Styrning och ledning - Förmågekarta

Beskrivning

Arkitektur-perspektiv

Verksamhets-område

Publicerad / Version

Beskrivning

Arkitektur-perspektiv

Verksamhets-område

Publicerad / Version

Avser förmågor för den gemensamma styrningen och ledningen för organisationen oavsett verksamhetsområde

Strategi

Styning och ledning

2022-07-04/47

Innehållsförteckning


1 Förmågekarta styrning och ledning

Styrning och ledning är begrepp som ofta blandas ihop, därför har stor vikt lagts på att skilja dem åt i denna modell. Samuelsson, G. (2015) skriver:

“Ledning och styrning hanteras som begrepp ofta synonymt men kan även ges olika betydelser. Ledning förknippas oftare med sådant som utövas i närvaro av ledare – planering och uppföljning, beslutsfattande, projektledning, omvärldskontakter etc – medan styrning sker genom strukturer, regelverk och styrande dokument av olika slag. En viktig ledningsaktivitet är att utforma styrinstrument som leder verksamheten i önskvärd riktning även när en aktiv ledning inte kan utövas. En organisation som har en bra ledning men saknar instrument för styrning är sårbar och riskerar i längden att fungera sämre. Omvänt kan en organisation som har bra styrinstrument fungera även under perioder när ledningen sviktar.”

Förmågan till styrning innebär att sätta strukturer och ramar för verksamheten som ska styras samt se till att dessa efterlevs, medan förmågan till ledning är att exekvera inom definierade strukturer och fatta beslut för att uppnå målen. Strategier och andra styrinstrument utarbetas normalt genom att använda ledningsförmågor, och etableras som en del av styrsystemet. Styrning handlar alltså om att säkerställa att saker görs på rätt sätt medan ledning handlar om att göra rätt saker.

Exempel: Styrningsförmågorna bidrar till att sätta upp ramar, strukturer och mål för en informationssäkerhetspolicy medan ledning handlar om att planera och prioritera vilka insatser som ska genomföras för att ta sig till målen, t.ex. starta projekt för informationsklassning, avsätta resurser i detaljbudget och att fördela arbetet.

Originalfil

1.1 Styrning

Förmågan till styrning innebär att sätta strukturer och ramar för verksamheten som ska styras samt se till att dessa efterlevs.

Förklaring

Detta gäller oavsett strategisk, taktisk eller operativ nivå som exempelvis hela organisationen, en förvaltning, ett verksamhetsområde, en enhet eller ett projekt.

Förmågan omfattar även styrning av produkter och tjänster.

1.1.1 Vision

Förmågan att beskriva ett önskat framtida tillstånd för organisationen som visar vad organisationen strävar mot och visar vart man är på väg och varför.

1.1.2 Mål- och strategiarbete

Förmågan att fastställa och kommunicera specifika mål i organisationen och att utveckla en strategi för att uppnå målen. Den strategiska planen är ett viktigt gränssnitt mellan styrande organ och ledning.

1.1.3 Värdegrund

Förmågan att sätta värderingar och kultur som vägleder i alla omständigheter oavsett förändringar i mål, strategier, typer av arbete eller ledningsstrukturer.

1.1.4 Resurstilldelning

Förmågan att sätta ekonomiska ramar i förhållande till fastställda mål.

1.1.5 Etablering av styrsystem

Förmågan att etablera ett system för styrning genom strukturer och ramar samt delegering av befogenhet och ansvar.

1.1.6 Efterlevnad

Förmågan att se till att styrsystemet efterlevs, att medarbetare följer den och att de som har delegerats befogenhet och ansvar faktiskt tar det.

1.2 Ledning

Förmågan till ledning är att exekvera inom definierade strukturer och fatta beslut för att uppnå målen.

Förklaring

Detta gäller oavsett strategisk, taktisk eller operativ nivå som exempelvis hela verksamheten, en förvaltning, ett verksamhetsområde, en enhet eller ett projekt.

1.2.1 Prognostisering

Förmågan att analysera vad verksamheten förväntas kunna leverera under en specifik tidsperiod samt hur interna och externa faktorer kan påverka verksamhetens prognostiserade leveransförmåga.

1.2.2 Planering

Förmågan att avgöra det bästa tillvägagångssättet för att realisera verksamhetens mål enligt styrande organens målstyrning och strategiska planering. Förmågan innefattar även prioritering, koordinering och samordning mellan två eller flera aktiviteter, projekt eller delar av verksamheten.

1.2.3 Organisering

Förmågan att utveckla en organisationsstruktur (hierarki, divisioner, avdelningar, etc) och fördela personal och andra resurser för att säkerställa fullgörandet av verksamhetens mål och genomföra den strategiska planen.

1.2.4 Arbetsledning och ledarskap

Förmågan att ge medarbetare uppdrag, riktlinjer och handledning så att de är medvetna om sina skyldigheter och är villiga att utföra dem.

1.2.5 Uppföljning

Förmågan att hålla verksamheten och medarbetare ansvariga för sina uppdrag och handlingar genom att följa upp att dessa utförs i överensstämmelse med organisationens strukturer och ramar. I förmågan ingår återkommande utvärdering av önskat tillstånd, exempelvis specifikt mål, plan och kvalitetsmått, samt utvärdering av själva styrsystemet.

1.3 Demokrati och insyn

Denna förmåga och dess underförmågor kommer att hanteras i ett senare arbete. De underförmågor som förväntas ligga under denna förmåga hanterar flera de lagkrav en offentlig organisation måste ta hänsyn till gällande demokrati och insyn som t.ex. Kommunallagen (2017:725), Tryckfrihetsförordningen (1949:105) 2 kap. Allmänna handlingars offentlighet, Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), Vallagen (2005:837) och Valförordningen (2005:874).

Enligt de processer som finns i Klassa handlar det om

1.1 Ledning

1.1.1 Fullmäktige

1.1.2 Styrelse

1.1.3 Nämnd

1.1.4 Verksamhetsledning (Täckt i ovanstående förmågor)

1.1.5 Myndighetsredovisning

1.4 Demokrati och insyn

1.4.1 Hantering av allmänna handlingar

1.4.2 Offentlig dialog

1.4.3 Val

 

 

2. Referenser

Difference Between Management and Governance | Difference Between

Site Map - Papers (mosaicprojects.com.au) Se särskilt WP1094 (The functions of management), WP1096 (The functions of governance), WP1084 (Governance systems)

Defining Governance – What the Words Mean | Mosaicproject's Blog (wordpress.com)

Microsoft Word - SLUTRAPPORT FÖR STRATEGISK PLATTFORM FÖR DIGITAL INFORMATIONSFÖRVALTNING Bil 1.docx (diva-portal.org) Se kapitel 2.2.2

Samuelsson, G. (2015). Strategisk Plattform För Digital Informationsförvaltning : Projektrapport Centrum för Digital Informationsförvaltning. Mittuniversitetet. Hämtad från: http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:miun:diva-34238