för bild och video, 1177 Vårdguiden1177 Vårdguidens bildriktlinjer ger tips på hur du undviker att återskapa schabloner och normer och istället skapar inkluderande bilder.
Avtal och bildrättigheter, 1177 VårdguidenSe till att du har skriftliga avtal för de bilder du ska använda, både med fotograf/illustratör och med personerna som medverkar på bilden. På 1177 Vårdguidens stöd för redaktörer tar upp områden som upphovsrätt, nyttjanderätt, äganderätt, medverkansavtal, ensamrätt, frågor och svar samt checklista för avtal. 
/wiki/spaces/OSOB/pages/3062465Mediefiler ska beskrivas med relevant alt-text i Designverktyget om filen av någon anledning inte visas.
Inspelad SOBCAST #6 på ProjektplatsenTema normer, normkritik, inkludering i text och bilder samt 1177 Vårdguidens språk- och bildriktlinjer.
Språkliga riktlinjer för 1177 Vårdguiden1177 Vårdguidens språkliga riktlinjer ger tips på hur du skriver för att alla ska kunna förstå. Skriv användbara texter. Skriv ur användarens perspektiv. Skriv inkluderande, stärkande och normkritiskt. Skriv så att språket är lätt att läsa och förstå.





Designguiden version 1.0 november 2018
v2.0 är under utveckling
Skicka synpunkter till bjorn.olars@inera.se eller stodochbehandling@1177.se
Tillbaka till startsidan

My Panel Title

This is a styled panel that can contain text or any other Confluence content, formatted neatly with border and background colors.