Designguiden
v2.0 Samproduktion
Varför involvera användarna?
När ni skapar ett nytt moment för er tjänst, tänk på att det inte bara är för en enda målgrupp. Olika användare kommer att interagera med momentet på olika sätt, och det kommer att påverka dem olika. En invånare kan till exempel använda momentet för att få behandling för sina sömnbesvär, medan en behandlare kan uppleva ett förändrat arbetssätt på grund av samma moment.
Risker med att inte involvera alla:
Om ni inte involverar alla era användare genom hela designprocessen, riskerar ni att glömma bort några av dem. Resultatet? Ett moment som kanske inte används av alla era kundgrupper. Det är viktigt att varje färdigt moment fungerar för alla era kundgrupper.
Användarcentrerad metodik:
Längre fram i denna guide kommer ni att lära er mer om hur ni kan inkludera era användare i designprocessen. Genom att använda en användarcentrerad metodik ser ni till att era moment verkligen är anpassade efter era användares behov.
Ett konkret exempel:
Låt oss titta på ett exempel där två olika kundgrupper var involverade i skapandet av ett moment för personer med kroniska besvär:
Kund 1 - Patienten:
Denna patient har diagnostiserats med en kronisk sjukdom och besöker ofta vårdcentralen. Hen önskar ett enklare sätt att rapportera sina framsteg och besvär, samt tillgång till information om sin sjukdom.
Kund 2 - Behandlaren:
Behandlaren vill enkelt kunna övervaka patientens framsteg. För detta ändamål vill behandlaren att patienten regelbundet rapporterar sina besvär.
Efter att ha lyssnat på båda kundernas önskemål skapades ett moment. Men när det väl var klart och publicerat, visade det sig att behandlarna inte använde det. Varför? Efter att ha frågat båda grupperna insåg designteamet att momentet inte uppfyllde användarnas krav på funktionalitet eller användarvänlighet. Resultatet blev att stora delar av momentet behövde omarbetas.
Fördelarna med samproduktion:
Ni kanske undrar varför ni ska investera tid och resurser i samproduktion. Svaret är enkelt: genom att involvera era användare direkt i skapandeprocessen får ni tillgång till deras unika insikter och erfarenheter. Detta leder till bättre, mer användarvänliga lösningar som verkligen svarar mot deras behov.
Skapa en kultur av inkludering:
För att samproduktion ska fungera optimalt behöver ni skapa en kultur där alla röster är värdefulla. Detta innebär att ni aktivt söker feedback, lyssnar på era användares berättelser och uppmuntrar en öppen dialog. Kom ihåg, varje användare har en unik berättelse att dela med sig av, och genom att lyssna kan ni upptäcka nya möjligheter eller lösningar som ni inte tidigare tänkt på.
Verktyg och metoder för samproduktion:
Det finns många verktyg och metoder som kan hjälpa er i samproduktionsprocessen. Workshops, fokusgrupper och användartester är bara några exempel. Genom att kombinera olika metoder kan ni få en djupare förståelse för era användares behov och önskemål.
Utmaningar med samproduktion:
Som med allt annat finns det utmaningar med samproduktion. Det kan vara tidskrävande, kräva extra resurser och ibland kan det uppstå konflikter mellan olika användargrupper. Men med rätt inställning och verktyg kan ni navigera genom dessa utmaningar och skapa lösningar som verkligen gör skillnad för era användare.
Samproduktion som katalysator för en iterativ process:
När ni väljer att omfamna samproduktion, välkomnar ni också en iterativ designprocess. Varför? Jo, genom att ständigt involvera era användare får ni omedelbar feedback på era idéer, koncept och prototyper. Denna feedback är ovärderlig när det kommer till att snabbt identifiera vad som fungerar och vad som behöver förbättras. Istället för att spendera tid och resurser på att skapa en "perfekt" lösning från början, tillåter samproduktion er att snabbt testa, lära och förbättra. Med varje iteration kommer ni närmare en lösning som verkligen svarar mot era användares behov och önskemål. Resultatet? En mer effektiv designprocess och produkter eller tjänster som verkligen gör skillnad för era användare.
Att skapa tillsammans med era användare är nyckeln till framgång. Genom att involvera dem i varje steg av processen säkerställer ni att era moment verkligen uppfyller deras behov och förväntningar. Så, nästa gång ni börjar designa ett nytt moment, kom ihåg att fråga er själva: "För vem gör vi detta?" och "Hur kan vi bäst involvera dem i processen?".
Designguiden version 1.0 november 2018
v2.0 är under utveckling
Skicka synpunkter till bjorn.olars@inera.se eller stodochbehandling@1177.se
Tillbaka till startsidan
This is a styled panel that can contain text or any other Confluence content, formatted neatly with border and background colors.