v2.0 Följa upp användning, nyttor och effekter

Vad är syftet med momentet, att digitalisera och insatsen med patienten i stort?

Innan ni sätter igång med att producera ett moment, reflektera över dess syfte. Är det att digitalisera en process, förbättra patientens upplevelse eller kanske båda? Att ha ett klart och tydligt syfte med momentet är avgörande för dess framgång och effektivitet.

Vem bär ansvaret?

Ägaren av momentet har ansvaret för att följa upp dess effekt och användning. Det är viktigt att förstå att även om uppföljning kan dröja, beror det inte på bristande engagemang. Alla delar av en organisation kan inte alltid prioriteras samtidigt. Men kom ihåg, även om det inte är designteamets primära ansvar att utreda effektiviteten, ligger det i deras intresse att det görs.

Varför, hur och vad?

Varför?

Vad är syftet med er organisations arbete med ehälsa? Vad är syftet med ett förändrat arbetssätt och vad är syftet med insatsen?

Hur?

Vilka funktioner i Stöd och Behandlingsplattformen stödjer syftet?

Vad?

Vad gör att dessa funktioner och behandlarens förändrade arbete når syftet?

Journalmallars betydelse:

Journalmallar är inte bara ett verktyg, de är en nyckelkomponent för att mäta vårdens arbete på ett effektivt sätt. Genom att journalföra konsekvent inom en organisation kan man enkelt jämföra digitala stödinsatser med icke-digitala. Detta minskar risken för fel, och möjligheterna till utvärdering och stöttning till behandlare blir mycket större.

Uppföljningens kraft:

Uppföljning är inte bara en process, det är en grundpelare i tjänstedesign. Modeller som devops, designops och lean betonar vikten av ständig uppföljning och iteration. Genom att regelbundet följa upp och utvärdera kan ni ständigt förbättra och anpassa era moment för att bättre möta användarnas behov.

Dataexport för forskning:

För att stödja forskning och långsiktig uppföljning har en dataexportfunktion utvecklats i Stöd och behandling. Detta gör det möjligt att säkerställa att värdefull information bevaras för framtida forskning, även efter att behandlingen avslutats.

Visst, det finns en exportfunktion i Stöd och behandling. Men dess betydelse minskar ju bättre journalförd insatsen är i patientens journal och kassasystemet. Att ha all relevant information på ett ställe minskar dubbelarbete drastiskt och gör det enklare att jämföra med andra insatser.


Designguiden version 1.0 november 2018
v2.0 är under utveckling
Skicka synpunkter till bjorn.olars@inera.se eller stodochbehandling@1177.se
Tillbaka till startsidan

My Panel Title

This is a styled panel that can contain text or any other Confluence content, formatted neatly with border and background colors.