Följa upp effekt och användning


Tänk så här

Bestäm vad som ska utredas eller undersökas innan momentet produceras. Det underlättar arbetet när undersökningen väl ska göras.

Ansvar

Den som äger momentet är den som är ansvarig för att följa upp effekten och användningen av momentet. Konsekvenser av effekterna ska analyseras och behandlas av den som är medicinskt och ekonomiskt ansvarig. Det är viktigt att fastslå att det inte är av illvilja att detta inte alltid blir gjort inom snarast möjliga framtid, det är inte av illvilja att inte alltid få tid att prata med ägaren eller verksamheten i lugn och ro inför planerandet av ett moment - det finns helt enkelt inte tid till att ge full uppmärksamhet till samtliga delar i en organisation på en och samma gång.

Det är inte designteamets ansvar att utreda om ett moment var effektivt - men det är i högsta grad i deras intresse att detta blir gjort. Med det som ovan nämnt i åtanke, samt att man enbart bör fokusera på de delar som teamet själv kan påverka, så bör teamet redan i planeringsfasen underlätta för beslutsfattare, ägare och verksamheter.

Som experter på Stöd och Behandling så kan teamet underlätta allt från beslutsgång till utredning genom att förbereda och svara på en del grundläggande frågor åt ägaren.

Varför?

Vad är syftet med er organisations arbete med ehälsa?

Hur?

Organisationen använder Stöd och Behandlingsplattformen, varför?

Vad?

Vad använder ni Stöd och Behandlingsplattformen till?


Dessa frågor bör ha svarats på i en strategi för digitalisering följande e-hälsa, följande Stöd och Behandling, men bör ändå vara grunden i samtliga utredningar för effekt och användning av moment. Detta gör att teamet och ägaren har ett etablerat syfte att utgå från, att verksamheten som använder sig av momentet kan förstå sitt arbete - och underlätta hur ni bör utreda ett moments resultat.

Statistik

För att kunna utröna effekt och användning så behöver ägaren data. Dels kan en förvaltning för Stöd och Behandling hämta data från användningen av Stöd och Behandling (rollen vårdgivaradministratören) vilket visar på antalet inloggningar, startade moment, vidmakthållna moment etc. Det är samlad rådata från plattformen som visar på aktiviteten från samtliga verksamheter som är kopplade till vårdgivaren. Denna rådata säger själv inte något specifikt om ett särskilt moment mer än användningen av Stöd och Behandling och engagemanget hos verksamheterna.

Mer utförlig statistik behövs och har organisationen markörer och punkter som utreds genom en statistikportal så kan verksamheterna själva utreda sitt användande, utan att Vårdgivaradministratören behöver involveras för att få åtkomst till data.

Journalmallar

Vart hittar organisationen dessa "markörer" och "punkter" - data? Dels hittar ett landsting eller region en verksamhets aktivitet genom kassaregister och dels hämtas statistiken ur patientens journal. Vad som kan hämtas ur en journal är beroende av hur journalmallen är uppbyggd.

Är inte journalmallen uppbyggd för att kunna hämta viss information från så kommer missvisande information att visas i organisationens statistikmotor.

Regioner har ofta analysavdelningar och analytiker ni kan ta till er hjälp för att hitta bra data att använda för utredningar.

Det är via journalmallen som faktiskt effekt kan mätas i form av antalet besök, skattningar på formulär som journalförs, hur många som använt momentet och hur många som av någon anledning avbrutit momentet.

Uppföljning

När ni väl har en journalmall som ger statistik allteftersom moment används och det finns rapporter för detta så har ni data för hur momentet används. Det går även att få fler typer information om programmet utöver data däribland att intervjua användarna av programmet för att se hur upplevelsen av programmet är.

Export av data från moment i plattformen

För att bättre stödja forskning och uppföljning har dataexportfunktionen utvecklats i Stöd och behandling. Bakgrunden är att den information som finns i Stöd och behandling ska tas bort så fort behandlingen är avslutad, enligt de gallringsrutiner som finns i varje region. Information som berör behandlingen ska å andra sidan alltid journalföras. Exportfunktionen av data underlättar därför långsiktig forskning på de stöd och behandlingsprogram som ges via plattformen.

Dataexport

Läs mer om dataexport på förvaltningens informationssida


Designguiden version 1.0 november 2018
v2.0 är under utveckling
Skicka synpunkter till bjorn.olars@inera.se eller stodochbehandling@1177.se
Tillbaka till startsidan

My Panel Title

This is a styled panel that can contain text or any other Confluence content, formatted neatly with border and background colors.