Designguiden
Intervju
Att prata med människor är ofta det bästa sättet att få information om deras behov, problem och tankar om det program som du ska utveckla. När du utför intervjuer pratar du med en person åt gången och till skillnad från enkäter har du möjlighet att utveckla, gräva djupare och har ofta lättare att förstå varför användaren svarar på ett visst sätt.
Använd intervjuguide
När du intervjuar är det viktigt att vara öppen, att inte ställa ledande frågor och att undvika förutfattade idéer om lösningar både hos dig själv och informanten. Var väl förberedd och använd en intervjuguide med frågeställningar men var inte rädd för att ta upp sidospår om du bedömer att de kan leda till något som har betydelse för projektet. En intervju bör inte ta mer än en timme och testa gärna intervjuguiden på en kollega innan.
Använd öppna och utforskande frågor med syfte att få informanten att berätta och förklara, som till exempel:
- Kan du berätta om...?
- Kan du utveckla ...?
- Kan du beskriva ...?
- Kan du förklara hur det fungerar med...?
- Varför är det viktigt med ...?
Intervjua helst minst fem personer i varje målgrupp
Det kan vara svårt att hitta informanter men för att få en bild av de olika målgruppernas behov räcker det inte med en person utan helst flera för att fånga så många behov som möjligt och att kunna urskilja gruppens gemensamma behov och inte bara individens. Det tar ofta mycket tid att hitta informanter som har möjlighet att avsätta tid och träffas personligen därför kan du också intervjua med telefon, skype eller med någon form av videosamtalstjänst. Var gärna två personer som intervjuar men inte fler för då kan det vara svårt att uppnå en jämlik och öppen samtalssituation.
Om möjligt spela in och transkribera
Idag är det lätt att spela in en intervju med hjälp av mobil eller en enkel ljudinspelare och det tar inte heller mycket minnesutrymme. T. När du är klar kan du lyssna och anteckna i efterhand och gärna transkribera, det vill säga skriva ner hela intervjun relativt ordagrant i ett dokument och eventuellt också lägga in egna kommentarer och insikter. Transkriberingen blir en lärprocess, där du går igenom intervjun ytterligare en gång och ofta bidrar den med insikter som du inte tänkte på första gången när du intervjuade. Tänk på att alltid fråga informanten om det är okej att spela in intervjun och informera om att uppgifterna hen lämnar är anonyma och att du raderar inspelningen när du har transkriberat den i ett anonymt dokument.
Mallar och hjälpmedel
Nedan kan du ladda ner tips för att utföra intervjuer och en lathund för att skriva intervjuguide
Designguiden version 1.0 november 2018
v2.0 är under utveckling
Skicka synpunkter till bjorn.olars@inera.se eller stodochbehandling@1177.se
Tillbaka till startsidan
This is a styled panel that can contain text or any other Confluence content, formatted neatly with border and background colors.