Designguiden
v2.0 Evidens för behandlingsprogram
Låt oss dyka ner i den fascinerande världen av evidensbaserade behandlingsprogram. Ni kanske undrar varför evidens är så viktigt? Tänk på det så här: skulle ni vilja använda en metod som inte har bevisats fungera? Precis, jag tänkte väl det. Evidensbaserad vård innebär att beslut om vård och behandling bygger på bästa tillgängliga vetenskapliga kunskap, klinisk erfarenhet och patientens önskemål.
Hitta rätt grupp:
Det är viktigt att ta del av olika kunskaper från olika . Att samla expertis från olika discipliner säkerställer att behandlingsprogrammet är både vetenskapligt robust och praktiskt genomförbart. Börja med att leta upp de team inom er organisation som fokuserar på evidens och validering. De kan hjälpa er att skapa rutiner för att säkerställa kvaliteten på era behandlingsprogram.
Vetenskapliga krav:
Det råder olika åsikter om vilka vetenskapliga krav som bör ställas på internetbaserade behandlingsprogram. Men en sak är säker: patienterna förtjänar det bästa och onödiga risker ska undvikas. De ska känna att behandlingen de får är effektiv, säker och baserad på forskning och beprövad erfarenhet. Digitala interventioner, precis som traditionella, bör genomgå kliniska prövningar för att säkerställa deras effektivitet och verkan. Men det gäller för den sakens skull att inte glömma vara pragmatisk, enbart för att något nu går från att vara analogt och i fysisk miljö betyder inte det att all forskning plötsligt är orelevant eller jämförbar.
Stödprogram vs. Behandlingsprogram:
Här görs en distinktion mellan stödprogram och behandlingsprogram. Medan båda bör vara evidensbaserade, kan kraven variera. Stödprogram kan vara mer inriktade på en del av helheten, medan behandlingsprogram är större delen
Förbättring och utveckling:
Varje möte med en patient är en chans att lära och förbättra. Inte bara genom forskning, utan genom att ständigt sträva efter att ge bästa möjliga vård. Genom att utvärdera varje patientmöte kan vårdgivare ständigt förbättra och anpassa sina metoder.
Behandlarens ansvar:
Oavsett om en behandling är traditionell eller via ett online-program, är det behandlaren som bär ansvaret. De måste säkerställa att behandlingsmetoden matchar patientens behov och förutsättningar och att den är lämplig och i patientens bästa intresse.
Tekniska Aspekter:
Eftersom vi pratar om internetbaserade program, är teknik en stor del av ekvationen. Hur skyddas patientens data? Vilka tekniska hinder kan uppstå, och hur kan de övervinnas?
Ekonomiska Aspekter:
Utveckling och underhåll av dessa program kostar pengar. Hur jämför dessa kostnader med traditionella behandlingsmetoder?
Kulturella och Sociala Aspekter:
Vård handlar inte bara om medicin. Det handlar också om att förstå patientens kulturella och sociala bakgrund. Hur anpassar vi våra program för att vara inkluderande och effektiva för alla?
Källor och lästips:
För er som vill dyka djupare in i ämnet rekommenderar jag att läsa SKL:s rapport från 2014 och SOU 2017:48. Och för er som är intresserade av mag- och tarmsjukdomar, kolla in en artikel publicerad i Lancet 2017.
Designguiden version 1.0 november 2018
v2.0 är under utveckling
Skicka synpunkter till bjorn.olars@inera.se eller stodochbehandling@1177.se
Tillbaka till startsidan
This is a styled panel that can contain text or any other Confluence content, formatted neatly with border and background colors.