Persona

En persona är ett porträtt av en användare, en representant för en målgrupp i förhållande till ditt program. Personan används för att användarna ska kunna vara närvarande inom utvecklingsprocessen utan att för den skull vara fysiskt där i alla lägen. Det är ett sätt att gestalta krav och behov från målgruppen så att de som utvecklar inte enbart utgår från sina egna värderingar och föreställningar om användaren och dennes behov. Det är en viktig del i användarcentrerad design och beskriver alltid ett nuläge.

Personan är klustrad och bygger på dina målgrupper

Personan bygger på intervjumaterialet och är ofta klustrad, vilket innebär att den består en sammanvägning av olika personers preferenser och upplevelser. Därför visar den egentligen inte någon verklig person. Har du flera målgrupper så kan du göra en persona per målgrupp och som bygger på intervjuerna som är utförda inom den målgruppen. Så kallade ”singel Personor” förekommer också men är inte lika vanliga. Det är i praktiken svårt att hålla reda på många olika porträtt inom en utvecklingssituation, så den klustrade varianten är att föredra.

Personan är anonym

Personan innehåller oftast en bild (som dock inte föreställer intervjupersonen eftersom materialet är anonymiserat) och sedan några olika rubriker med efterföljande text som beskriver det intervjupersonerna framhållit som svar på frågorna. Strukturen för porträttet följer till stora delar den intervjuguide som tagits fram. Porträttet avser att framhålla viktiga behov och beteenden som behövs för att kunna förstå användarens situation och på vilket sätt den ska kunna använda ditt program.

Mallar

En typisk mall för persona kan innehålla följande rubriker:

  • Porträttbild
  • Bakgrund
  • Drivkrafter
  • Mål och förväntningar
  • Livssituation
  • Teknikvana
  • Viktiga centrala aktiviteter

Exempelmall:





Designguiden version 1.0 november 2018
Skicka synpunkter till bjorn.olars@inera.se eller stodochbehandling@1177.se
Tillbaka till startsidan