Designguiden
VII. Scope och målvalidering
Detta steg är som en paketering av de gränser och ramar som ny kunskapsstöd har att förhålla sig till. När vi säger nej till en specifik lösning, är det för att vi "steker lego" - går över de gränser som är rimliga och satta för diagnos och patientgrupp - inte för att vi har ett satt bias för idén i sig.
Se detta steg som en brygga mellan det strategiska och nationellt samordnande, till vad som komma skall och den andra delen av designprocessen.
Här valideras omfattning och mål för en diagnos och patientgrupp. Vilka behov dessa har - och vilka typer av mål som patientgruppen eller olika patientgrupper med diagnosen behöver eller har nytta av att uppfylla. För att kunna uppfylla nationella riktlinjer och patientens egna behov.
Om vi tar diabetes typ 2 som exempel, skulle detta steg kunna innebära att man ser över vilka resurser som finns tillgängliga för att stödja patientens egenvård, samt vilka risker och utmaningar som kan uppstå i den specifika verksamheten för olika typer av insatser beroende på målnivå av kunskap och förmåga.
Här bör även nyckeltal identifieras (KPI:er) som blir tydliga ledstjärnor i vad som ska uppnås med målen.
Till hjälp:
Är målen och omfattningen realistiska och genomförbara i den aktuella verksamheten?
Finns det en gemensam förståelse och acceptans bland alla inblandade parter?
Har en riskanalys och en bedömning av resursbehov genomförts?
Är olika insatser tydligt definierade?
Är kunskapsmål satta för att kunna skalas efter varje individs behov?
Är vårdens uppdrag och ansvar tydligt definierat, och matchar det insatserna och förmågan hos både vårdgivare och patient?
Designguiden version 1.0 november 2018
v2.0 är under utveckling
Skicka synpunkter till bjorn.olars@inera.se eller stodochbehandling@1177.se
Tillbaka till startsidan
This is a styled panel that can contain text or any other Confluence content, formatted neatly with border and background colors.